Dincolo de declaraţiile publice şi de atacurile făţişe declanşate în PDL, liderii celor două moţiuni anunţate încearcă să găsească un compromis în privinţa regulilor jocului.
Cel mai important criteriu este cel al normei de reprezentare care stabileşte numărul de delegaţi ce vor vota noua conducere a partidului. Simulările făcute de cele două echipe stau la baza solicitărilor care vor fi făcute în Consiliul Naţional de Coordonare, întâlnire programată sâmbăta viitoare.
Concret, Vasile Blaga vrea ca numărul delegaţilor care revin fiecărei organizaţii judeţene să ţină cont în primul rând de rezultatul alegerilor parlamentare din luna decembrie, fără a-i exclude însă pe aleşii locali din teritoriu. Respectivul criteriu ar duce la o proporţie destul de echilibrată a distribuirii votanţilor în filiale, dând fiecărui judeţ un număr cuprins între 50 şi 200 de membri cu drept de vot. Având în vedere faptul că Blaga dispune de un avantaj numeric în ceea ce priveşte numărul de preşedinţi de organizaţii care îi sunt alături, actualul lider democrat-liberal şi-ar asigura astfel un preconizat succes în alegeri. Pentru a putea obţine consensul în privinţa respectivului criteriu, echipa lui Vasile Blaga ar putea plusa cu o altă solicitare, anume aceea ca norma de reprezentare să ţină cont şi de numărul de voturi pe care filialele le-au pierdut, sau le-au câştigat de la alegerile locale la cele parlamentare. Mai mult, tabăra liderului PDL ar vrea ca la Convenţia Naţională să participe toţi cei peste 400 de candidaţi democrat-liberali care s-au înscris la scrutinul parlamentar.
De cealaltă parte, Elena Udrea se va prezenta la CNC cu propunerea ca norma de reprezentare să fie stabilită nu doar în funcţie de scrutinul parlamentar, ci şi de rezultatul înregistrat de filiale la alegerile locale. Mai exact, echipa fostului ministru al Dezvoltării ar vrea ca pe lângă membrii birourilor judeţene, să primească drept de vot toţi aleşii locali, de la primari, la consilierii locali. Conform acestei simulări, avantajul de care dispune în prezent Vasile Blaga ar fi diminuat. Căci, din punctul de vedere al aleşilor locali, judeţe precum Arad, Cluj, Neamţ, Dâmboviţa şi Mehedinţi, ai căror lideri îi sunt loiali Elenei Udrea ar cântări cel mai mult în ecuaţia congresului. De departe cel mai important pol din teritoriu este Clujul. Nu întâmplător, Traian Băsescu şi-a lansat discursul public cu privire la alegerile interne din PDL la primăria condusă de către Emil Boc. Decizia pe care o va lua edilul Cluj-Napocăi va avea ecou şi în Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Satu-Mare şi Maramureş.
Cu toate acestea, chiar şi din punctul de vedere al aleşilor locali, unele judeţe cu rezultate bune la alegerile din iunie se află în curtea lui Vasile Blaga. Filiale precum Suceava, condusă de către Gheorghe Flutur şi Alba, al cărei şef este Mircea Hava vor rămâne cel mai probabil alături de actualul lider.
Potrivit surselor ROMÂNIATV.NET, cu o lună înainte de Convenţia Naţională, Vasile Blaga are asigurat sprijinul a 25 de organizaţii judeţene plus Diaspora, în timp ce Elena Udrea i-ar fi convins pe 17 lideri din teritoriu să-i ofere votul la congres. Pentru a-i convinge pe şefii de filiale, fostul ministru al Dezvoltării ar fi avut în această săptămână mai multe întâlniri cu preşedinţii de organizaţii judeţene.
Filialele care ar opta pentru Vasile Blaga: Bucureşti, Alba, Hunedoara, Covasna, Timiş, Bihor, Caraş-Severin, Dolj, Gorj, Olt, Vâlcea, Argeş, Ilfov, Buzău, Teleorman, Giurgiu, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Galaţi, Brăila, Suceava, Botoşani, Iaşi, Vrancea şi Diaspora.
Filialele care ar opta pentru Elena Udrea: Cluj, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Satu-Mare, Maramureş, Arad, Braşov, Sibiu, Mureş, Harghita, Mehedinţi, Dâmboviţa, Călăraşi, Ialomiţa, Neamţ, Vaslui şi Bacău.
Filialele, scindate în interior
Calculele se complică însă atunci când vine vorba de garanţiile pe care le pot acorda liderii din teritoriu. Căci, cele două sfere de influenţă se întrepătrund şi în interiorul filialelor. Cu atât mai evident va fi acest factor cu cât numărul total al delegaţiilor prezenţi la acest congres va fi de aproximativ 5000 de oameni. În aceste condiţii, votul recomandat de şefii filialelor, practică impusă la confruntarea din urmă cu doi ani dintre Emil Boc şi Vasila Blaga, are şanse slabe de a funcţiona.
Decizia în privinţa normei de reprezentare stă în mâinile membrilor Comisiei de organizare a alegerilor, a cărei componenţăva fi propusă în Colegiul Director şi aprobată în cadrul CNC-ului de sâmbătă. Conform surselor democrat-liberale, în cazul în care nu va avea loc anunţul unei a treia moţiuni, cele nouă posturi vor fi distribuite echilibrat între cele două părţi: cinci pedelişti apropiaţi lui Vasile Blaga şi patru din sfera Elenei Udrea. O a treia candidatură ar impune distribuirea geometrică a membriilor comisiei: câte trei pentru fiecare tabără. Acesta este unul dintre motivele pentru care o nouă moţiune anunţată ar veni în avantajul Elenei Udrea. Nu întâmplător, numele prim-vicepreşedintelui Mihai Stănişoară a fost avansat chiar de către Traian Băsescu drept potenţial candidat. Tot în beneficul acesteia ar fi şi depunerea unei moţiuni în numele reformiştilor din PDL. Declaraţi drept adversari ai lui Vasile Blaga, europarlamentarul Cristian Preda şi fostul vicepreşedinte Sever Voinescu ar putea opta iniţial pentru o moţiune separată, urmând ca ulterior să gireze pentru Udrea.