Ofiţerii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti şi procurorii DIICOT Ploieşti au făcut nouă percheziţii domiciliare, dintre care şapte în municipiul Constanţa şi două în municipiul Câmpina, la persoane suspectate de fraude informatice.
În urma descinderilor trei persoane au fost reţinute, iar alţi trei suspecţi au primit interdicţia de a părăsi localitatea pentru 29 de zile.
Suspecţii făceau parte dintr-un grup infracţional specializat în fraude informatice. Membrii grupului foloseau aplicaţii informatice cu ajutorul cărora accesau servere din străinătate care găzduiesc conturi de telefonie pe internet. După ce obţineau datele acestor conturi de telefonie, respectiv IP-urile, numele de utilizator şi parolele, aceştia efectuau apeluri telefonice la numere cu suprataxă oferite de firme de profil din Cipru şi Hong Kong, respectivele firme plătindu-le un procent cuprins între 10 şi 15 la sută din valoarea apelurilor.
În plus, în perioada septembrie 2011 – aprilie 2012, membrii grupului infracţional au postat pe site-uri specializate anunţuri privind vânzarea unor autoturisme de lux, cerând celor interesaţi să cumpere maşinile fie cu un avans din preţul pretins, fie cu datele de identificare ale conturilor prin care urma să se facă plata. După ce obţineau aceste date, suspecţii transferau banii în conturile unor persoane din Bucureşti şi Constanţa, pe care le recrutaseră anterior.
Anchetatorii au stabilit că membrii acestui grup infracţional au produs prejudicii estimate la 400.000 de euro.
Cei şase suspecţi sunt acuzaţi de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice prin încălcarea măsurilor de securitate, deţinerea fără drept a unor programe informatice, cauzarea unor prejudicii materiale prin introducerea de date informatice în scopul obţinerii de mijloace materiale.
Un român implicat în fraude electronice, condamnat la 21 de luni de închisoare în SUA