Preţ carburanţi. Anunţ important pentru toţi şoferii de la ministrul Energiei

Coaliția de guvernare a stabilit instituirea unui mecanism de compensare parţială a preţului la pompă al carburanţilor, pe o perioadă de trei luni, începând din luna iulie. Între timp, şi preţul varilului a scăzut, dar la pompă se văd foaret puţin toate astea. Cum explică ministrul Energiei.
Filip Stan
20 iul. 2022, 09:17
Preţ carburanţi. Anunţ important pentru toţi şoferii de la ministrul Energiei

Preţ carburanţi. Prețurile la pompă au fost actualizate și se observă o ușoară scădere a acestora în raport cu zilele anterioare. Litrul de benzină a scăzut astăzi sub pragul de 8 lei la anumite stații peco din țară.

De la începutul anului și până în prezent carburanții s-au scumpit cu aproximativ 22%, iar contextul de securitate actual cauzat de razboiul ruso-ucrainean nu va face decât să crească și mai mult prețurile carburanților în următoarea perioadă, spun specialiștii.

Petrolul s-a ieftinit, scade și prețul carburanților? „Așa ar fi corect, benzinăriile ar trebui să fie corecte cu românii”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei, care a vorbit la Digi24 despre o posibilă scădere a prețului carburanților la pompă, în contextul în care barilul de petrol a ajuns la o cotație echivalentă cu cea de dinaintea izbucnirii războiului din Ucraina.

Comparaţi AICI preţurile la carburanţi de azi

„Prețul barilului a scăzut, ar trebui să urmeze o scădere a prețului la benzină. Haideți să vedem în zilele următoare, pentru că ar trebui să vedem în zilele imediat următoare că se întâmplă ceva în bine cu prețul la benzină și apoi cu prețul la motorină”, a spus ministrul, care a adăugat că „așa ar fi corect, așa ar trebui să procedeze rețelele mari de benzinării, care ar trebui să fie corecte cu românii”.

Preţ carburanţi în Europa. Câţi litri de benzină poate cumpăra un român cu salariul mediu. Harta locurilor cu cele mai mari scumpiri

„Ar trebui ca după această scădere de preț (barilul de petrol – n.red.), să asistăm și la o scădere a prețului la benzină, mă aștept în principal. De ce spun la benzină, în principal? Pentru că România produce mai multă benzină din petrol decât poate consuma, și suntem exportatori de benzină. Prețul barilului a scăzut, ar trebui să urmeze o scădere a prețului la benzină.

Preţ carburanţi. Restricţii la OMV, şoferii pot alimenta doar 30 de litri pe zi în Austria

La motorină, ar trebui să urmeze și acolo o scădere, dar acolo noi și cumpărăm jumătate din cantitatea pe care o consumă România, pentru că producția de motorină este mai mică decât consumul, iar cotația motorinei nu a scăzut în procent la fel de mult, dar a scăzut și acolo.

Avem un instrument legal, Consiliul Concurenței, Antifrauda și ANPC-ul au aceste instrumente să supravegheze și să vadă aceste corelații, iar sincer, eu mă aștept ca în perioada imediat următoare să avem scăderi de preț”, a spus Virgil Popescu.

Preţ carburanţi: ministrul Energiei anticipează o scădere a tarifelor

„Eu cred că vom asista în perioada următoare și la o corecție în jos a prețului la carburant, deci nu aș lua în calcul scenariul pe care l-ați prezentat. Haideți să vedem în zilele următoare, pentru că ar trebui să vedem în zilele imediat următoare că se întâmplă ceva în bine cu prețul la benzină și apoi cu prețul la motorină, sau poate în același timp la ambele. Așa ar fi normal, așa ar fi corect, așa ar trebui să procedeze rețelele mari de benzinării, care ar trebui să fie corecte cu românii. În momentul în care scade costul de achiziție, să scazi și prețul la carburanți, așa cum ai justificat când a crescut cotația petrolului și ai ridicat prețurile”.

INS: Producţia internă de energie primară a scăzut cu 4,7%, la 7,436 milioane tone echivalent petrol, în primele cinci luni, iar importul a crescut uşor, la 6,191 milioane tep

Producţia internă de energie primară a scăzut cu 4,7%, la 7,436 milioane tone echivalent petrol, în primele cinci luni, iar importul a crescut uşor, la 6,191 milioane tep, arată datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

”Principalele resurse de energie primară în perioada 1.I-31.V.2022, au totalizat 13.627.300 tone echivalent petrol (tep), în scădere cu 351.300 tep faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Producţia internă a însumat 7.436.300 tep, în scădere cu 363.000 tep faţă de perioada 1.I-31.V.2021, iar importul a fost de 6.191.000 tep”, arată datele INS.

În această perioadă, resursele de energie electrică au fost de 27232,4 milioane kWh, în scădere cu 1.540,6 milioane kWh faţă de perioada corespunzătoare a anului 2021. Producţia din termocentrale a fost de 8.768,6 milioane kWh, în scădere cu 351,7 milioane kWh (-3,9%). Producţia din hidrocentrale a fost de 6.314,2 milioane kWh, în scădere cu 2.075,1 milioane kWh (-24,7%), iar cea din centralele nuclearo-electrice a fost de 4663,1 milioane kWh, în creştere cu 106,2 milioane kWh (+2,3%).

Producţia din centralele electrice eoliene în perioada 1.I-31.V.2022 a fost de 3.629,2 milioane kWh, în creştere cu 668,6 milioane kWh faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar energia solară produsă în instalaţii fotovoltaice în această perioadă a fost de 744,6 milioane kWh, în creştere cu 76,4 milioane kWh faţă de perioada corespunzătoare a anului 2021.

Consumul final de energie electrică în această perioadă, a fost de 22.231,5 milioane kWh, cu 4,1% mai mic faţă de perioada corespunzătoare a anului 2021; consumul final de energie electrică, în economie a scăzut cu 3,5%; iluminatul public a înregistrat o creştere cu 11,1%, iar consumul populaţiei a scăzut cu 6,3%.

Exportul de energie electrică a fost de 2.506,8 milioane kWh, în scădere cu 398,2 milioane kWh. Consumul propriu tehnologic în reţele şi staţii a fost de 2494,1 milioane kWh, în scădere cu 197 milioane kWh.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul impresionant care se află pe două continente. Are o istorie bogată și multe obiective turistice
Capital.ro
Alimentul care te lasă fără permis. Nu ai voie să-l mănânci dacă te urci la volan
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Basmul lui Harry și al lui Meghan a luat sfârșit. Doar atât au rezistat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Patru șoferi și-au primit înapoi permisele după ce rezultatele testelor antidrog au fost infirmate. După 48 de ore, aceștia și-au recăpătat dreptul de a conduce
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Minge de foc traversează cerul deasupra Statuii Libertății, provocând panică și investigații ample
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'