Tricomoniaza, una dintre cele mai frecvente BTS. Netratată, boala creşte riscul de infecţie cu HIV

Deşi medicii recomandă cu tărie folosirea prezervativului, mulţi tineri uită de acest aspect extrem de important şi se avântă în relaţii care mai târziu îi pot costa scump. Această neglijenţă duce la răspândirea bolilor cu transmitere sexuală. Printre cele mai frecvente BTS-uri se numără şi Tricomoniaza vaginală, o boală infecţioasă ale cărei consecinţe asupra sănătăţii tractului genital sunt importante.
Marilena Vili
20 feb. 2013, 06:51
Tricomoniaza, una dintre cele mai frecvente BTS. Netratată, boala creşte riscul de infecţie cu HIV

Tricomoniaza vaginală este o boală infecţioasă cu transmitere pe cale sexuală, fiind, ca frecvenţă, a doua după infecţia cu HPV. Agentul patogen este un protozoar anaerob (trichomonas vaginalis) care se localizează cel mai frecvent la nivel vaginal, dar şi la nivelul uretrei, vezicii urinare sau glandei Skene”, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, Irina Pacu, medic ginecolog.

Potrivit medicului, acestă boală cu transmitere sexuală se manifestă mult mai uşor la femei decât la bărbaţi, detecţia infecţiei fiind mai facil de descoperit la persoanele de sex feminin.

„Din punct de vedere clinic, pacientele afectate descriu secreţii vaginale abundente, galben-verzui, însoţite de senzaţie de iritaţie şi usturime locală. Organele genitale externe sunt intens inflamate, eritematoase şi edematiate. De obicei, infecţia are simptomatologie foarte zgomotoasă la primul episod, după care până la 50% din femei pot deveni asimptomatice. La bărbat, formele asimptomatice sunt peste 75%; în rest, ei acuză disconfort local însoţit sau nu de secreţii uretrale modificate şi jenă la contactul sexual. În unele cazuri pot apărea şi acuze din partea aparatului urinar, cu micţiuni frecvente, dureroase şi cu usturime uretrală atât la femei, cât şi la bărbat. Detecţia parazitului este mai facilă la femeie decât la bărbat”, explică Irina Pacu.

Ginecologul a precizat că „diagnosticul afecţiunii se face pe baza examenului clinic şi prin identificarea în laborator, prin teste specifice, a germenului patogen de la nivelul secreţiilor patologice (vaginale, uretrale)„.

Pentru a preveni îmbolnăvirea cu Tricomoniaza, medicul ginecolog sfătuieşte să se folosească metode contraceptive, şi anume prezervativul, şi să se limiteze numărul partenerilor sexuali.

Pentru a reduce riscul contactării infecţiei cu Trichominas vaginalis sunt utile câteva măsuri profilactice: folosirea regulată a prezervativului, limitarea numărului de parteneri sexuali, limitarea contactului sexual ocazional cu parteneri necunoscuţi şi neinvestigaţi, consult medical la primele simptome şi iniţierea imediată a tratamentului sub supraveghere imediată”, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, Irina Pacu.

În ceea ce priveşte tratamentul bolii cu transmitere sexuală, acesta este „medicamentos per os şi local cu antibiotice specifice infecţiei cu anaerobi (metronidazol, tinidazol) pe o durată şi cu doze individualizate fiecărui caz în parte şi conform cu prescripţia medicului. Este obligatoriu tratamentul simultan al ambilor parteneri. Contactul sexual este interzis până la terminarea tratamenului şi negativarea testelor diagnostice”.

Netratarea bolii, poate duce la complicaţii şi chiar la creşterea riscului de infecţie cu HIV.

„Deşi adeseori este considerată ca o infecţie absolut banală şi fără importanţă comparativ cu alte afecţiuni cu transmitere pe cale sexuală, consecinţele ei asupra sănătăţii tractului genital sunt importante: boala inflamatorie pelvină, infertilitatea prin obstrucţie tubară, durerea pelvină cronică, naşterea prematură şi creşterea riscului de infecţie HIV (prin inflamaţia locală vulvovaginală dată de infecţie)”, spune ginecologul.

La femeile însărcinate, această infecţie poate determina ruptura prematură de membrane cu avort sau naştere prematură.

Citeşte şi În fiecare an, mii de copile fac avort. Drama unei tinere care a luat cea mai grea decizie la 15 ani

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Românii care stau la casă sunt obligați să plătească. Este ORDIN în România
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Traian Băsescu. A lovit sau nu a lovit copilul
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Mașinile sunt interzise. Restricția a intrat în vigoare de miercuri, 14 august, de la ora 20:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...