Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat duminică, când vor fi livrate vouchere sociale şi ce soluţii sunt analizate pentru majorarea salariului minim. Mai mult, ministrul a comunicat şi starea discuțiilor cu Uniunea Europeană privind reforma pensiilor.
Vouchere 2022. Anunţul aşteptat de toată lumea, banii intră pe card săptămâna viitoare
„Săptămâna viitoare vom încheia activitatea de retribuire. Am avertizat de la început că va fi mai complicată prima tranşă pentru că include patru pași şi anume confecționare carduri, inscripționare date cu caracter personal după care distribuire şi virarea sumelor pe card”, a spus Marius Budăi, ministrul Muncii, la Antena 3, subliniind că cei care vor avea probleme cu cardurile pot găsi rezolvări printr-o sesizare.
Referitor la salariul minim, ministrul a spus: „Trebuie să găsim o soluţie de majorare printr-o soluţie cu mediul de afaceri pentru că practic situaţia este extrem de complicată. Până la sfârșitul anului vrem să avem aceste discuții ca din ianuarie să se aplice o majorare a salariului minim”, a spus Marius Budăi, ministrul Muncii în emisiunea News Magazin.
VOUCHERE 2022. Ajutoare de 1.000 de lei pentru românii cu venituri mici. „Până la finalul săptămânii viitoare toate cardurile vor fi emise”
Referitor la pensii, Marius Budai a spus că procentul de „9,4% este un procent antiromânesc care practic contribuie la sărăcirea seniorilor României. Într-o analiză pe care am făcut-o la nivel de PNRR-ul ale statelor membre din Uniunea Europeană, dar și a legislațiilor naționale, nu am găsit absolut nicăieri, dar absolut nicăieri, o asemenea plafonare cu cheltuielile sociale. Suntem în dinamică cu discuțiile cu Uniunea Europeană”, a mai spus Marius Budăi la Antena 3.
Vouchere sociale sunt acordate pensionarilor din sistemul public de pensii, pensionarilor aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiari de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu suma de 1.500 lei.
Totodată, acestea sunt acordate persoanelor încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; familiilor cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiilor monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiilor care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; persoanelor fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare, notează Agerpres.