Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi, la Antena 3, că primește zilnic mesaje de amenințare cu moartea. „Primesc zilnic amenințări cu moartea. Mai ales noaptea. Sunt mesaje foarte explicite, se precizează și felul, să precizează și momentul”, a afirmat ministrul.
El a precizat că nu a anunțat autoritățile și că aceste mesaje nu-l vor opri din a promova noua lege a Educației. „Construiesc cu multă determinare, nu am dreptul să mă las pradă emoțiilor, nu am dreptul când mi-am asumat această responssabilitate. Legile educației sunt rodul a cinci ani de consultări”, a menționat el.
Cîmpeanu a precizat că nu a depus plângere la Poliţie. Ministrul a explicat că mesajele de ameninţare vin zilnic, mai ales noaptea, fiind foarte explicite: ”Se precizează felul, momentul, tot felul de detalii în aceste mesaje. Este lipsa de educaţie manifestată pe mai multe planuri, este şi rezistenţa sistemului la schimbare”.
Întrebat dacă aceste mesaje au legătură cu rezistenţa sistemului la schimbare, Cîmpeanu a precizat că a primit peste 10.000 de propuneri de modificare a legilor Educaţiei aflate în dezbatere. ”Faptul că există atât de mare rezistenţă, ne îndreptăţeşte să credem că aceste legi sunt bune. Dacă nu ar fi fost rezistenţă sau dacă toate lumea le-ar fi aplaudat, ar fi fost un semnal de alarmă”, a mai declarat Cîmpeanu.
Rezultate definitivat 2022: 70,80% rata de promovare, înainte de contestații
Sorin Cîmpeanu a subliniat, miercuri, referindu-se la digitalizarea din educaţie, că una din soluţii este înfiinţarea unei unităţi executive suport pentru mentenanţă şi asistenţă tehnică.
”La nivelul legii, una dintre soluţiile pe care le-am identificat este înfiinţarea unei unităţi executive suport pentru mentenanţă şi asistenţă tehnică în digital. Avem precizare la nivelul legii că aceasta va beneficia de finanţare de la bugetul de stat şi din alte surse şi va putea să lucreze cu experţi externi. Aceasta este calea prin care Ministerul Educaţiei se deschide către sprijin ce poate fi acordat din partea mediului de business, din partea specialiştilor”, a declarat Cîmpeanu.
Ministrul Educaţiei a precizat că 100.000 de profesori trebuie formaţi în digital.
”Avem 100.000 de profesori care trebuie formaţi din perspectiva pedagogiei digitale. Cineva trebuie să îi formeze. Îmi place să cred că am depăşit momentul în care nu demult, mă contrazicea foarte multă lume atunci când spuneam că sunt cel mai mare susţinător al digitalizării în educaţie, dar digitalizarea trebuie făcută când sunt îndeplinite cele 5 condiţii: generalizat accesul la internet, la echipamente IT, la conţinut digital, la profesori formaţi şi la platforme dedicate evaluării digitale”, a subliniat Cîmpeanu.
Sorin Cîmpeanu a adăugat că elevii au avut de suferit din cauza digitalizării fără resurse. ”Au fost foarte multe situaţii în care nu aveam nimic din toate acestea şi ne lăudam şi eram mândri că facem învăţământ online trimiţând teme pe WhatsApp şi aşteptând răspunsul în două zile. Rezultatele, din păcate, s-au văzut. Au fost elevii care au plătit această inconştienţă a digitalizării fără resurse asigurate”, a mai spus Cîmpeanu.
În anul 2027, trebuie să avem 10.000 de consilieri școlari în școlile din România!
În prezent, sunt puțin peste 3.000 de consilieri școlari în toată România (3.138 de consilieri școlari). Sunt situații în care un singur consilier școlar trebuie să asigure servicii de consiliere pentru 2.400 de elevi. Acest lucru este în mod evident imposibil, într-o perioadă în care este nevoie mai mult decât oricând de consiliere școlară!