Pensii private 2022. Românii se plâng că le-au dispărut banii de la pilonul II. Analist economic: „În doi ani nu mai am niciun ban”

Tot mai mulţi români se plâng în ultima vreme de faptul că le-au dispărut banii de la pilonul II. În primele cinci luni din 2022, peste 7200 de români au solicitat plata pensiilor private.
Alina Costache
19 iul. 2022, 08:39
Pensii private 2022. Românii se plâng că le-au dispărut banii de la pilonul II. Analist economic:

Pensii private 2022. Analistul economic Elena Cristian a povestit la România Tv că i-au dispărut bani frumoşi de la pilonul II.

Pensii private 2022. Analist economic: Am pierdut 3.000 de lei

Citeşte şi Pensii private 2022. Premierul Nicolae Ciucă anunţă ce se întâmplă cu Pilonul 2 şi 3 de pensii

Elena Cristian a povestit că în doar trei luni de zile a rămas fondul său de pensie privată este mai mic cu 3000 de lei. Aceasta susţine că dacă lucrurile vor continua tot asa, în următoarii doi ani nu va mai avea niciun leu la pilonul II.

„Vă prezint situaţia mea. În decurs de trei luni, de la 56.000 de lei câţi aveam, mai am 53.000 de lei. Deci am pierdut 3.000 de lei. Mă uitam acum… nu are nicio treabă inflaţia. Oamenii aceştia investesc în titluri de stat, iar dobânzile la acestea sunt din ce în ce mai mari, deci ar trebui să fie garantat un randament, aşa cum este garantat la pilonul 3. Dacă pierd 3.000 de lei în trei luni, păi în doi ani nu mai am niciun ban.

Ideea este că nu există niciun fel de reacţie a instituţiilor care se ocupă cu reglementarea acestei pieţe. ASF-ul se ocupă cu asta şi ar trebui să aibă o poziţie publică şi să explice ce se întâmplă aici şi cum este posibil ca în timp ce se plătesc aceleaşi comisioane către aceste şapte fonduri investiţiile sunt din ce în ce mai nerentabile. (…) Deci de la 56.611 am ajuns la 53.000…”, a declarat analistul economic la România TV.

Elena Cristian făcut câteva precizări importante privind frauda de la BRD.

”Vorbim despre pilonul doi din 2008. La Pilonul II și Pilonul III, opt milioane de români sunt pe cele două zone și peste patru milioane de români la Pilonul II. O parte importantă din contribuția de pensii pe care o plătim noi către statul român merge către acest pilonul II de pensii, către cele șapte fonduri de administrare și către cei 300 de angajați ai celor șapte fonduri de administrare.

Ce mă șochează pe mine este această fraudă pe Pilonul II. Deci, trei ani de zile, doi angajați cu niște complici au furat 23 de milioane de lei, aproape cinci milioane de euro și nimeni nu s-a prins. Adică nu se face anual vreun audit? Nu vorbim de 5 lei, de 10 lei, de 100 de lei, care s-au luat din pușculiță ci de 23 de milioane.

Vorbim despre o reacție slab argumentată de către acționarul majoritar, de către unul dintre acționarii acestui fond de pensii și vorbim despre o mare umbră aruncată asupra Pilonului II, pentru că stai și te întreb când se mai poate întâmpla”, spune analistul economic.

Elena Cristian a dezvăluit că se are în vedere naţionalizarea pilonului II şi intoarcerea banilor către stat.

Citeşte şi Pensii private 2022. ASF vrea să schimbe legea! Ce trebuie să știe românii care au contribuit la Pilonul III de pensii!

Ce garanții sunt în lege că românii își vor primi sumele cuvenite?

„Conform prevederilor art. 138 alin. (1) din Legea nr. 411/2004, administratorii fondurilor de pensii trebuie să menţină permanent un volum al provizioanelor tehnice corespunzător obligaţiilor financiare rezultate din prospectele schemelor de pensii private administrate, respectiv pentru acoperirea riscurilor aferente garanţiei investiţionale minime obligatorii, sau, dacă este cazul, şi a riscurilor aferente garanţiilor suplimentare asumate de administrator prin prospectul schemei de pensii.

Provizionul tehnic reprezintă volumul adecvat de active corespunzător angajamentelor financiare rezultate din portofoliul de investiţii care acoperă riscurile biometrice şi pe cele privind investiţiile.

Prin urmare, niciun participant care solicită plata activului, ca urmare a îndeplinirii condițiilor de pensionare, nu poate primi mai puțin decât valoarea garantată, respectiv valoarea contribuţiilor plătite de către participant, pe întreg parcursul perioadei active, diminuate cu penalităţile de transfer şi comisioanele legale.”, au mai precizat pentru HotNews.ro reprezentanții ASF.

Peste 7200 de români au solicitat plata pensiilor cuvenite din Pilonul II în primele 5 luni din acest an. Dintre aceştia, 4.843 au solicitat plata unică și 2.358 au solicitat plata eșalonată.

Potrivit ASF, valoarea totală plătită din fondurile de pensii pentru participanții care au solicitat plata activului, ca urmare a îndeplinirii condițiilor de pensionare, a fost de 137,05 milioane de lei, din care 89,99 milioane de lei au fost plătiți prin plată unică și 47,05 milioane de lei au fost plătiți prin plată eșalonate, informează HotNews.ro .

Ce taxe se aplică atunci când vrei să scoți toți banii de la Pilonul II?

„În momentul când se efectuează o plată unică, în conformitate cu prevederile Legii 277/2015 privind Codului Fiscal, se aplică o cotă de impunere de 10% asupra venitul impozabil lunar din pensii cu deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei.

De asemenea, după caz, se reține contribuţia de asigurări sociale de sănătate de 10% aplicabilă la baza de calcul cu deducerea sumei de 4.000 lei.

Astfel, din activul personal cuvenit participanților se deduc următoarele: impozitul și contribuția de asigurări sociale de sănătate.

În funcție de opțiunea fiecărui participant sunt percepute comisioane bancare sau de mandat aferente efectuării plăților către aceștia.”, au explicat oficialii ASF.

ASF mai precizează că niciun participant la Pilonul II nu poate primi mai puțin decat valoarea garantată prin lege.

„Administratorii au obligația ca, în cazul în care valoarea activului personal al participantului este mai mică decât valoarea garantată de prevederile art. 135 alin. (2) din Legea 411/2004, administratorii trebuie să majoreze valoarea activului personal al participantului până la nivelul valorii garantate.

Conform art.135 alin. (2) din Legea 411/2004, suma totală cuvenită pentru pensia privată nu poate fi mai mică decât valoarea contribuţiilor plătite, diminuate cu penalităţile de transfer şi comisioanele legale.”, spune ASF

În 14 ani, românii au virat contribuții brute de 72,5 miliarde de lei, iar în urma investițiilor activele nete administrate a ajuns la peste 88 miliarde de lei.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce pensie primești dacă nu ai muncit nicio zi. Suma pe care o vei lua de la stat
Capital.ro
Românii nu vor primi toți banii câștigați în mod corect. Legea peste care nici judecătorii nu au putere
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Românii care au acest obiect prin casă se îmbogățesc instant
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Regizorul Bogdan Budes și-a PREVESTIT moartea?! Ce a postat cu câteva zile înainte de tragedie: „Aerul unor funeralii…”
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Marele artist al României a murit! Toți actorii plâng: Mi se rupe inima
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ursă agresivă pe Transfăgărășan: turiști străini atacați după ce i-au dat de mâncare
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...