Trei metode diferite de deviere a asteroizilor, studiate de oamenii de ştiinţă

Europenii, ruşii şi americanii încearcă, lucrând fiecare pe cont propriu, să găsească cea mai bună metodă de a evita o coliziune dintre Terra şi un asteroid şi de a devia orice corp ceresc care ar ameninţa Pământul, precum acela care ar fi cauzat extincţia dinozaurilor.
Romania TV
15 feb. 2013, 17:06
Trei metode diferite de deviere a asteroizilor, studiate de oamenii de ştiinţă

„Nimeni nu încearcă să distrugă prin explozie un asteroid, pentru că nu suntem la Hollywood, iar această soluţie s-ar putea dovedi una nefericită, pentru că ar multiplica riscurile” prin fragmentarea obiectului ceresc, a explicat Erwan Kervendal, directorul companiei Astrium (din grupul EADS), liderul european din domeniul cercetărilor spaţiale.

În condiţiile în care un asteroid cu un diametru de 45 de metri se pregăteşte să treacă foarte aproape de Terra vineri seară – la o distanţă de aproape 30.000 de kilometri -, „trei opţiuni sunt demne de analizat pentru a devia un obiect care ameninţă Pămâtul”, a explicat Kervendal.

Prima dintre ele constă în „percutarea obiectului ceresc cu o viteză foarte mare, de 30.000 de kilometri pe oră, aproape de centrul lui de gravitaţie, cu o precizie de 1 metru, sub un unghi specific, pentru a reuşi să îi deviem traiectoria”.

La acest scenariu lucrează europenii, printre care se află şi Erwan Kervendal, directorul unui proiect denumit „Impactorul cinetic” la compania Astrium.

La rândul lor, americanii mizează pe atracţia pe care ar putea să o exercite un vehicul spaţial, plasat pentru un timp îndelungat în proximitatea asteroidului şi care ar îndeplini astfel funcţia de „tractor gravitaţional”.

Ruşii studiază o a treia opţiune – o deviere a traiectoriei asteroidului, prin efectul de suflu asociat unei explozii produse în apropiere de asteroid.

Oamenii de ştiinţă şi cei de afaceri îşi vor împărtăşi rezultatele şi concluziile studiilor lor, în martie, la Bruxelles.

„Acesta va fi primul bilanţ anual al programului din cadrul Uniunii Europene denumit NEO-Shield (Scutul contra obiectelor aflate în apropiere de Pământ/ Near Earth Object), lansat pe o perioadă de trei ani, la începutul anului 2012”, a explicat Erwan Kervendal.

„Fiecare lucrează la propria metodă, dar noi vom pune în comun cunoştinţele şi modelele noastre matematice. Nu este o competiţie, ci o colaborare între echipe”, a adăugat acelaşi cercetător francez.

După ce va fi ales conceptul „cel mai eficace şi realizabil industrial”, la jumătatea anului 2015, va fi nevoie să treacă alţi câţiva ani pentru ca omenirea să deţină o soluţie operaţională.

Dacă UE acceptă propunerea, vom lansa în jurul anului 2020 un demonstrator, pentru a valida opţiunea aleasă şi pentru a arăta că putem să ţintim spre un astfel de obiect, aflat la o altidudine mai mare de 36.000 de kilometri, unde se află sateliţii de telecomunicaţii. În funcţie de interesul manifestat de liderii ţărilor noastre şi după ce vom fi arătat că dispozitivul nostru funcţionează, vom trece la finanţarea şi dezvoltarea tehnologiei operaţionale”, a adăugat Erwan Kervendal.

Erwan Kervendal consideră că este prematur să ofere mai multe detalii despre studiile celor trei echipe de cercetători, dar a subliniat că savanţii „nu sunt presaţi de timp, pentru că nu există un risc veritabil de coliziune înainte de un secol”, întrucât riscul de producere a unei coliziuni în 2036 cu asteroidul Apophis a fost înlăturat.

Reprezentanţii companiei Astrium s-au declarat „foarte încrezători” în legătură cu capacitatea lor de a realiza această misiune.

„Lansatoarele există, noi ştim să lansăm sonde interplanetare, avem experienţa conectării unor vehicule de tip cargo, ATV, cu Staţia Spaţială Internaţională, la mare viteză, cu o precizie de câţiva centimetri. Va trebui să deţinem inteligenţa artificială la bordul viitorului vehicul pentru a controla şi lovi asteroidul cu mare precizie”, a adăugat cercetătorul francez.

Asteroidul 2012 DA 14, care va trece pe lângă Terra vineri seară, ar produce, dacă s-ar prăbuşi pe planeta noastră, pagube comparabile cu cele produse de asteroidul căzut în Siberia centrală în 1908, distrugând complet pădurea pe o rază de 20 de kilometri în regiunea Tunguska şi provocând o undă de şoc echivalentă de câteva sute de ori mai mare decât aceea provocată de bomba de la Hiroshima

Meteoritul despre care se crede că a căzut în Yucatan în urmă cu 66 de milioane de ani şi care ar fi vinovat de dispariţia dinozaurilor ar fi avut un diametru de 10 kilometri.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Veste năucitoare pentru proprietarii de mașini. Vor trebui să plătească bani grei de la 1 ianuarie
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Cel mai nou cuplu din showbiz! Ireal cu cine s-a cuplat Fulgy, fiul Clejanilor 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine este Cristela Georgescu, de fapt. S-a aflat ce a făcut soția lui Călin Georgescu
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Peste 30 de puncte de frontieră din România vor fi închise începând cu 1 ianuarie 2025
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?