Ce li se întâmplă românilor care au trecut prin COVID-19. Beatrice Mahler a dezvăluit că românii care au făcut forme uşoare de coronavirus ajung să se confrunte acum cu probleme grave de sănătate.
Beatrice Mahler a declarat că persoanele care au făcut forme uşoare ale bolii se confruntă acum, la câteva luni, cu afecţiuni specifice fumătorilor cu vechime.
„Sunt simptome prezente la persoanele care au avut forme usoare. Pacientii prezinta in continuare tuse, oboseala la efort si ajung la cabinetele noastre. La evaluare, avem surpriza să găsim modificari pe care le întâlnim la fumătorii cu vechime. Peste 20 de ani de fumat produc afectare similare la nivelul plamanilor, la nivelul săculeţilor de aer, acolo unde se produce schimbul de oxigen în organism.
În acest moment, tratamentul pe care îl aplicăm nu este unul specific, pentru că descoperim şi noi şi cercetătorii acest tip de afectare. Banuim ca este o afectare cu mecanism imun. În studiile aparute pe long covid afectarea pare să fie prezenta mai ales la femei, la cele care sufera de obezitate. Deocamdată tratamentul nu este unul specific. Din punctul meu de vedere, ingrijorator este faptul ca avem astfel de fenomene la pacientii care au avut o forma usoara de boala”, a declarat medicul la România Tv.
Aceasta a dezvăluit când este cazul să ne îngrijorăm şi să mergem de urgenţă la medic.
„Sa va ingrijorati atunci cand la urcarea a doua etaje obosiţi, incepeţi să tusiti altfel decat ati tusit inainte, simtiti ca aveti o stare de lipsa de vitalitate care va pune pe ganduri. Aceste manifestari par să fie o reacţie anormala a organismului nostru la anticorpii pe care ii formeaza organismul în momentul în care se îmbolnăveşte. Zona de afectare depinde de o componenta care inca nu este descoperita de cercetatori. Impactul pe termen lung nu poate fi cuantificat”, a mai declarat medicul la emisiunea Punctul Culminant.
Citeşte şi Alexandru Rafila: „Nu cred că vom mai ajunge la lockdown în România!”
Vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, medicul Emilian Popovici, anunţă că, în cea de-a zecea zi de când a avut primele simptome ale infcţiei cu coronavirus se simte extrem de obosit.
”Sunt în a 10-a zi de la apariţia primelor simptome şi aş putea să spun că m-am vindecat dacă nu aş fi obosit, foarte obosit. În primele 5 zile m-am confruntat cu febră, tuse, dureri în gât, insomnie, extrasistole, rinoree, iar din ziua a 6-a acestea s-au remis, dar a rămas prezentă oboseala aşa cum îmi aduc aminte că am resimţit-o când copil fiind, am trecut prin hepatită sau mononucleoză infecţioasă. Credeţi-mă că infecţia cu SARS CoV 2 nu e o boală de făcut indiferent de varianta sau subvarianta virală circulantă”, a scris, miercuri seară, pe Facebook, medicul Emilian Popovici.
Vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie recomandă tuturor să nu aştepte ca autorităţile să le spună ce au de făcut şi să se protejeze singuri.
”Virusul ăsta nu aşteaptă ca să infecteze după vreo aprobare de la autorităţi! Dacă vreţi să vă păziţi sănătatea si să nu pierdeţi zile, săptămâni, luni sau chiar mai mult din viaţa voastră purtaţi masca în spaţiile interioare, în mijloacele de transport în comun, în spaţiile exterioare foarte aglomerate, respectaţi normele de igiena a mâinilor, distanţaţi-vă faţă de persoanele care prezintă semne de boală şi evitaţi contactul cu alte persoane, dacă voi prezentaţi simptome chiar şi în stadiu incipient! Păziţi-vă pe voi şi păziţi-i pe cei din jurul vostru”, a mai transmis medicul.