Ratificarea Protocoalelor de aderare a Finlandei și Suediei la NATO, pe ordinea de zi a ședinței de guvern. Ciucă: „E un demers foarte relevant”

Guvernul va aproba în ședința de miercuri un proiect de lege pentru ratificarea Protocoalelor de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord a Republicii Finlanda şi a Regatului Suediei. Protocoalele au fost semnate la Bruxelles, pe 5 iulie.
Alina Costache
13 iul. 2022, 11:39
Ratificarea Protocoalelor de aderare a Finlandei și Suediei la NATO, pe ordinea de zi a ședinței de guvern. Ciucă:

Premierul Nicolae Ciucă a subliniat relevanța acestui demers și a spus că România se află printre primele țări care au demarat procesul de ratificare a protocolului.

„Doresc să subliniez că azi avem un proiect de lege care vizează ratificarea protocolului de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO. Este un demers pe care îl facem fiind conştienţi de valoarea strategică privind aderarea celor două ţări la Alianţa Nord-Atlantică. Este un demers pe care-l considerăm cât se poate de relevant. Ne înscriem în rândul primelor ţări care au demarat acest proces de ratificare a protocolului”, a declarat premierul.

Protocoalele vor intra în vigoare după îndeplinirea de către toate statele membre NATO a procedurilor legale interne necesare în acest sens.

Cabinetul Ciucă urmează să discute miercuri şi un proiect de lege privind aderarea României la Convenţia cu privire la înregistrarea obiectelor lansate în spaţiul extraatmosferic, deschisă pentru semnare la New York la 14 ianuarie 1975. Conform proiectului, Agenţia Spaţială Română înfiinţează şi administrează registrul naţional al obiectelor lansate în spaţiul extraatmosferic.

De asemenea, premierul a mai spus, la începutul ședinței de guvern, că pe ordinea de zi e și o ordonanța de urgență importantă pentru proiectele cu finanțare europeană.

„Tot astăzi vom avea în primă lectură pachetul de legi pe care Ministerul Învăţământului urmează să le prezinte în primă lectură. Vorbim de pachetul de legi prin care continuăm programul „România educată”. Este vorba de legea învăţământului preuniversitar şi legea învăţământului superior.

De asemenea, avem pe ordinea de zi o ordonanţă de urgenţă care este foarte improtantă pentru proiectele pe care le derulăm cu finanţare europeană. Vorbim de OUG privind măsurile pe proiectele privind infrastrucutra de apă şi apă uzată. Discutăm de o finanţare europeană de 2,2 miliarde de euro.

De asemenea, modificarea unor acte normative în ceea ce priveşte ajustarea preţurilor în desfăşurarea programelor de infrastructură. Aici avem în vedere o sumă de 1,5 miliarde de euro. În total, 3,7 miliarde de euro. Practic, prin acest demersuri continuăm consilidarea întregului angajament al Guvernului privind creşterea procentului de absorbţie a fondurilor europene. În primele şase luni de zile, putem să anunţăm public că avem o rată de creştere a absorbţiei de 7% şi prin măsurile pe care le vom lua în continuare ne asigurăm că această rată de absorbţie va creştere. Atrag atenţia asupra îndeplinirii jaloanelor şi ţintelor astfel încât să putem să continuăm accesarea banilor din PNRR”, a spus Ciucă.

Nicolae Ciucă, despre seceta din România și primele măsuri luate de Daea

„Avem de-a face cu o compromitere totală în mod deosebit pentru culturile de primăvară. ploile n-au putut satisface pretenţia plantelor.

Îi urez bun venit domnului Daea în Guvern. Am văzut, domnule ministru, că deja aţi început activitatea şi aţi fost în teren într-o serie de judeţe, în special în judeţele afectate.

Încă de săptămâna trecută am discutat atât cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii, cât şi cu reprezentanţii Ministerului Mediului pentru atenţia pe care trebuie să o acordăm situaţiei generate de seceta pedologică, de asemenea, măsurile pe care trebuie să le luăm ca să continuăm sprijinul pe care-l acordăm domeniului agriculturii.

Am discutat o serie întreagă de măsuri care s-au contrezitat în pachetul de sprijin pentru România. Odată ce aţi avut aceste prime evaluări, o să continuăm tot ceea ce înseamnă impactul acestei secete persistente şi să găsim soluţii pentru a putea să sprijinim fermierii români.

Vă asigur pe dumnevoastră şi pe întregul Guvern că ministrul Daea va avea o abordare responsabilă vizazi de portofoliul pe care astăzi îl începe cu un act normativ extrem de important pe care-l punem pe ordinea de azi şi anume asigurarea accizei la motorină pentru a executa lucrările în câmp.

Evident că actul răspunderii guvernamentale m-a îndemnat să folosesc prima secundă de timp pentru a vedea la faţa locului ce se întâmplă, motiv pentru care după îndeplinirea formală a actului constituţional de a depune jurământul, (…) sunt în Guvern să vă spun ce am constatat.

E necesar să văd ce se întâmplă la faţa locului, ştiind că în informările pe care le primeam de la instituţiile de specialitate seceta pedologică în România era o realitate şi este o realitate.

Inginerul agronom trebuie să vadă acolo practic care este suferinţa plantei. Din acest punct de vedere, am putut vineri după-amiază până luni la orele 14 am putut să văd 10 judeţe, în ordine: Călăraşi, Galaţi, Brăila, Vrancea, Vaslui, Iaşi, Botoşani, Neamţ, Bacău, Buzău.

Trei aspecte principale se desprind: toate culturile care sunt în sistem irigabil şi care au fost irigate au o stare de vegetaţie corespunzătoare. Cu alte cuvinte, există perspectiva producţiei.

Pe suprafeţele care sunt în afara sistemului de irigaţii avem două situaţii distincte. O situaţie în care avem un grad de afectare generat pe areale mici în care ploile n-au putut satisface pretenţia plantelor. Aici avem de-a face cu o compromitere totală în mod deosebit pentru culturile de primăvară, respectiv porumbul şi floarea soarelui.

În alte zone sunt grade diferite de afectare. Am dispus la faţa locului (…) să mărim capacitatea de irigare acolo unde putem efectiv prin suplimentarea cu agregate astfel încât să creem nivele de exploatare pentru a putea împinge apa şi pentru a putea ajunge la rădăcina plantelor. Lucrul ăsta s-a întâmplat efectiv. Se materializează unde este posibil.

Am introdus în dispozitivul de lucru din structurile judeţene specialiştii care participă în baza ordinului pe care l-au emis prefecţii pentru a putea vedea la faţa locului măsurând, evaluând fiecare parcelă în parte să se constate ce s-a pierdut efectiv.

În al treilea rând, ministrul Bode cu celeritate mi-a dat sprijinul de a semna în 24 ore un act normativ cu o putere de ordin comun de ministru care deja în Monitorul Oficial. Prin acest ordin am dat libertatea fermierilor să poată să intervină imediat în funcţie de situaţia concretă, să-şi recolteze culturile care au fost calamitate şi să le schimbe destinaţia”.

Citește și Nicolae Ciucă face anunţul care-i linişteşte pe români: „România va avea suficient gaz în depozite pentru a fi acoperit necesarul pentru iarnă”

Citește și Ciucă, la Atena, despre finalizarea interconectorului între Grecia şi Bulgaria: Este important pentru tot ceea ce înseamnă reţeaua de transport gaze către Europa

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se achită până la 9.720 lei anual
Playtech.ro
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Milioane de români vor plăti aproape dublu de la 1 ianuarie. Lista prețurilor
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Proprietarii de case și terenuri, obligați să plătească. Taxe majorate cu 38% din 2025. NU scapă nimeni
StirileBZI
Această plantă nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun! Atrage banii și bunăstarea
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Fondurile de pensii private din România înregistrează o creștere semnificativă a activelor
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători