Nicolăescu: Asigurătorii s-au umplut de bani, dar nu au dat aproape nicio daună pentru malpraxis

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat sâmbătă că societăţile de asigurări s-au umplut de bani, dar nu au dat aproape nicio despăgubire pentru persoanele care au suferit după cazuri de malpraxis, precizând că România are un număr mult mai mic de situaţii de malpraxis decât alte ţări UE.
Romania TV
16 feb. 2013, 17:35
Nicolăescu: Asigurătorii s-au umplut de bani, dar nu au dat aproape nicio daună pentru malpraxis

Întrebat ce părere are despre înmulţirea cazurilor de malpraxis, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a spus că sunt foarte multe neclarităţi şi „nimeni nu citeşte legea”, care spune că acolo unde se identifică „un posibil caz de malpraxis”, cei care sunt îndreptăţiţi să îşi spună punctul de vedere sunt cei de la Colegiul Medicilor.

„În primul rând, în acest domeniu sunt foarte multe neclarităţi şi nimeni nu citeşte legea. Legea spune că acolo unde se identifică un posibil caz de malpraxis – pentru că la început este un posibil, un eventual caz -, cei care sunt îndrituiţi, conform legii, să îşi spună punctul de vedere sunt cei de la Colegiul Medicilor”, a precizat Nicolăescu.

Ministrul Sănătăţii a explicat că, după ce Colegiul Medicilor decide dacă este vorba despre un caz de malpraxis, tot acest for poate să ia decizii de natură profesională sau administrativă şi, în funcţie de gravitatea cazului, autoritatea sesizează organele abilitate, care mai departe aplică legea.

Potrivit lui Nicolăescu, un lucru este „la fel de important”, şi anume implicarea mai susţinută şi mai implicată a societăţilor de asigurări.

Aceste societăţi de asigurări – şi sper să nu se supere nimeni pentru afirmaţie -, de ani de zile s-au umplut de bani, dar nu au făcut aproape niciun fel de plată de despăgubire pentru persoanele care au suferit pentru cazurile de malpraxis„, a mai spus Nicolăescu.

În acest sens, ministrul Sănătăţii a precizat că a avut deja o întâlnire cu preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi urmează să se întâlnească cu întreaga conducere a CSA, pentru a vedea acele modalităţi care trebuie îmbunătăţite, astfel încât un bolnav care suferă din cauza unui caz de malpraxis să poată să fie şi despăgubit.

Nicolăescu a mai spus că, potrivit datelor primite de la Colegiul Medicilor, România are, statistic, un număr de cazuri de malpraxis mult mai mic decât alte ţări din UE, precizând că acest lucru „nu trebuie să ne facă fericiţi sau să credem că suntem mulţumiţi, însă aceasta este realitatea”.

Ministrul Sănătăţii a arătat că, în urma întâlnirilor pe care le-a avut săptămâna aceasta cu reprezentantul Colegiului Medicilor din România şi cu cel al Colegiului Medicilor Bucureşti, s-a convenit crearea unui grup de lucru, care în câteva luni să încerce să vadă dacă legea actuală nu funcţionează sau nu are suficiente prevederi în asemenea situaţii, care să micşoreze numărul de cazuri de malpraxis şi să ducă la „o sancţionare mai rapidă” a celor vinovaţi.

Totodată, Nicolăescu a precizat că sunt şi foarte mulţi dintre pacienţi care nu-şi cunosc drepturile şi nu ştiu ce trebuie să solicite în cazurile de malpraxis.

„Atunci când vom avea propuneri definitive şi vom merge cu proiectul de lege în Guvern şi apoi la Parlament, va trebui să avem şi un plan de comunicare, pentru ca cetăţenii să cunoască aceste lucruri”, a conchis Nicolăescu.

Ministerul Sănătăţii anunţa, în 8 februarie, că legislaţia privind rezolvarea cazurilor de culpă medicală trebuie revizuită de urgenţă, până la jumătatea anului, având în vedere situaţiile tot mai dese în care medici români sunt suspectaţi sau acuzaţi de malpraxis.

Astfel, MS intenţionează să pună în dezbatere publică, până la jumătatea anului 2013, un nou proiect de lege a malpraxisului, care să introducă noţiuni şi criterii clare pentru o mai bună gestionare a situaţiilor de culpă medicală sau a suspiciunilor de culpă medicală, inclusiv a modului de stabilire şi aplicare a sancţiunilor.

În 12 februarie, o femeie de 37 de ani din Brăila a murit în urma unei operaţii de liposucţie efectuată la Clinica privată Hyperior din Galaţi, în urmă cu trei săptămâni. Cazul este anchetat de Comisia de malpraxis din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, dar şi de Colegiul Medicilor din Galaţi, Parchetul Judecătoriei Galaţi şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi.

În 10 februarie, o tânără în vârstă de 26 de ani a murit la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, după ce în 21 ianuarie a născut prin cezariană la Spitalul Filantropia din Craiova şi, la patru zile după intervenţie, a intrat în comă. Familia tinerei i-a acuzat pe medici de malpraxis şi au spus că depun plângere la Parchet şi la Colegiul Medicilor.

În 2 februarie, o femeie de 30 de ani care a intrat în comă după ce a fost supusă unei intervenţii chirurgicale pentru mărirea sânilor, la o clinică privată din Iaşi, a murit la Spitalul de Neorchirurgie din Iaşi, unde fusese transferată de la Spitalul „Sfântul Spiridon”. Medicul Lucian Popa, cel care a făcut intervenţia chirurgicală, declara că operaţia a decurs fără probleme, precizând că este posibil ca femeia să nu fi respectat indicaţiile post-operatorii, după intervenţiile anterioare de mărire a sânilor. Popa afirma că imediat după implant se recomandă evitarea sarcinii, lucru care nu a fost respectat de către pacientă.

În 14 ianuarie, o fetiţă de patru ani din Năsăud care fusese diagnosticată iniţial cu entorsă a murit după ce a făcut un şoc toxico-septic. Cu patru zile înaintea decesului, fetiţa a suferit un traumatism la picior, iar familia a dus-o la Spitalul Orăşenesc „George Trifon” din Năsăud, de unde a fost trimisă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bistriţa şi apoi a ajuns la spitalul din Cluj-Napoca. Fetiţa a murit în timp ce era operată la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii din Cluj, unde, potrivit medicilor, a ajuns cu simptome de şoc septic din cauza unei răni la piciorul stâng, în timpul intervenţiei ea făcând stop cardiac.

În 12 ianuarie, un bărbat de 39 de ani a murit la Spitalul de Urgenţă din Craiova, după ce cu zece zile înainte şi-a fracturat umărul drept, familia acestuia acuzându-l de malpraxis pe medicul ortoped care l-a îngrijit, întrucât nu a vrut să îl opereze.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni