Preţ carburanţi 2022. Strategiile ţărilor europene pentru a ţine în frâu creșterea tarifelor la pompe

Statele europene au început să apeleze la diferite strategii pentru a controla creşterea preţurilor la carburanţi. Mai multe ţări au decis să renunţe la adăugarea biocarburanţilor în combustibili.
Filip Stan
22 iul. 2022, 12:04
Preţ carburanţi 2022. Strategiile ţărilor europene pentru a ţine în frâu creșterea tarifelor la pompe

Preţ carburanţi 2022. Adăugarea de biocarburanți în combustibili a devenit obligatorie în UE din 2007. Acestă măsură  crește și mai mult prețul la pompe, astfel că mai multe state membre au decis suspendarea acestei obligativități, potrivit ECONOMICA.NET. 

Reamintim că în România, obligația mixării biocarburanților cu carburanții a fost suspendată pe perioada stării de urgență generată de pandemie, dar acum este în vigoare.

Preţ carburanţi 2022. Cum vor ţările europene să scadă preţurile la combustibil

Citeşte şi Preţ carburanţi. Cea mai bună veste pentru şoferi înainte de weekend. Incredibil cât costă benzina şi motorina la pompă!

Până acum, patru state din Europa au decis să renunţe la obligația mixării bio cu  carburanții obișnuiți sau au redus din ținte. Este vorba despre Finlanda, Letonia, Germania și Cehia.

Finlanda avea un obiectiv de creștere treptată a biocombustibililor, până când se va ajunge la 30% în 2029. În plus, această ţara are o lege care impune o cotă de biocombustibili avansați de 2% în 2023, care va crește la 10% în 2030.

La 7 aprilie 2022 însă, guvernul finlandez a decis să reducă temporar cu 7,5 puncte procentuale, până la 12%, obligațiile de amestecare a biocarburanților în 2022 și 2023.

Reducerea obligației are drept scop scăderea prețurilor foarte ridicate ale combustibililor fosili și regenerabili.

De asemenea, Letonia încearcă să controleze creşterea preţurilor la carburanţi suspendând amestecul obligatoriu de biocarburanți pentru perioada 1 iulie 2022 – 31 decembrie 2023. În această perioadă, adăugarea de biocarburanți în benzină și motorină va fi voluntară. În Letonia, procentul obligatoriu de biocombustibil în motorină era de 6,5%.

În contextul războiului din Ucraina, Germania privește obligațiile privind înlocuirea treptată a combustibililor tradiționali cu biocombustibilii ca pe o amenințare în plus la securitatea alimentară. Astfel,  Ministerul Federal German al Mediului și Protecției Consumatorilor (BMUV) a publicat un document de reflecție care propune eliminarea completă a materiilor prime agricole din producția de biocombustibili până în 2030.

Citeşte şi Câtă benzină şi motorină consumă românii. Harta consumului de carburant pe autostrăzi şi drumuri naţionale, zonele nelocuite cu cel mai mare consum

Cehia a decis ca amestecul bio cu combustibili tradiționali să fie voluntar începând cu 1 iulie 2023. Această măsură a făcut parte dintr-un pachet legislativ adoptat de guvernul ceh în mai 2022 pentru a aborda problema creșterii galopante a prețului carburanților pentru autovehicule. Cu toate acestea, obligația furnizorilor de a reduce emisiile rămâne în vigoare.

Citeşte mai mult pe ECONOMICA.NET

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
S-a pus limită. Decizie definitivă cu banii românilor. Interzis prin lege să mai depășești
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Un scenariu horror pentru șoferi. Cum rezolvă o mare criză
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!