Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, îi avertizează pe românii cu rate, după ce indicele ROBOR a crescut cu 7%.
„Dincolo de faptul că şi statul a venit cu o măsură privind un moratoriu de amânare a ratelor, care nu este neapărat cea mai bună soluţie în contextul creşterii ratelor, dar este o soluţie, din perspectiva gradului de îndatorare, discuţiile noastre sunt cu Banca Naţională a României, pentru că acea normă este dată de de BNR.
Trebuie să ne mişcăm cu toţii din perspectiva aceasta, mai ales cei care au credite, să se adapteze, iar noi să încercăm să inversăm trendul de creştere a dobânzilor. Dar, acest lucru nu se va întâmpla peste noapte, va dura cel puţin anul acesta şi poate şi un pic din anul viitor şi, atunci, oamenii trebuie să se ducă să caute acele soluţii pe care băncile le pun la dispoziţie.
Noi am discutat cu băncile. Sunt soluţii de refinanţare, soluţii de trecere pe dobândă fixă, măcar pentru a bloca o creştere ulterioară a ratei, soluţiile de restructurare, soluţii de trecere de la indicator de ROBOR la IRCC, dar şi această soluţie pentru cei care într-adevăr au o dificultate, de amânare a ratelor cu până la 9 luni”, a menţionat Adrian Câciu într-o conferință de presă.
ROBOR la 3 luni (3M) a ajuns la 7,05% joi, în creștere față de miercuri, când indicele era la 6,99%.
Indicele ROBOR la 3 luni a început anul 2022 la 3,02%. Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia a început „operațiunea specială” în Ucraina. Evenimentul a provocat o creștere a indicelui la 3,56% în data de 23 februarie 2022 și la 3,61% pe 24 februarie 2022.
La începutul lunii iunie, ROBOR era cotat la 5,99%, iar la începutul lunii iulie, indicele la 3 luni era cotat la 6,47%.
ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei. Indicele oscilează în funcție de politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piață, inflația și politica fiscală.
Economiștii avertizează: ROBOR-ul pe 3 luni ar putea ajunge la 7,5% în 2022. Efectele în plan socio-economic vor fi devastatoare. Astfel, dobânda cheie va ajunge la 6,25%.