Un nou caz de variola maimuţei confirmat în România

Se înmulţesc cazurile de variola maimuţei în România. Ministerul Sănătăţii a anunţat până acum 19 cazuri de îmbolnăvire în ţara noastră.
Alina Andrei
19 iul. 2022, 10:41
Un nou caz de variola maimuţei confirmat în România
Variola maimuţei este noul COVID-19. Virusul se extinde în Europa

Un nou caz de variola maimuței a fost confirmat în România. „Este vorba despre un bărbat cu vârsta de 22 de ani din București. Starea lui de sănătate este bună și se află în izolare în spital”, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 19 pacienți.

Citeşte şi: Două noi cazuri de variola maimuței au fost confirmate în România

 

Care sunt simptomele şi cum poate fi redusă transmiterea virusului care provoacă variola maimuţei

O erupție cutanată de variola maimuței poate părea inițial similară cu coșurile, veziculele sau umflăturile și poate fi însoțită de febră și frisoane.

Virusul variolei maimuței aparține familiei ortopoxvirusului. Există două tipuri de virus variolei maimuței, cel din Africa de Vest și cel bazinul Congo (Africa Centrală). Deși tipul vest-african al virusului variolei maimuței duce uneori la boli grave la unele persoane, boala este de obicei auto-limitată.

În medie, 1% dintre cei infectați cu tipul vest-african și până la 10% dintre cei infectați cu virusul din bazinul Congo au decedat.

Care sunt simptomele şi cum se poate transmite virusul

Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului – inclusiv în contextul actual particular – în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

Transmiterea între oameni poate apărea prin picături respiratorii mari. Deoarece picăturile nu pot ajunge departe, este necesar un contact prelungit față în față.

Cum poate fi redusă transmiterea virusului

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii subliniază importanța igienei mâinilor folosind apă și săpun sau dezinfectant pe bază de alcool. De asemenea, este important ca o persoană cu suspiciune de variola maimuței să fie izolată și ca cei care o îngrijesc să utilizeze măsuri de protecție personală adecvate.

În timp ce un vaccin a fost aprobat pentru prevenirea variola maimuței, iar vaccinul tradițional împotriva variolei oferă protecție, trebuie menționat că aceste vaccinuri nu sunt disponibile pe scară largă. Populațiile din întreaga lume cu vârsta sub 40 sau 50 de ani nu mai beneficiază de protecția oferită de programele anterioare de vaccinare împotriva variolei.

În cele mai multe cazuri boala este ușoară și majoritatea oamenilor se recuperează în termen de câteva săptămâni, fără tratament.

 

Alexandru Rafila, dezvăluiri despre pacienții din România infectați cu variola maimuței: „Ăsta este adevărul”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că mulţi dintre pacienţi sunt oameni care au contacte intime întâmplătoare, „la risc” şi care suferă sau au suferit şi de boli cu transmitere sexuală.

„Unii dintre ei aveau boli cu transmitere sexuală, alte boli, HIV, sau aveau în antencedente, sifilis, gonoree, alte boli cu transmitere sexuală. Asta îmi arată de fapt că aceşti oameni au un comportament la risc, adică au partener – să spunem pe româneşte – au parteneri sexuali cu care de fapt, pe care nu-i cunosc sau sunt întâmplători şi aşa mai departe. Lucrul ăsta creşte riscul de infectare, că până la urmă ce s-a demonstrat până în momentul de faţă? În marea majoritate a cazurilor a fost o boală cu transmitere sexuală. Ăsta este adevărul”, a afirmat Alexandru Rafila la Prima TV.

Citeşte şi: Alexandru Rafila: „Variola maimuţei nu este o preocupare pentru sănătatea publică. Există posibilitatea ca din toamnă să crească iar numărul cazurilor de Covid”

„Nu este o chestiune legată de sex, ci mai mult e o chestiune legată de comportament. Comportamentul la risc – e sezonul cald, sunt multe festivaluri, tot felul de petreceri în diverse locuri – şi lucru ăsta predispune la un comportament la risc. Singura soluţie ca să opreşti lucrul ăsta este să eviţi comportamentul la risc. Eu chiar am fost persiflat, unii se dădeau de ceasul morţii, cum poate să spună profesorul Rafila să discute despre abstinenţă sau utilizarea prezervativului? Eu mă refeream la abstinenţă şi utilizarea prezervativului în cazul unui comportament la risc”, a explicat ministrul Sănătăţii.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Ce se întâmplă cu SGR în zonele rurale. Decizia se aplică în toată țara și oamenii care stau la curte vor beneficia din plin
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
Playtech.ro
Amenda pe care o primesc românii care nu pot justifica banii cash. În Europa se dau sancţiuni uriaşe
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
„Cuda” și „Sirin”: Proiectele secrete care vor revoluționa apărarea României
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Durere în România în Vinerea Mare! A murit azi un artist uriaș al țării. A făcut nemuritoare emoția umană
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Meteo Paște 2025. ANM anunță cum va fi vremea în fiecare regiune din România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI