Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, comentează, miercuri, execuţia bugetară pentru rimele şase luni şi afirmă că cifrele arată ”o radiografie corectă a tuturor deciziilor luate la nivelul Guvernului în primele şase luni”.
”Execuţia bugetară este o radiografie corectă a tuturor deciziilor luate la nivelul Guvernului în primele şase luni”, a scris, miercuri, pe Facebook, liderul PNL.
Nicolae Ciucă afirmă că România îşi respectă angajamentul de reducere a deficitului public, acesta fiind pe primele şase luni 1,71% din PIB (faţă de 2,86%, cât era în aceeaşi perioadă din 2021).
”Aşa cum ne-am asumat, am îmbunătăţit colectarea şi am ajuns la 8,1% (faţă de 7,5% din PIB anul trecut). Veniturile au crescut cu 22,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce cheltuielile au crescut cu 14,3%, menţinându-se sub nivelul de creştere a veniturilor. În zona fondurilor europene, absorbţia a crescut cu 16,4%, raportat la perioada similară a anului trecut”, a mai transmis premierul.
Potrivit acestuia, măsurile luate de Executiv -au reflectat în creşterea veniturilor şi în menţinerea cheltuielilor bugetare sub creşterea valorii nominale a PIB.
”În pofida crizelor succesive cărora trebuie să le facem faţă, măsurile pe care le-am luat pentru protejarea economiei şi a cetăţenilor s-au reflectat în creşterea veniturilor şi în menţinerea cheltuielilor bugetare sub creşterea valorii nominale a PIB. În centrul tuturor deciziilor pe care le luăm în aceste vremuri stă interesul românilor şi interesul ţării”, a mai transmis preşedintele PNL.
Nicolae Ciucă: Rata de absorbţie a fondurilor europene de 64,5% plasează România la un nivel egal cu Germania şi foarte aproape de Franţa, depăşind state membre vechi
Premierul Nicolae Ciucă a precizat că rata de absorbţie a fondurilor europene de 64,5% plasează România la un nivel egal cu Germania şi foarte aproape de Franţa (65%), depăşind state membre vechi precum Belgia (59%), Italia, Spania ori Olanda (fiecare cu puţin peste 56%). „De când PNL a preluat postul de premier, în România au intrat 7,8 miliarde euro”, a mai spus şeful Executivului.
„Rata de absorbţie a fondurilor europene de 64,5% plasează România la un nivel egal cu Germania şi foarte aproape de Franţa (65%), depăşind state membre vechi, precum Belgia (59%), Italia, Spania ori Olanda (fiecare cu puţin peste 56%). Procentul reprezintă 22 miliarde euro, bani intraţi în ţară din totalul de 35,2 miliarde euro alocat României pentru exerciţiul financiar 2014-2020”, a scris Nicolae Ciucă, miercuri pe Facebook.