Multe state UE refuză raţionalizarea gazelor. Ursula von der Leyen cere solidaritate în criza gazelor

Grupul rus Gazprom a anunţat luni că va opri, pentru mentenanţă, o altă turbină din cadrul gazoductului Nord Stream 1, ceea ce înseamnă o nouă reducere drastică a livrărilor de gaze ruseşti spre Europa. Ursula von der Leyen cere raţionalizare.
Filip Stan
25 iul. 2022, 23:49
Multe state UE refuză raţionalizarea gazelor. Ursula von der Leyen cere solidaritate în criza gazelor

Ursula von der Leyen inistă cu reducerea consumului de gaze cu 15% pentru a scăpa de dependenţa de Rusia. „Şi statele membre UE care primesc doar puţin gaz din Rusia pot să fie afectate de posibila oprire a gazelor pe piaţa noastră comună”, a declarat Ursula von der Leyen, potrivit postului german NTV, înaintea unei reuniuni speciale a miniştrilor europeni ai Energiei, programată marţi.

„De aceea, este important ca toate statele membre ale Uniunii Europene să reducă cererea, să economisească mai mult şi să le distribuie altor state care sunt afectate mai mult”, a insistat preşedintele Comisiei Europene, amintind că solidaritatea energetică este un principiu fundamental al tratatelor comunitare.

Gazprom „raţionalizează” gazele către Germania motivând probleme tehnice
„Rusia a diminuat debitul gazului sau l-a oprit de tot în 12 state UE. De aceea, Europa trebuie să fie pregătită pentru cel mai rău scenariu, adică oprirea totală a gazelor, mai deveme sau mai târziu”, a avertizat preşedintele Comisiei Europene.

Guvernul Spaniei a respins, săptămâna trecută, o propunere a Comisiei Europene care ar trebui aprobată de Consiliul UE privind un plan de reducere a consumului de gaz natural. Madridul a denunţat pasivitatea Uniunii Europene în criza energiei. „Considerăm că această propunere a fost formulată fără indicaţii prealabile, fără o dezbatere de orientare generală în Consiliul European, mai ales în contextul în care consecinţele economice şi impactul la nivel de redistribuire a resurselor sunt foarte importante. Nu se poate cere un sacrificiu pentru care nu a fost solicitată opinie prealabilă”, a afirmat miercurea trecută vicepremierul spaniol Teresa Ribera, care este şi ministru al Tranziţiei Ecologice, potrivit cotidianului El Mundo.

„Spania şi-a făcut temele în domeniul energetic, acţionând în mod constant şi plătind mult mai mult decât partenerii noştri europeni. Putem fi mândri de ceea ce am realizat şi pentru vocaţia de a contribui la reacţia europeană. Este necesară o dezbatere serioasă şi onestă. În schimb, acest plan impune soluţii care nu sunt adecvate şi eficiente. La nivelul Uniunii Europene, am observat o lipsă profundă de acţiuni. Spre deosebire de alte ţări, Spania nu a trăit din mijloace externe la nivel energetic şi, indiferent ce se va întâmpla, spaniolii nu vor suferi restricţii privind alimentarea cu gaze”, a subliniat Teresa Ribera.

Preţul motorinei va sări în aer. Analiza care dă fiori şoferilor cu maşini diesel
La rândul său, Guvernul Portugaliei a transmis că nu va accepta planul Comisiei Europene deoarece este „nesustenabil”. „Noi consumăm gaz din absolută necesitate”, a argumentat João Galamba, secretar de stat pentru Mediu şi Energie în Guvernul de la Lisabona, citat de ziarul Público. Franţa a semnalat că nu este de acord cu obiective de reducere uniformă a livrărilor de gaz, iar Grecia a formulat, de asemenea, obiecţii.

Şi Polonia a anunţat, luni seară, că se opune planului Comisiei Europene. „Este dificil să discutăm despre mecanisme obligatorii pregătite de Comisia Europeană în câteva zile, adică în grabă, care să oblige ţările la reduceri obligatorii. Nu putem să fim de acord”, a declarat Anna Moskwa, ministrul polonez al Afacerilor Climatice, conform agenţiei PAP şi cotidianului Le Parisien.

Comisia Europeană a propus un nou instrument legislativ şi un Plan de reducere a cererii de gaz la nivel european, în sensul diminuării consumului cu 15% în întreaga Uniune Europeană până în primăvara următoare. Iniţiativa a fost elaborată pe fondul temerilor că Rusia va opri alimentarea cu gaze a Europei, ca ripostă la sancţiunile impuse de UE din cauza invaziei în Ucraina. „Toţi consumatorii – administratori publici, clienţi particulari, proprietarii imobilelor publice, furnizorii de energie şi sectoarele industriale – pot şi trebuie să ia măsuri pentru reducerea gazului”, argumentează Comisia Europeană, care susţine că va accelera propriul efort de diversificare a surselor de aprovizionare.

Planul propus de Comisia Europeană va întâmpina dificultăţi majore în Consiliul Uniunii Europene, astfel că va fi necesară reconfigurarea. Propunerea urmează să fie dezbătută de Consiliul UE, iar statele trebuie să prezinte până la sfârşitul lunii septembrie planuri în sensul diminuării consumului.

Compania rusă Gazprom a anunţat, luni, reducerea semnificativă a fluxului prin gazoductul Nord Stream 1, invocând probleme tehnice, în contextul în care livrările tocmai au fost reluate săptămâna trecută, la un debit mai mic, după o perioadă de întreţinere.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Compania din România care oferă 1000 de lei pe zi. Primești bonusuri și beneficii suplimentare, prime de sărbători și ai condiții de lucru excelente, pe lângă salariu
Capital.ro
Călin Georgescu, OUT! Nu poate candida din nou. Vine ordin de la CCR
Playtech.ro
De ce să pui o sticlă cu apă lângă calorifer, iarna. Trucul simplu care te ajută să economisești
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Maghiarii se înghesuie la programul de pregătire militară. Campania „Îmi iubesc țara și o voi proteja” are un succes uriaș
wowbiz.ro
Doliu imensi! Interpretul de muzică populară a murit, cu doar o lună înainte de ziua lui de naștere. Fiica sa a făcut anunțul cutremurător:
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Ponta, la inaugurarea lui Trump. Ironii pentru Anca Alexandrescu
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cum poți beneficia de pensie chiar dacă nu ai muncit niciodată. Cât vei primi în 2025!
Cancan.ro
ANM a modificat prognoza! Se anunță o lună ianuarie atipică în aceste zone din România
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia finală. Anunț despre turul 2 al alegerilor prezidențiale
StirileBZI
Se fac angajări MApN în 2025! Cum poţi să ajungi soldat profesionist şi care sunt condiţiile de înscriere
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
După ce poza ei a devenit virală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere
substantial.ro
Extinderea necontrolată și materiale inflamabile, factori ai incendiilor din Los Angeles
MediaFlux
Moneda de 1 euro care se vinde în România cu 5000 de lei. Dacă o ai acasă poți face o avere cu ea
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul orașelor cu cele mai lungi programe de muncă