Legătura dintre COVID-19 şi Alzheimer. Potrivit cercetătorilor, pierderea mirosului din cauza coronavirusului ar putea fi asociată și cu declinul cognitiv, scrie NBC News.
Citeşte şi Boala pentru care nu există tratament medicamentos. Se poate ajunge la ciroză hepatică
Noile rezultate preliminare prezentate duminică la Conferința internațională a Asociației Alzheimer din San Diego sugerează că ar putea exista o legătură între COVID-19 şi Alzheimer, deși experții avertizează că sunt necesare mai multe cercetări.
În urma studiilor precedente, s-a constatat că unii pacienți cu COVID-19 continuă să dezvolte tulburări cognitive după ce au fost infectați cu coronavirus.
Recent, cercetătorii din Argentina au descoperit că pierderea mirosului în timpul COVID-19 poate fi un predictor mai puternic al declinului cognitiv, indiferent de gravitatea bolii.
„Datele noastre sugerează cu tărie că adulții cu vârsta de peste 60 de ani sunt mai vulnerabili la deteriorarea cognitivă post-COVID dacă au avut o disfuncție olfactivă, indiferent de severitatea Covidului”, a declarat co-autorul studiului, Gabriela Gonzalez-Aleman, profesor la Pontificia Universidad Catolica Argentina din Buenos Aires, adăugând că este prea devreme pentru a spune dacă deteriorarea cognitivă este permanentă.
766 de adulți cu vârste cuprinse între 55 și 95 de ani au fost monitorizaţi timp de un an după ce au fost infectați. Aproape 90 la sută dintre ei au avut un caz confirmat de COVID și toți au completat teste fizice, cognitive și neuropsihiatrice regulate pe parcursul unui an. Două treimi dintre cei infectați prezentau un anumit tip de deficiență cognitivă la sfârșitul acelui an. La jumătate dintre participanți, afectarea era severă.
Cercetătorii nu au avut date concrete despre starea funcției cognitive a pacienților înainte de a contracta COVID-19 pentru a le compara cu rezultatele de la final, dar au întrebat familiile participanților despre funcția lor cognitivă înainte de infectare și nu au inclus persoane care aveau o deteriorare cognitivă clară înainte de studiu.
Jonas Olofsson, profesor de psihologie la Universitatea din Stockholm, care studiază legătura dintre simțul olfactiv și riscul de demență și care nu a fost implicat în noua cercetare, este de părere că pierderea mirosului este un precursor bine stabilit al declinului cognitiv.
„Întrebarea este dacă aceste două linii de cercetare se intersectează. Acest studiu este destul de ispititor, deși informațiile pe care le-am văzut până acum nu permit concluzii puternice”, a spus Olofsson.
Claire Sexton, director senior al programelor științifice și de informare la Asociația Alzheimer, susţine că pierderea mirosului este un semnal al unui răspuns inflamator în creier.
„Știm că inflamația face parte din procesul neurodegenerativ în boli precum Alzheimer. Dar trebuie să săpăm mai adânc pentru a afla exact cum anume sunt legate”, a declarat Sexton.
Un alt studiu, care nu are legătură cu COVID-19, publicat joia trecută în revista Alzheimer’s & Dementia sondează această legătură mai departe.
Cercetătorii de la Universitatea din Chicago au descoperit că nu numai că un declin al simțului olfactiv în timp poate prezice pierderea funcției cognitive, dar pierderea simțului olfactiv poate fi, de asemenea, un semn de avertizare a modificărilor structurale în regiunile creierului importante în boala Alzheimer și în demență.