Secetă în România. Guvernul înfiinţează un comitet interministerial care să găsească soluţii pentru combaterea efectelor secetei

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că Guvernul va înfiinţa săptămâna viitoare un comitet interministerial care se va ocupa de tot ceea ce înseamnă efectele şi impactul în agricultură al schimbărilor climatice.
Alina Costache
15 iul. 2022, 17:38
Secetă în România. Guvernul înfiinţează un comitet interministerial care să găsească soluţii pentru combaterea efectelor secetei

Secetă în România. Premierul Ciucă a anunţat că, în urma discuţiilor cu ministrul Agriculturii, s-a decis înfiinţarea unui comitet interministerial pentru combaterea secetei.

Secetă în România. Nicolae Ciucă: „Înființăm un comitet interministerial care se va ocupa de tot ceea ce înseamnă efectele și impactul în agricultură al schimbărilor climatice”

Citeşte şi PROGNOZA METEO. Urmează cele mai călduroase luni din istoria României? Secetă, temperaturi extreme și furtuni

„Este o ordonanță foarte importantă care asigură o finanțare de un miliard de euro, dintre care 500 de milioane vor fi destinate autorităților locale pentru eficiența energetică și producția de energie verde pentru consumul propriu.

Discutăm de măsuri care vor fi destinate pentru școli pentru spitale pentru iluminat public pentru locuințe.

Am avut o discuție cu dl ministru Daea, am luat decizia ca începând de săptămâna viitoare să înființăm un comitet interministerial care se va ocupa de tot ceea ce înseamnă efectele și impactul în agricultură al schimbărilor climatice”, a spus Nicolae Ciucă.

Fermierii se plâng că în unele judeţe culturile de toamnă sunt afectate până la 80%. Aceştia cer Guvernului ca până la data de 31 iulie să fie declarată starea de calamitate.

„Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare vă informează oficial că fermierii au înregistrat pagube uriaşe în urma instalării secetei pedologice severe din iarna 2021-2022, primăvara anului 2022 şi arşiţa atmosferică din această vară.

Sunt judeţe unde suprafeţele cu culturi agricole de toamnă au un grad de afectare datorat secetei pedologice severe cuprins între 40-80%. După cum bine ştiţi, situaţia este mult mai dramatică la culturile de primăvară care au un grad de afectare între 90-100%. (…)

Avem nevoie de declararea stării de calamitate cu celeritate, deoarece majoritatea contractelor pentru inputurile cu preţ crescut datorită crizelor energetice, carburanţi, război, vor ajunge la termen la sfârşitul lunii iulie 2022.

În fiecare an normal agroclimatic, fermierii şi-au achitat inputurile, au livrat recoltele contractate cu furnizorii de inputuri sau cu firmele locale, au plătit arenda, ratele la credite, leasing, taxele şi impozitele”, se în scrisoarea deschisă trimisă către Guvern, potrivit Agerpres.

Citeşte şi România, lovită de secetă. Apa este raţionalizată în mai multe judeţe. Oamenii se roagă pe câmpuri pentru ploaie FOTO

rezervaapa

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce pensie primești dacă nu ai muncit nicio zi. Suma pe care o vei lua de la stat
Capital.ro
Românii nu vor primi toți banii câștigați în mod corect. Legea peste care nici judecătorii nu au putere
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Românii care au acest obiect prin casă se îmbogățesc instant
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Regizorul Bogdan Budes și-a PREVESTIT moartea?! Ce a postat cu câteva zile înainte de tragedie: „Aerul unor funeralii…”
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Marele artist al României a murit! Toți actorii plâng: Mi se rupe inima
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ursă agresivă pe Transfăgărășan: turiști străini atacați după ce i-au dat de mâncare
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...