Marea Britanie, Germania şi Italia au devenit destinaţiile preferate unde zeci de mii de asistenţi medicali au decis să plece pentru a-şi practica meseria, conform Ziarul Financiar.
Reprezentanţii OECD au precizat că au luat în calcul datele de emigrare pentru asistenţii români, însă acoperirea din fiecare ţară este limitată la statele care şi trimit date. Astfel, este posibil să fie mai multe state ca destinaţie pentru asistenţii pregătiţi în România.
Lipsa de asistenţi medicali este deja o problemă mai mare pentru spitalele private sau de stat, decât lipsa medicilor. Mai mult, salariile crescute de la stat odată cu 2018 au pus o presiune şi mai mare pe sistemul privat, care se luptă cu statul pentru personalul mediu.
De asemenea, România a pierdut cel puțin 40.000 de doctori în ultimii 10 ani.
Conform Institutului Național de Statistică (INS), în România activează nu mai puțin de 65.740 de medici, cu 7.000 în plus față de 2017, când sistemul medical era decimat de fenomenul migrației. Ce a dus, totuși, la această creștere a numărului de specialiști din sănătate, vizibilă pe cifre în ultimii trei ani? Majorările salariale din 2018 au avut o contribuție semnificativă.
Datorită lor, România a ajuns să câștige peste 2.000 de noi medici pe an, o rată de absorbție nemaiîntâlnită în sistemul nostru de sănătate de mai bine de un deceniu. Anterior, România abia dacă reușea să înroleze 1.000 de noi doctori într-un an, notează Panorama.
În 1990, în țara noastră profesau 38.997 de medici, în timp ce în 1989 în unitățile sanitare subordonate primăriilor, Ministerului Sănătății și Ministerului Învățământului își desfășurau activitatea 39.306 medici, conform unor cifre obținute de Panorama de la INS.