UPDATE: Ședință de urgență la Guvern, în această după-amiază. Partidul Social Democrat cere plafonarea prețurilor în domeniul energiei și liderii politici discută pe tema acestei propuneri.
Iau parte la această ședință premierul Nicolae Ciucă, Paul Stănescu, dar și liderul social-democraților, Marcel Ciolacu. Discuțiile se axează, printre altele, pe tema energiei.
PSD insistă cu reglementarea pieței energiei. „PSD revine cu această soluție, prezentată încă de la începutul anului, deoarece realitatea economico-socială o impune. Piața este profund distorsionată și nu oferă variante financiar-suportabile pentru economie, ceea ce înseamnă costuri suplimentare transferate în prețurile produselor pentru populație”, avertizează social-democraţii.
„Specialiștii PSD urmăresc cu atenție evoluțiile din Europa, unde tot mai multe voci importante din economie susțin că, după 30 de ani de liberalizare, în actualul context critic, securitatea energetică nu poate fi lăsată la mâna pieţelor!
Franța naționalizează EDF, cea mai mare companie franceză de utilități. Germania a adoptat legislația necesară preluării de către stat a companiilor în dificultate; deja a preluat temporar sucursala Gazprom și se pregătește să preia acțiuni de la o altă companie cheie din infrastructura sa energetică – UNIPER”, exemplifică PSD.
Citeşte şi: Ce se întâmplă cu preţul benzinei şi al motorinei în România la aproape o lună de la aplicarea compensării
În acest context, conducerea PSD susţine că „este momentul ca partenerii de coaliție să constate că liberalizarea pieței energetice, operațiune derulată în timpul guvernării de dreapta 2020-2021, a fost un eșec de proporții care le-a adus românilor doar scumpiri în serie”.
Citeşte şi: Se scumpesc viciile românilor: ţigările, alcoolul şi Coca Cola vor avea preţuri mai mari de la 1 august
PSD consideră că reglementarea pieței energetice reprezintă „un instrument de importanță decisivă în efortul statului de a stopa avalanșa scumpirilor”, „o soluție care poate oferi mai mult spațiu Guvernului să se asigure că, la iarnă, oamenii și economia vor avea și își vor permite să plătească căldura, electricitatea și carburanții”.