Oficialul MADR a transmis ferm că schimbarea obiceiurilor alimentare, a tradițiilor românești, de frica Bruxellesului, este de netolerat.
„Din nefericire, văd tot felul de idei, informații, nu știi ce să mai alegi. Eu spun ca om care știe ce înseamnă agricultura României. Am peste 52 de ani de muncă în domeniu.
(…) Salvarea planetei este lucrarea terenurilor (n.r. – nu mâncarea de insecte) și trebuie să le lucrăm în România (…) Și lăcusta, și toate celelalte insecte tot din sol se hrănesc cu verdeață. Ați văzut o lăcustă care nu se oprește să mănânce verdeață? Este acum o presiune, sunt tot felul de interpretări, preocupări excentrice.
Viitorul alimentar este acela de a cultiva terenurile, să o facem la timp, să păstrăm tradițiile de cultură și tradițiile privind hrana. Un ou de găină să fie înlocuit de altceva? Sub nicio formă!”, a punctat Petre Daea, duminică seara, pentru România TV.
Într-un interviu oferit pentru RomâniaTV.net, ministrul Agriculturii a anunțat care sunt prioritățile sale, în noul mandat.
„Proiectul cu privire la sistemul de irigații se află pe circuitul de avizare. Este obligatoriu acest act normativ, Parlamentul României a aprobat un program al sistemului de irigații, de la 1,9 milioane de hectare, la 2,6 milioane de hectare. Actul normativ stabilește concret pașii de realizat, astfel încât în 2027 să ajungem până la această suprafață. Pentru prima dată, actul normativ introduce un program de reabilitare – sistemul de desecare și drenaj. Sunt suprafețe în România care necesită sa fie ținute în echilibru pentru a putea crește plante în zolele respective. Aceste lucrări sunt absolut necesare.
Alt act care există în circuit, un proiect care se află în proces de avizare între ministere este cel de reglementare a activității Casei de Comerț Agroalimentar Unirea, în așa fel încât să putem realiza un lanț comercial în țară, care să răspundă la nevoile fermierilor și la dorințele consumatorilor.
Un alt proiect se referă la acordarea subvenției la motorină, pentru fermieri. Deja se distribuie sumele cuvenite pentru fiecare.
În plus, avem în vedere întărirea colaborării cu Academia de Științe Agricole, MADR și fermierii, astfel încât să stabilim soluțiile cele mai bune de urmat din punct de vedere tehnologic, pe care să le punem la dispoziția fermierilor.
Avem acte normative în faza de elaborare. La timpul potrivit, voi anunța. În fiecare zi elaborăm acte normative. Trebuie rezolvate problemele curente și să ne punem la adăpost, prin executarea lucrărilor de irigații, absolut necesare (…) Fiecare zi, fiecare oră contează!”, a declarat Petre Daea, pentru RomâniaTV.net.