Petre Daea avertizează: „Până acum, niciodată nu ne-am confruntat cu o secetă pedologică pe toată suprafața țării” / Ce soluții propune ministrul Agriculturii | EXCLUSIV

Într-un interviu pentru RomâniaTV.net, Petre Daea a vorbit despre provocările Ministerului Agriculturii, în noul context socio-economic și perspectivele populației din punct de vedere alimentar.
Andi Miron
20 iul. 2022, 16:42
Petre Daea avertizează: „Până acum, niciodată nu ne-am confruntat cu o secetă pedologică pe toată suprafața țării

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, avertizează că provocările pentru fermierii români sunt mai mari în 2022. Totul, în contextul arșiței, al ploilor foarte rare și al lipsei irigațiilor.

„Este o situație mai specială (n.r. – în acest an), pentru că niciodată nu ne-am cofruntat cu o secetă pedologică pe toată suprafața țării.

Temperaturile ridicate, în anumite zone de vegetație au creat un disconfort hidric pentru speciile aflate în cultură, care au generat pierderi în diferite zone ale țării. Sunt într-adevăr, efecte în contextul încălzirii globale”, a declarant Petre Daea, pentru RomâniaTV.net.

 

 

Compromiterea culturilor putea fi evitată, dacă existau irigații, susține ministrul Petre Daea

L-am întrebat pe Petre Daea și dacă există soluții pentru a include irigațiile în PNRR, neglijate de Guvernul Florin Cîțu (PNL + USR + UDMR). Oficialul de la MADR preferă să nu intre în polemici cu alți politicieni. Astfel, ministrul are în plan dezvoltarea unor proiecte care ar urma să fie finanțate prin bugetul național – dacă vor beneficia de susținerea coaliției PSD + PNL + UDMR.

„Eu la ora actuală îmi concentrez eforturile pentru a valorifica instrumentele juridice și să le operaționalizez pentru a nu pierde timpul. Un obiectiv de investiții, de la data la care-l pui în mișcare, durează luni de zile.

Nu vreau să pierd niciun minut, nicio zi. Vreau ca prin diversele instrumente pe care le am la dispoziție – acte normative – HG-uri, OUG-uri, ordine de ministru, să valorificăm la maximum timpul pe care-l avem la dispoziție”, a transmis Petre Daea.

„Îmi pare rău ca s-au întrerupt (n.r. – proiectele cu privire la instalațiile de irigare), pentru că aceste evenimente (n.r. – arșița) puteau fi evitate”, a mai completat oficialul guvernului, pentru RomâniaTV.net.

 

 

Aurelian Penescu, inginer agronom și profesor universitar: „Nea Petrică e un ministru care-și face treaba, dar agricultura nu are susținere politică”

 

Aurelian Penescu, profesor la Universitatea Agronomică din București, inginer agronom, susține că investițiile în instalațiile de irigare sunt cruciale pentru România.

„Acum, în România nu se pot iriga mai mult de 150.000 de hectare (…)

Cine a prezentat programul de irigații, în valoare de 4,5,6 miliarde de euro (n.r. – pentru 2,6 milioane de hectare), nu e mare brânză… Sistemul de irigații pe care l-am avut înainte de 1989 nu mai e de actualitate. Acum e prin conducte, picaturi… Investiții de 4-6 miliarde de euro e nimic. E nevoie de zeci de miliarde de euro”, a declarat inginerul agronom, pentru RomâniaTV.net.

Profesorul universitar are mare încredere în Petre Daea. În opinia inginerului agronom, ministrul de la Agricultură beneficiază de încrederea multor fermieri, dar proiectele sale nu vor fi încurajate de politicienii cu funcții-cheie în stat.

„Nea Petrică e un ministru care-și face treaba, dar ca să-și facă treaba, trebuie să ai forță mare în partid și partidul să te susțină. La ora actuală, agricultura nu are susținere. Premierul, președintele, habar n-au cât de mare e seceta în România.

Săracul Daea prezintă problemele, intră în lanuri arse. Habar n-au politicienii ce se va întâmpla într-un viitor foarte îndepărtat. În 10-15 zile trebuie să înceapă campania de toamnă. Pământul este scrum, e o situație fără precedent din punct de vedere economic și politic. Decidenții trebuie să fie la unison, acum”, a mai transmis Aurelian Penescu.

 

Proiect major anunțat de către Petre Daea, Ministerul Agriculturii. Guvernul promite în sfârșit, să investească în irigații

 

Săptămâna trecută, Ministerul Agriculturii a lansat în dezbatere publică proiectul privind modificarea Programului naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii din România şi a infrastructurii de desecare şi drenaj. Valoarea totală a programului este de 1,5 miliarde euro. Fondurile provin de la bugetul naţional și vor fi alocate până în anul 2027.

Prin proiectul de act normativ este vizată sporirea numărului de amenajări de irigaţii noi, de la 89 la 150. De asemenea, va creşte suprafaţa pentru care se vor asigura irigaţii de la 1.800.679 ha la 2.600.439 ha, contribuind astfel la viabilitatea economică a sistemelor de irigaţii.

Totodată, se vor majora de la 531 la 666 numărul de organizaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii, precum şi suprafaţa deservită de infrastructura de irigaţii, de la 1.212.917,8 ha la 1.464.349,70 ha.

„Prin acest program, MADR îşi propune ca sistemul de irigaţii din România să poată beneficia de mai mult sprijin financiar, fiind astfel îmbunătăţite condiţiile de dezvoltare şi creştere, precum şi obţinerea de cantităţi mărite de producţie la hectar”, a transmis ministerul de resort.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Gabriela Oțil, de la spital, la bal. Unde a mers să se relaxeze
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Tanczos Barna, propus ca ministru al Finanţelor şi vicepremier de UDMR
MediaFlux
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios