Totuși, deși e greu de crezut, există un oraș în România unde oamenii sunt fericiți. Cu toții am auzit de el, dar nimeni nu se aștepta să fie vorba chiar despre el.
Un studiu recent arată că în orașul Iași trăiesc cei mai fericiți oameni din România. Potrivit cercetării numită „Tineri după pandemie: Oraşe Fericite”, nivelul de fericire din multelocuri estte de 5,99/10.
Citește și: Secetă extremă în judeţul Iaşi. În unele comune apa este dusă cu cisternele
Mai mult, același studiu arată că 6 din 10 tineri sunt de părere că orașele din care provin s-au adaptat pe perioada pandemiei. Tot la Iași, două din șase persoane susțin că ar dori să se implice pe viitor în cadrul unor acțiuni de voluntariat pentru a ajuta la dezvoltarea locurilor natale, potrivit observatornews.ro.
La nivel național, studiul dezvăluie că nivelul de fericire al tinerilor din România este de 6,69. Totodată, majoritatea persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani locuiesc alături de părinți, iar vârsta medie la care aceștia aleg să plece pe propriul drum în viață este de 27,9 ani.
Studiul a scos la iveală și orașele unde oamenii se bucură mai puțin de viață. Constanța a înregistrat în cadrul studiului realizat cel mai redus nivel de fericire.
La studiu au fost implicate peste 5.000 de persoane, cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani diin Târgu Jiu, Timișoara, Bacău, Cluj-Napoca, Constanța, Iași și Baia Mare.
Cercetarea a fost bazată pe fericirea pe care o resimt tinerii, dar și gradul de siguranță pe care îl au. Prin urmare, Iași este recunoscut drept orașul unde trăiesc cele mai fericite persoane din țara noastră.
Chiar dacă situația nu este una roz în multe orașe, tinerii doresc să se implice la dezvoltarea orașelor din care provin, mai ales pentru că fericirea se află într-o strânsă legătură cu siguranța.
Cea mai bogat documentată explicație este că numele orașului își are originea în Evul mediu timpuriu, de la poporul alanic al iașilor, dar istoricii protocroniști au altă teorie referitoare la originea numelui „Iași”. Ei afirmă că numele provine de la un trib sarmat mult mai vechi: iazigii din Antichitate, menționați de Ovidiu ca „Ipse vides onerata ferox ut ducata „Iasyx”/ Per media Istri plaustra bubulcus aquas” și „Jazyges” et Colchi Metereaque turba Getaque/ Danubii mediis vix prohibentur aquis”.
Iașiul a fost capitala Moldovei în perioada 1564-1859, una dintre cele două capitale ale Principatelor Unite între 1859 și 1862 și capitala Regatului României între 1916 și 1918 (în perioada Primului Război Mondial, atunci când Bucureștiul s-a aflat sub ocupație germană).
La recensământul din 2011, municipiul Iași avea o populație de 290.422 și era al patrulea oraș ca mărime din România. Populația Iașului[7] are o creștere constantă de la an la an datorită oportunităților economice și financiare. Conform Eurostat, cu o populație de 507.100 locuitori (în 2019), zona metropolitană Iași este a doua ca mărime din România (după București).