Locul în care se depozitează grăsimea în corp ne poate ajuta la depistarea bolii de care suferi. Persoanele supraponderale sau obeze sunt asociate cu probleme de sănătate precum boli de inimă, cancer, diabet de tip 2, probleme de circulaţie, depresie sau demenţă, potrivit The Telegraph.
Și nu toată grăsimea este creată la fel. Grăsimea subcutanată se află chiar sub piele şi nu este ceva îngrijorător pentru sănătate, spune dr. Sarah Berry, profesor asociat în științe nutriționale la King’s College din Londra. Cea mai toxică formă de grăsime este grăsimea „viscerală” sau internă, care se acumulează adânc în partea superioară a corpului. Grăsimea viscerală este „activă metabolic”, ceea ce înseamnă că poate creşte producția de substanțe chimice resposabile de apariţia unor bolile cronice, cum ar fi inflamația și diabetul de tip 2. În schimb, grăsimea de pe coapse și șolduri este mai puțin activă din punct de vedere metabolic, mai spune medicul.
Citeşte şi: Intervalele orare în care creierul atinge capacitatea maximă. Neurochirurgul Vlad Ciurea a dat verdictul
Grăsimea din corp, dăunătoare pentru sănătate. Cum poţi reduce riscurile
Găsimea de pe abdomen. Când vine vorba de stocarea grăsimilor, talia este cel mai riscant loc, crescând riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral, cancer, diabet de tip 2 și chiar depresie și demență. Persoanele care au corpul în formă de mar, indiferent de vârstă, sunt considerate cu cel mai mare risc pentru probleme de sănătate. Un studiu din 2019 pe aproape 160.000 de femei a arătat că la femeile aflate în postmenopauză, cu un IMC mai mic de 25, dar cu „obezitate centrală”, definită ca un raport talie-șold de 0,85 sau mai mare, au risc de până la 44% mai mare de a muri decât femeile de aceeași vârstă, dar cu talie mai subțire. De asemenea, femeile cu obezitate centrală pot dezvolta boli de inimă și cancer.
Grăsimea abdominală „toarnă” substanțe chimice inflamatorii în fluxul sanguin și se poate infiltra în organe. Celulele adipoase din ficat pot cauza boli hepatice, care pot afecta permanent organul și chiar pot provoca ciroză. Un nou studiu publicat în revista Neurology a descoperit că persoanele cu boală hepatică grasă pot avea un risc mai mare de demență. De asemenea, grăsimea poate invada pancreasul, provocând diabet de tip 2.
Grăsime în jurul gâtului
Gâtul poate fi ultima parte a corpului de care vă faceți griji, dar o serie de cercetări indică faptul că, pe măsură ce dimensiunea gâtului crește, crește și riscul de boli de inimă. Acest lucru este valabil atât pentru bărbați, cât și pentru femei.
În 2009, cercetătorii au descoperit, analizând datele culese de la 3.320 de persoane, că, cu cât gâtul este mai mare, cu atât este mai probabil ca persoana să aibă niveluri ridicate de LDL, colesterol „rău”, și trigliceride mărite şi glicemie crescută. Un studiu recent din Journal of American Heart Health spune că circumferința mare a gâtului începe de la 35.56 cm pentru femei și 43.18 pentru bărbați, iar circumferința gâtului a fost asociată cu un risc cardiac mai mare decât s-ar aștepta conform unor măsuri mai tradiționale, cum ar fi IMC.
De ce este riscantă grăsimea gâtului? Grăsimea gâtului este responsabilă de apariţia acizilor grași liberi în fluxul sanguin, crescând riscul de boli cardiovasculare. Grăsimea din jurul gâtului poate provoca, de asemenea, presiune asupra căilor respiratorii în timpul somnului, ceea ce înseamnă că oamenii pot avea dificultăți de respiraţie în timpul nopții. Această apnee în somn este un factor de risc pentru accident vascular cerebral, depresie și hipertensiune arterială.
Citeşte şi: Valul de caniculă se extinde în România. Ce boli de ochi pot apărea vara şi cum le poţi evita
Un decolteu abundent
Un studiu efectuat în 2008 pe peste 92.000 de femei a indicat că un sutien mai mare la 20 de ani ar putea tripla riscul unei femei de a fi diagnosticată cu diabet două decenii mai târziu. Mărimea sânilor poate fi asociată cu obezitatea, dar, chiar și atunci când cercetătorii de la Universitatea Harvard și de la Universitatea din Toronto s-au uitat la femei cu un IMC mic, femeile care au spus că poartă o cupă A au avut de trei ori mai puține șanse de a dezvolta diabet de tip 2 decât cele care au purtat o cupă D sau mai mare. Un studiu separat din 2012 a sugerat că sânii mai mari nu au fost un factor de risc în sine, dar ar putea indica că persoanele respective suntem mai predispuse la dezvoltarea de grăsime viscerală.
Cum poţi scăpa de grăsime?
Mănâncă mai multe fibre! Fă sport timp de 30 de minute de cel puţin două ori pe săptămână.