Primul copil infectat cu variola maimuței. Cazul a fost depistat în Europa

A fost diagnosticat primul caz de variola maimuței la copii. Este vorba de un băiat care nu are nici 10 ani, iar medicii nu-şi explică cum a contactat acest virus.
Alina Andrei
22 iul. 2022, 11:04
Primul copil infectat cu variola maimuței. Cazul a fost depistat în Europa

A apărut primul caz de infectare cu variola maimuței la un copil. Este vorba despre un băiat cu vârsta mai mică de 10 ani, din Amsterdam, Olanda.

„A fost diagnosticat primul caz de infectare cu virusul variolei maimuței la copil – un băiat cu vârsta mai mică de 10 ani, din Olanda.

Modalitațile prin care băiatul a ajuns să fie infectat nu sunt cunoscute, iar datele provenind din analiza genomică a virusului care a infectat copilul sunt diferite de cele obținute prin secvențierea altor cazuri diagnosticate in Amsterdam”, a scris dr. Marius Geantă, președintele Centrului de Inovație în Medicină, pe Facebook.

Potrivit eurosurveillance.org, copilul era vaccinat conform programului național de vaccinare olandez și fusese diagnosticat cu varicelă la vârsta de 5 ani.

Cu trei săptămâni înainte să se prezinte la spital, băiatul a prezentat o durere în gât fără febră, care a dispărut subit în ziua următoare. O zi mai târziu, copilul a călătorit în Turcia pentru o vacanţă de o săptămână. La întoarcere, băiatul  a observat două mici leziuni cutanate rotunde pe maxilarul inferior stâng şi pe obraz. Medicul generalist i-a administrat cremă antifungică sub suspiciunea unei dermatomicoze uşoare. În zilele următoare, pe faţa copilului au apărut mai multe leziuni.

După ce alte 20 de leziuni solitare i-au pe alte părţi ale corpului, copilul a fost suspectat că ar avea variola maimuţei.

Citeşte şi: Două persoane infectate cu virusul Marburg, depistate în Ghana. Boala este asemănătoare cu Ebola

Familia a declarat că băiatul nu a fost în contact cu persoane infectate cu variola maimuţei.

Rudele copilului, dar şi un prieten au primit de urgenţă vaccinul Imvanex împotriva variolei maimuţei.

 

Variola maimuţei se răspândeşte. Europa a devenit epicentrul

Variola maimuţei se răspândeşte. În ultimele săptămâni, peste 14.500 de cazuri noi au fost raportate în 70 de ţări, potrivit cifrelor autorităţilor sanitare din Statele Unite (CDC).

Depistată pentru prima dată la om în 1970, variola maimuţei este mai puţin periculoasă şi contagioasă decât variola, eradicată în 1980. În majoritatea cazurilor, pacienţii sunt bărbaţi care au relaţii sexuale cu bărbaţi, relativ tineri şi care locuiesc în principal în oraşe, potrivit OMS.

Până la 18 iulie, Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CEDC) a înregistrat 7.896 de infecţii cu virusul variolei maimuţei.

Spania este cea mai afectată, cu 2.835 de cazuri, urmată de Germania (1.924), Franţa (912), Regatul Ţărilor de Jos (656) şi Portugalia (515), majoritatea cazurilor implicând „grupuri de bărbaţi care au relaţii sexuale cu bărbaţi cu vârste între 18-50 de ani”.

Citeşte şi: Alexandru Rafila, dezvăluiri despre pacienții din România infectați cu variola maimuței: „Ăsta este adevărul”

Ministerul Sănătăţii a anunţat până acum 19 cazuri de îmbolnăvire în România. Un bărbat cu vârsta de 22 de ani din București este ultima persoană infectată cu variola maimuţei în România. Starea lui de sănătate este bună și se află în izolare în spital, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

 

Spynews
Liviu Vârciu și Anda Călin s-au căsătorit religios tot astăzi, după cununia civilă! Imagini exclusive de la biserica unde și-au jurat iubire pentru totdeauna / VIDEO
Bzi.ro
Cum scapă Mirela Vaida de kilogramele acumulate în vacanță. Ieșeanca a recunoscut: „Îmi plac mâncărurile bine făcute!”
Fanatik.ro
Cel mai bun oraș din România pentru tineri. Aici e bine să locuiești, duci o viață frumoasă și liniștită
Capital.ro
A doua recalculare a pensiilor. Are loc tot în 2024. Pensionarii, puși la plată
Playtech.ro
ȘOC! Mădălina Ghenea, așa cum NU ai văzut-o niciodată. Imaginile pe care le vrea ȘTERSE
DailyBusiness
A fost activat sistemul de CONDUS FĂRĂ MÂINI. Poate fi încercat 3 luni, fără costuri
Adevarul
Revoltă cu repetiție. Încă un lider mercenar îi declară public război lui Putin: „Toate acestea sunt opera așa-zisului «președinte»”
Spynews
Jucător de fotbal, prăbuşit pe teren în timpul meciului! Sportivul în vârstă de 27 de ani s-ar confrunta cu probleme cardiace / VIDEO
Spynews
”Mâine strângem mieii". Discuțiile șocante dintre Andrew și Tristan Tate au fost făcute publice. Cum ar fi vorbit despre femeile care ar fi lucrat pentru ei
Evz.ro
Stațiunea de vie pentru pensionari. Este locul ideal din România
Ego.ro
ATENȚIE, pensionari! Ce faci dacă primești o pensie MAI MARE decât te așteptai
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din fotbalul românesc!
wowbiz.ro
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus adevărul despre despărțirea de Florin Salam! Motivul pentru care a dispărut din me
Cancan.ro
Ninge peste câteva săptămâni în România! Meteorologii Accuweather anunță data exactă a primelor ninsori
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Tragedie pe o plajă cunoscută din Constanța: Un copil de 11 ani s-a înecat sub privirile turiștilor
Capital.ro
Ungaria a abandonat. Dezastru istoric pentru Viktor Orban. Maghiarii au înlemnit
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
stirilekanald.ro
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e rupt!"
substantial.ro
Investiție de 8 milioane de lire pentru producția de nanoparticule ce captează gaze cu efect de seră
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...