De ce este nevoie de supraimpozitarea contractelor part-time. Marius Budăi: „Nu cred că poate trăi cineva cu 800 de lei pe lună”

Ministrul Muncii a explicat ce implică modificarea Codului Fiscal care prevede plata contribuţiilor sociale şi în cazul contractelor part-time.
Filip Stan
22 iul. 2022, 20:20
De ce este nevoie de supraimpozitarea contractelor part-time. Marius Budăi:

Marius Budăi (PSD) a afirmat că supraimpozitarea contractelor part-time este necesară pentru a fi combătută munca „la gri”.

„Vreau să vă spun aici din două puncte de vedere. Unul, eu nu cred că cineva în România îşi poate permite să trăiască cu salariul minim la jumătate de normă, care înseamnă undeva până în 800 de lei, nu cred că poate trăi cineva cu 800 de lei pe lună (…) Dacă are mai multe astfel de contracte, înseamnă că este exceptat şi nu intră în această categorie. Doi: ca un vechi lucrător în casele de pensii, fost director de casă de pensii, vreau să vă spun că am văzut foarte multe dosare şi oameni care acum se complac să lucreze cu 2 lei pe hârtie şi cu 5 lei în mână”, a precizat ministrul Muncii, la Digi24.

Budăi a menţionat că nu se teme că o astfel de măsură ar duce la creşterea şomajului în România. Social-democratul a amintit că o astfel de iniţiativă a mai fost adoptată în trecut și a generat transformarea unui număr de aproximativ 200.000 de contracte de muncă în contracte de muncă cu normă întreagă.

”Nu, nu mă tem de aşa ceva (creşterea şomajului – n.red.). Măsura a mai fost implementată în România şi s-au transformat atunci instantaneu aproximativ 200.000 de contracte de muncă în contracte de muncă cu normă întreagă. De altfel, sunt excepţii. Aici avem excepţii pentru elevi, studenţi, ucenici, excepţii pentru pensionarii cu limită de vârstă. Excepţii pentru persoanele cu dizabilităţi, pentru pensionarii care au dreptul să lucreze jumătate normă, pentru cei care au contracte multiple”, a explicat ministrul Muncii, potrivit sursei citate.

Citeşte şi: Produse 100% românești pentru români, pe rafturile unui nou lanț de magazine. Petre Daea și Mircea Coșea învie Casa Unirea. Proiectul care ar putea sparge monopolul companiilor străine | EXCLUSIV

Marius Budăi, despre supraimpozitarea contractelor part-time. „Această măsură nu este luată neapărat pentru a aduce bani la buget”

Totodată, Marius Budăi a arătat că măsura nu a fost adoptată pentru a aduce bani în plus la bugetul de pensii, fiind mai mult o problemă de principiu.

”Această măsură nu este luată neapărat pentru a aduce bani la buget. După prima lună în care vom avea efectele cu siguranţă, vom avea şi calculele reale. Au fost şi estimări în momentul în care s-a scris Ordonanţa de Urgenţă la Ministerul de Finanţe. Aici este o problemă de principiu. Fără să acuz pe nimeni dau doar un singur exemplu: dacă ne gândim la paza unui obiectiv, că se poate realiza cu 3 persoane, pentru 24 de ore, angajate la jumătate de normă eu nu cred că se poate. E vorba de principiu mai mult decât de a colecta bani. Este vorba de a fi o relaţie corectă între angajator şi angajat”, a mai precizat Budăi.

De când se va aplica supraimpozitarea contractelor part-time. Cine va fi scutit

Măsura ce prevede supraimpozitarea contractelor part-time la nivelul celor cu normă întreagă (40 de ore pe săptămână) va va intra în vigoare de la 1 august 2022. Vor fi exceptați elevii sau studenții cu vârsta de până la 26 de ani, ucenicii până la 18 ani, persoanele cu dizabilități, pensionarii sau cei care au un contract de muncă full time pe lângă cel part-time.

Mediul de afaceri a acuzat Guvernul că a decis supraimpozitarea contractelor part-time fără o consultare reală și fără să țină cont de situația economică.

Citeşte şi: „Totul va fi mai scump!”. Olaf Scholz cheltuie 15 miliarde de euro pentru salvarea unui importator de gaze şi face previziuni sumbre

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cum a rămas un cuplu de români plecați în vacanță în Grecia fără 1000 de euro. Banii erau în camera de hotel, iar ușile de la intrare și balcon încuiate: “Un hoț talentat?”
Capital.ro
S-a dat ordin în România. Decizia se va aplica în curând. Ciolacu: Vor fi deduceri din impozit
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție de NOTA 10 în Paris! Câte MII DE EURO a costat ținuta ei: Geanta, mai SCUMPĂ decât rochia
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Sporuri și concedii medicale acordate abuziv pentru minerii din Valea Jiului. S-au întocmit dosare penale
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Alimentul care se scumpește cu 50%. E nelipsit de pe masă
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Cine va fi ELIMINAT de la ”Insula Iubirii”. Ispitele le-au făcut fenta, iar noi am aflat totul!
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Noi detalii în ancheta crimei din Brăila! Dentista Marin Gavril ar fi fost ucisă pentru că nu i-a tratat suspectului măseaua care îl durea
Capital.ro
Anunț pentru proprietarii de apartamente, case și mașini. Toți vor fi verificați
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
JOCURILE OLIMPICE DE LA PARIS ÎNCEP VINERI CU 106 SPORTIVI ROMÂNI
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!