Secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne, Raed Arafat, a avertizat, joi seară, asupra riscului izbucnirii de incendii de vegetaţie sau de pădure, având în vedere perioada caniculară. Potrivit lui Arafat, arderile necontrolate, cauzate de oameni, sunt încă multe şi numărul acestora poate ajunge la 200 numai la un sfârşit de săptămână.
Întrebat joi seară, la Digi 24, cum explică faptul că anul acesta sunt de 7 ori mai multe focare de incendii, comparativ cu anul trecut, Raed Arafat a declarat că arderile necontrolate sunt cauzate de oameni.
”Din păcate, arderile necontrolate pe care le cauzează oamenii încă sunt multe. Noi, pe 24 de ore, intervenim şi la 100 şi ceva de incendii pe zi. În weekenduri,(…) sunt 50-60 de intervenţii de incendii în case şi 150- 200 de arderi necontrolate. Aceste arderi necontrolate sunt extrem de periculoase şi pot să se extindă. Am avut o situaţie recent când a fost atinsă pădurea de un incendiu necontrolat cauzat de o persoană care a vrut să îşi cureţe câmpul. Şi atunci s-a ajuns şi la o pădure şi a fost mai greu pentru pompieri să lichideze incendiul”, a spus Arafat.
Secretarul de stat a explicat că, având în vedere seceta, focul se aprinde mai uşor în această perioadă. ”Acum temperaturile sunt foarte mari, nu este apă, e totul uscat, deci arde mai uşor. Şi dacă mai bate şi vântul, deja răspândirea este mai rapidă. Gândiţi-vă că s-ar putea ca temperaturile să persiste o perioadă lungă. Cu cât persistă mai mult, cu cât nu scad, cu atât riscul incendiilor, pe zi ce trece este mai mare şi orice foc deschis este un factor declanşator. Responsabilitate mare să aibă fiecare persoană care merge în munte, merge în pădure, să nu aprindă focul în zonele respective. Uneori crezi că l-ai stins, dar nu l-ai stins bine, ai plecat, deci duce la apariţia unui incendiu”, a precizat Arafat.
Raed arafat a recomandat oamenilor să sune la 112 atunci când observă un incendiu. ”Dacă ai un foc, trebuie să pleci din zonă, să evacuezi zona. Pompierii pot să dea sfaturi pentru asta, de aceea avem şi mesajele RO-Alert. Cine vede fum, foc, în zonele de păduri, pe câmp, să sune imediat la 112, asta este cel mai important lucru”, a explicat Arafat.
Pompierii din mai multe judeţe au intervenit, joi, pentru lichidarea de incendii care au cuprins vegetaţie uscată şi chiar pădure.
Sute de hectare au fost deja afectate, intervenţiile fiind îngreunate de temperaturile mari, de zonele greu accesibile şi de vânt.
Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat, a precizat joi că autorităţile s-au pregătit pentru cele două zile de caniculă extremă prognozate în vestul şi sudul ţării şi a sfătuit turiştii să nu aprindă focuri în păduri în această perioadă. Arafat i-a sfătuit pe bătrâni să caute locurile răcoroase, iar pe cei mai tineri să fie empatici cu vecinii lor mai în vârstă.
Raed Arafat a declarat joi seară, la Digi 24, că a fost activată monitorizarea traseelor montane. ”S-a activat monitorizarea traseelor, a zonelor montane, insistenţa asupra turiştilor să nu aprindă deloc focul în zonele montane, turistice, să nu arunce ţigări care pot duce la incendii. Problema cea mai mare rămâne sunt cei care aprind focul pentru curăţirea câmpurilor. Trebuie să înţeleagă că pot duce la incendii devastatoare care pot fi foarte greu de controlat. Să nu se joace nimeni cu aceste situaţii de acum. Temperaturile sunt înalte, e secetă, nu a plouat, deci e totul uscat şi un incendiu poate să fie extrem de violent şi poate să ducă la victime”, a declarat Arafat.
Secretarul de stat a precizat că un foc de pădure poate însemna un pericol, atât pentru viaţa oamenilor, cât şi pentru viaţa pompierilor care intervin să stingă focul. ”Un foc în păduri poate să însemne, în acest moment, zile şi să fie cu pagube serioase asupra mediului, pădurilor şi nu neapărat fără victime, în plus, punerea în pericol a vieţii pompierilor care intervin. E suficientă o ţigară aruncată dintr-o maşină, aruncată nestinsă şi asta poate să cadă undeva unde să pornească un incendiu. Responsabilitatea noastră este extrem de importantă”, a declarat Arafat.
Întrebat între ce ore nu ar trebui oamenii, mai ales cei în vârstă, să iasă din case, Arafat a explicat că între orele 11.00 şi 18.00. ”Între orele 11.00 – 18.00 mai ales oamenii în vârstă, oamenii bolnavi, dar în general pentru oricine e recomandarea să nu iasă afară (…) Dacă te simţi rău din cauza căldurii, intră undeva unde este aer condiţionat, la un magazin, o farmacie şi dacă sunt probleme, se sună la 112. (…)Sunt foarte multe magazine, clădiri cu aer condiţionat unde un om care se simte rău poate să intre acolo pentru câteva minute, să se răcorească şi dacă e o problemă, până vine ambulanţa sau SMURD-ul să îl vadă”, a declarat Arafat.
De asemenea, Arafat a fost întrebat dacă vârstnicii ar trebui să se adăpostească în mall-uri în această perioadă caniculară. El a precizat că şi vecinii bătrânilor ar trebui să fie empatici.
”E o idee, dacă acasă e foarte cald, dacă nu mă simt bine acasă că e foarte cald, e o idee şi asta. Şi sunt convins că la mall-uri, la magazinele mari, oamenii vor înţelege acest lucru, adică vor sprijini persoanele în vârstă care vor să se adăpostească de căldură, de data asta. Sunt convins că o să fie sprijiniţi. Noi am cerut autorităţilor locale, prefecturilor, să insiste asupra supravegherii persoanelor în vârstă care stau singure că se ştie de ele. vecinii să verifice dacă vecinul lor sau vecina care e vârstnică, dacă e ok, dacă are apă. Dacă au aer condiţionat, să îi invite la ei pentru câteva ore. E un moment în care trebuie să fim empatci, să fim atenţi, să avem grijă unul de celălalt”, a declarat Raed Arafat.
Recomandări adresate populaţiei:
CNSU a adoptat şi o Hotărâre referitoare la măsurile anti-caniculă, iar în Anexa acesteia sunt detaliate măsurile.