Sesiunea parlamentară din Rusia s-a încheiat săptămâna trecută. Inițiativa ar urma să fie pusă în aplicare abia din toamnă, cel mai probabil la mijlocul lunii septembrie, informează presa internațională.
În opinia unor experți ruși, proiectul ar putea rămâne împotmolit, în ciuda temerilor afaceriștilor și oligarhilor occidentali.
„Faptul că a trecut doar de prima lectură și s-a împotmolit înseamnă că nu există un consens în cadrul guvernului cu privire la soarta sa”, a declarat Tatiana Stanovaya, fondatoarea firmei de analiză politică R.Politik.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, susține că autoritățile ruse monitorizează companiile care se retrag din statul lui Vladimir Putin, pentru a se asigura că obligațiile față de angajați au fost îndeplinite, cu respectarea legislației din Rusia.
„Guvernul menține un control foarte strict asupra acestui lucru, așa că se poate spune că activitatea este bine stabilită acolo”, a declarat „vocea” președintelui rus.
Dacă va trece de parlament, legea ar pute permite Rusiei să intervină pentru a proteja locurile de muncă sau industria locală, respectiv numirea de administratori la companiile cu capital străin care au în plan închiderea punctelor de lucru din statul controlat de către Vladimir Putin și confidenții săi.
Inițial, proiectul de lege a primit aprobarea parlamentară în luna mai. Andrei Belousov, prim-vicepremier, este unul dintre cei mai vocali susținători ai inițiativei. El a avertizat deja că marile companii străine ar putea „pleca, încuia ușa și lăsa oamenii fără locuri de muncă, iar consumatorii fără produse”.
Vineri, Duma de Stat se va reuni în regim de urgență. Agenda completă nu este cunoscută, dar pe fondul zvonurilor cu privire la intrarea în vigoare a legii, mai multe companii străine au accelerat procesul de retragere din Rusia. Printre acestea, Nike și Cisco.