Cutremur cu magnitudine 4.1 în Vrancea. În ce oraşe s-a simţit

Un cutremur cu magnitudinea 4,1 s-a produs luni în Vrancea. Un cutremur crustal cu magnitudinea de 4,0 grade a avut loca sâmbătă și în Oltenia-zona Targu Jiu.
Filip Stan
18 iul. 2022, 08:01
Cutremur cu magnitudine 4.1 în Vrancea. În ce oraşe s-a simţit

A fost cutremur cu magnitudinea 4,1 în Vrancea. Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, luni, la ora 2:04:31, s-a produs în zona seismică Vrancea un cutremur mediu cu magnitudinea 4.1, la adâncimea de 81 de kilometri.

Cutremur cu magnitudine 4.1 în Vrancea. În ce oraşe din România s-a simţit
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 87 km E de Braşov, 90km S de Bacău, 105km NE de Ploieşti, 109km V de Galaţi, 113km NV de Brăila, 155km N de Bucureşti, 170km SV de Iaşi, 177km NE de Piteşti, 199km E de Sibiu şi 214km SV de Chişinău, anunţă INFP.

În luna iulie a acestui an, în România au avut loc 12 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,4 şi 4,1 pe Richter.

Cel mai mare seism din acest an s-a produs în data de 16 ianuarie 2022 şi a avut magnitudinea de 4,4, în timp ce anul trecut a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur cu o magnitudine de 4,7. Mişcarea tectonică fost resimţită şi la Bucureşti.

Cutremur crustal cu magnitudinea de 4,0 grade in Oltenia-zona Targu Jiu  

Un cutremur crustal, cu magnitudinea locala de 4,0 grade, s-a produs in ziua de sambata, 16 iulie, in Oltenia, la Nord de municipiul Targu Jiu (judetul Gorj).

Seismul s-a produs la adancimea de 5,0 km si a avut magnitudinea ML de 4,0 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a fost de IV-V grade pe scara Mercalli.
Miscarea seismica a fost resimtita in mai multe localitati din Depresiunile Targu Jiu si Petrosani, inclusiv in lungul Defileului Jiului, in judetele Gorj si Hunedoara. Seismul a fost resimtit cel mai intens la Targu Jiu.

Cutremur cu magnitudine 4.1 în Vrancea. În ce oraşe din România s-a simţit

Cutremurele crustale sunt relativ frecvente in Depresiunea Targu Jiu. In aceasta zona, precum si in Defileul Jiului, in zonele Baia de Arama si Tismana, se produc seisme de mica adancime care pot atinge intensitati moderate in zonele lor epicentrale. Cel mai puternic cutremur local a avut loc la 20 iunie 1943, magnitudinea acestuia ML fiind de 5,2 grade. Mai recent, la 21 decembrie 1999 s-a produs un cutremur cu magnitudinea ML 4,1 in zona Targu Jiu. In noaptea de 1-2 ianuarie 2012 s-a inregistrat o secventa seismica la Nord-Est de Targu Jiu, cu un soc principal avand magnitudinea ML 4,5 si mai multe seisme ulterioare avand magnitudini de pana la 3,9 grade. In Depresiunea Targu Jiu se produc anual cutremure tectonice slabe, cu magnitudini de pana la 2,0-2,5 grade.

Gheorghe Mărmureanu, despre anul Marelui Cutremur din România. Care sunt noile predicții ale seismologului

Seismologul Gheorghe Mărmureanu susține că zona în care s-a produs cutremurul de sâmbătă, 16 iulie 2022, nu este neobișnuită. Potrivit spuselor sale, în Oltenia au mai avut loc seisme mai mari decât cel înregistrat în cursul acestei dimineți.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunțat producerea unui cutremur de pământ cu magnitudine de 4 grade pe scara Richter, la adâncimea de 5 kilometri, în zona Olteniei, în județul Gorj. Seismul a fost înregistrat la ora 10:39:21 (ora locală a României). Acesta a fost cel de-al doilea cutremur de o asemenea magnitudine care s-a produs în ultima lună.

„În privința locului principal, în zonă au mai fost multe altele (cutremure – n. red.), mai importante. Sunt foarte mulți oameni care au plecat din acesată zonă. Sunt cutremure mici, de suprafață, nu mai mult de 4 – 4,3 magnitudine”, a explicat Gheorghe Mărmureanu.

Fostul director al INCDFP a comparat caracteristicile acestui seism cu cele ale marilor cutremure care s-au produs în trecut, în România. În acest context, Gheorghe Mărmureanu a confirmat că un cutremur de o intensitate mult mai mare se va produce în România, dar nu foarte curând.

Când va fi viitorul cutremur puternic în România

Fostul director al INFP a estimat, în baza frecvenței istorice, cu care s-au înregistrat astfel de mișcări în trecut că un seism puternic va fi posibil peste 15 – 17 ani. Astfel, au fost cutremure puternice semnalate în România, 1802, 1940, 1977, în 1986, în 1990.

„În momentul de față nu văd un cutremur mai mare în următorii 15 – 17 ani. Așa merge ca secvente istorice, dar cutremurele nu pot fi controlate, astfel că nu pot spune dacă se vor produce în 2030 sau 2070”, a mai spus Gheorghe Mărmureanu,

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Cele 5 zodii care vor avea succes pe toate planurile până pe 25 iulie. Opulență, bucurie și șansă în viețile lor
Capital.ro
Trebuie să devină obligatoriu. Anunțul ce face România de rușine: Să recunoaștem...
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
UE, ultimatum pentru România! Când trebuie prezentat planul pentru micșorarea deficitului bugetar
Adevarul
Cum s-au cunoscut Constantin Tănase și Charlie Chaplin la Paris: „Roumain… artist din Bucureşti… Bucharest… comprenez?“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
O bombă cu ceas ticăie la PSD și PNL. Greșeala care poate detona alegerile
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la 8 ani. Ce note a luat la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui cu Anamaria Prodan: „Sunt bărbat, nu m-aș pune în asemenea poziții”
Capital.ro
Decizie pentru cei care stau LA BLOC. Schimbarea pe care românii o cer de ani de zile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Casa Albă, îngrijorată de vizita premierului ungar Viktor Orban la Moscova
MediaFlux
Prințul William, DEZVĂLUIRI INCREDIBILE despre PRINȚESA DIANA
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!