Avertisment terifiant al OMS. Specialiştii organizaţiei internaţionale au cerut guvernelor europene să ia măsuri urgente pentru a intensifica monitorizarea virusului deoarece este posibil să ne confruntăm cu o iarnă dificilă. În aceste condiţii, noul val de infecţii cu COVID-19 ar putea face ravagii în Europa.
Directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge, a atras atenţia că tulpinile Omicron BA.2 şi BA.5 sunt extrem de contagioase, iar valul provocat de acestea se va intensifica pe măsură ce oamenii vor sta mai mult în interior, mai ales toamna.
Potrivit acestuia, numărul de noi cazuri de infecţii s-a triplat în Europa în ultimele şase săptămâni, iar internările în spitale s-au dublat din cauza COVID-19.
În schimb, internările în secţiile de Terapie Intensivă rămân relativ scăzute, însă, pe măsură ce COVID-19 afectează tot mai multe persoane, aproape 3.000 de oameni mor săptămânal din cauza Covid.
„Aceste cifre descriu o imagine a trecutului recent. Pregătirea pentru viitor este mult mai dificilă, dar trebuie abordată urgent.
Având în vedere că serviciile de sănătate se află deja sub o presiune enormă, trebuie să se ia măsuri urgente astăzi pentru a se pregăti pentru lunile următoare. Aşteptarea toamnei va fi prea târziu”, a spus Kluge, potrivit Mediafax.
De altfel, reprezentantul OMS susţine că trebuie crescut gradul de vaccinare în rândul populaţiei generale şi trebuie administrată a doua doză de rapel celor cu risc. De asemenea, folosirea măştilor şi îmbunătăţirea ventilaţiei trebuie promovate în spaţiile interne şi în transportul public.
Astfel de măsuri „vor fi esenţiale pentru a proteja oamenii în această toamnă şi iarnă”, a spus el, conform The Guardian.
Mai mult, Hans Kluge consideră că este esenţial ca guvernele să crească testarea, să acorde prioritate carantinei şi să sporească detectarea variantelor.
„Covid-19 rămâne o boală urâtă şi potenţial mortală”, a declarat Kluge, dezvăluind că a luat virusul pentru prima dată luna aceasta şi că „m-a dat gata”.
Cel mai important, autorităţile trebuie să continue să monitorizeze şi să urmărească evoluţia virusului, care rămâne extrem de imprevizibil, a mai spus el. „Majoritatea ţărilor din regiunea europeană au oprit sau au redus foarte mult supravegherea, creând un unghi mort periculos”.
Citşete şi: Bilanţ CORONAVIRUS 19 iulie 2022. Peste 7600 de cazuri COVID-19 în 24 de ore