„Ministrul Justiţiei i-a încurajat pe procurori să participe la procedura de selecţie pentru nominalizarea unor candidaţi pentru ocuparea funcţiilor de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie care va fi demarată de Ministerul Justiţiei în perioada imediat următoare„, se arată într-un comunicat al MJ.
În 31 ianuarie, după publicarea raportului MCV, Mona Pivniceru a arătat că, pentru noua selecţie a candidaţilor la şefia PICCJ şi DNA, va colabora cu adunările generale ale parchetelor din cele două structuri, cu consiliile de conducere ale acestora şi cu procurorii şefi de la aceste unităţi, pentru recomandarea unor persoane care ar avea aptitudinea profesională, morală şi de viziune în lupta anticorupţie şi care i-ar face apţi să ocupe aceste funcţii.
„Cert este că obligaţia pe care o are ministrul Justiţiei în această procedură este obligaţie de mijloace, de diligenţă, pentru că el trebuie să facă toate demersurile de aşa natură încât a face stimulativă ocuparea acestor funcţii, ceea ce mi-am propus să fac şi ceea ce deja voi face”, a arătat Mona Pivniceru.
Pivniceru a spus că va declanşa, cât mai curând, procedura pentru selecţia procurorilor şefi ai PICCJ şi DNA, pentru că este presată de timp.
Preşedintele Traian Băsescu a respins, în 18 ianuarie, propunerile privind numirile lui Tiberiu-Mihail Niţu şi Ioan Irimie în funcţiile de procuror general al PICCJ şi, respectiv, de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, trimise de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.
„Motivaţia principală care a stat la baza deciziei domnului preşedinte Traian Băsescu este lipsa de transparenţă a procesului de selecţie organizat de Ministerul Justiţiei, care nu a fost stimulativ pentru ca un număr mai mare de procurori cu bune performanţe să se înscrie la procesul de selecţie”, a precizat Administraţia Prezidenţială.
Preşedintele Traian Băsescu „atenţionează că pentru a accepta, în viitor, propunerile făcute de ministrul Justiţiei este necesară revizuirea totală a procedurii de selecţie a procurorilor care urmează a-i fi propuşi pentru funcţii de conducere în Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi în Direcţia Naţională Anticorupţie”, menţiona sursa citată.