În opinia oficialului Guvernului, România nu știe să-și promoveze frumusețile naturale și tradițiile.
„Avem ce oferi. Într-adevăr, e o problemă a noastră de 30 de ani, pe componenta de promovare. Suntem mult rămaşi în urmă, din păcate.
Pas cu pas putem să promovăm. Eu am făcut foarte multe deplasări în teritoriu, am aproape 20 de întâlniri în teritoriu și de fiecare dată am încercat să vizitez ceva în zona respectivă și să înțeleg ce se întâmplă și la nivel local și zonal. Şi sunt extrem de multe inițiative care și funcționează în ce înseamnă promovare. Într-adevăr, nouă ne lipsește elementul care să permită promovarea destinației turistice în România”, a recunoscut Cadariu, la Antena 3.
Pentru a rezolva problema, Cadariu are în plan încheierea unor contracte cu agenții de publicitate și implicarea influencerilor în campanii țintite.
În plus, ministrul vrea să activeze portalul www.România.travel. Domeniul a fost pierdut de Ministerul Turismului, după ce instituția nu a plătit suma de 100 de euro, pentru serviciile aferente.
„Avem o inițiativă de a încerca elemente de promovare cu ajutorul influencerilor. Și români și străini, pe de o parte. Pe de altă parte, ne-am propus o campanie. Evident, vom apela la o firmă specializată, la o agenție de publicitate, vom face o achiziție publică și vom conlucra pe domeniul acesta. Pe acest subiect suntem sprijiniți de acel consiliu de brand turistic național, în care suntem și noi reprezentați, dar și toate asociațiile profesionale din domeniul turismului pentru a găsi forma ideală.
A doua măsură pe care o avem în vedere este o promovare combinată pe TV și online în două țări țintă, principalele țări furnizoare de turiști străini de-a lungul timpului pentru România. Şi mă refer aici la Germania și Marea Britanie.
Și a treia cale pe care o pregătim și suntem tot la nivel de caiet de sarcini, o reprezintă constituirea portalului românia.travel, acel portal pentru care nu s-a plătit în cursul anului 2021 o sumă derizorie, de 100 de euro și am fost nevoiți să lucrăm 3 luni de zile pentru a recăpăta drepturile de proprietate asupra lui. Sunt doar trei modalități de a încerca, pe lângă participarea la târguri. Asta se va întâmpla în cursul anului, de aici încolo, evident. Sper să avem în două-trei luni ce să prezentăm, concret”, a mai transmis Cadariu.
În cadrul aceluiași interviu, oficialul de la Cadariu a notat turismul românesc cu nota 8.
„Depinde despre care parte a litoralului discutăm. În general, într-o economie de piaţă funcționează cererea și oferta. Şi atunci când ele nu se întâlnesc, sunt cazuri ca în anumite zone, nu în toată stațiunea Mamaia, în care turiștii se lasă așteptați. Pe de altă parte, ați dat exemplu cu Costineștiul. Același lucru se întâmplă chiar de la început de sezon la Eforie Nord. Cert este că lucrurile diferă în funcție de zona despre care discutăm (…)
Din punctul meu de vedere, nota per ansamblu, nu punctual, ar trebui să fie peste 8. Dacă ne raportăm la ultimul weekend, numărul de turişti. Dacă facem o comparaţie cu anul trecut şi spre exemplu, la Constanţa, Eforie Nord şi la Mamaia, plajele lărgite nu puteau fi folosite, acum pot fi folosite. Pe de altă parte, anul acesta, şase dintre plajele de pe litoral au acea distincţie – steagul albastru. Acele distincţii sunt internaţionale şi nu se obţin decât doar dacă îndeplineşti condiţii. Sunt doar câteva dintre exmplele pe care le pot da”, a declarat oficialul de la MT.