Euro, mai slab ca dolarul pentru prima oară după aproape două decenii

Euro a ajuns să valoreze mai puţin decât un dolar. Fondul Monetar Internaţional avertizează că vin timpuri foarte dificile.
Filip Stan
13 iul. 2022, 18:10
Euro, mai slab ca dolarul pentru prima oară după aproape două decenii

Euro se prăbuşeşte. Cea mai recentă alunecare a avut loc după un alt set de date privind inflaţia din SUA. Moneda unică europeană a început acest an într-o notă puternică, având în vedere o redresare economică post-pandemică. Dar invazia Rusiei în Ucraina, creşterea preţurilor europene la gaze şi temerile că Moscova ar putea tăia şi mai mult livrările au ridicat spectrul recesiunii şi au afectat euro, notează Reuters.

Incertitudinea globală sporită şi o poziţie agresivă a politicii monetare a Fed au fost între timp în beneficiul dolarului, care reprezintă un refugiu sigur.

MAJORARE SALARII 2022. Ce se întâmplă cu veniturile românilor care lucrează la privat. Mircea Coşea: Acest sector, dacă nu va fi stimulat și ajutat, nu va putea să mărească salariul

Euro s-a scufundat cu până la 0,4%, ajungând la un minim de 0,9998 dolari la 12:45 GMT, cel mai scăzut nivel din decembrie 2002. Ultima dată a scăzut cu 0,1% pe zi la 1,005 dolari şi a pierdut peste 10% până acum în acest an.

„Raţionalizarea benzinei, stagflaţia, o recesiune aşteptată, toate acestea sunt motive întemeiate pentru a fi pesimist în privinţa euro”, a declarat Stuart Cole, economist macro-şef la Equiti Capital din Londra, înainte ca euro să treacă acest prag.

El adaugă că aceşti factori vor îngreuna sarcina Băncii Centrale Europene de a majora ratele dobânzilor, ceea ce va mări şi mai mult diferenţa de dobândă faţă de Statele Unite.

De când a devenit disponibilă liber în 1999, moneda unică a petrecut foarte puţin timp sub paritate. De fapt, ultima dată când a făcut acest lucru a fost între 1999 şi 2002, când s-a scufundat până la un minim record de 0,82 dolari în octombrie 2000.

RECORD. BNR a anunțat cel mai slab leu în fața francului elvețian din istorie / Gheorghe Piperea: „Cauza, tipărirea de bani pentru corporații”

În istoria sa relativ scurtă de două decenii, euro este a doua cea mai căutată monedă din rezervele valutare globale, iar rulajul zilnic al raportului euro/dolar este cel mai mare dintre monedele de pe piaţa globală de 6,6 trilioane de dolari pe zi.

Alunecarea euro este o bătaie de cap pentru BCE. Permiterea scăderii monedei nu face decât să alimenteze inflaţia record pe care BCE se luptă să o limiteze. Dar încercarea de a o susţine cu rate ale dobânzii mai mari ar putea exacerba riscurile de recesiune.

Până acum, BCE a minimalizat problema, susţinând că nu are o ţintă privind rata de schimb, chiar dacă moneda contează. De asemenea, pe o bază ponderată în funcţie de schimburile comerciale – faţă de monedele partenerilor săi comerciali – euro a scăzut cu doar 3,6% în acest an .

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Alina Bădic anunță o săptămână de vis pentru aceste zodii. Schimbări benefice, dar și răsturnări de situație pentru ele
Capital.ro
Mașinile au interzis! Amenda este de 10.000 de lei. E lege în România
Playtech.ro
Test de atenție pentru cei cu ochi ageri de vultur. Găsește banana ascunsă din imagine în doar 7 secunde
DailyBusiness
Lovitură cruntă din partea BNR! Cresc ratele românilor
Adevarul
Greva minerilor care l-a cutremurat pe Ceaușescu. Cum s-a schimbat Valea Jiului, după epoca de aur a cărbunelui VIDEO
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Românii care trebuie să-și verifice cardurile. Se dau banii de la stat
Ego.ro
Ținuta de mii de euro pe care Carmen Iohannis a purtat-o la Jocurile Olimpice de la Paris. Poșeta de designer a atras toate privirile
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Mutu și-a băgat soția la înaintare! Masculilor le-a stat ”ceasul” chiar în buza mării: și-a făcut apariția Sandra, într-un minuscul costum de baie!
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
A început programul național FIV 2024: Sprijinul financiar oferit de Ministerul Familiei și documentele necesare pentru înscriere
Capital.ro
Nu te vom uita! A murit cea mai iubită actriță. Marea doamnă a făcut accident vascular cerebral
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Creștere semnificativă a numărului vehiculelor electrice la nivel global
MediaFlux
ALERTĂ de RĂZBOI EXTINS! AMENINȚARE DIRECTĂ de la o PUTERE NUCLEARĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!