Scandalul amenzilor date în pandemie continuă. Poliţiştii susţin că şefii din Poliţia Română au pus presiune pe ei ca să amendeze populaţia în perioada în care au existat restricţiile covid-19.
Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din Ministerul de Interne, a declarat că deşi nu a existat un plan cu număr fix de amenzi, au existat presiuni în acest sens.
„Dar nu putem să punem niște oameni să dea sancțiuni, să punem presiune pe ei. Numai noi știm ce a fost în zilele acelea, în cei doi ani de zile, ce presiune a fost pe funcțiile de execuție: ‘Dați amenzi, dați amenzi, dați amenzi!’.
Iar acum constatăm, cu stupoare, că decidenții care au luat astfel de decizii, cei care au pus presiune pe funcțiile de execuție, sunt foarte bine-mersi și plătesc tot cei din bază.
Nu vreau să spun acum că exista un plan de amenzi, exista o presiune să se aplice amenzi. Era o presiune. Nu exista un plan: Domne, dați 10 amenzi pe zi! Dar era o presiune: Câte amenzi au fost? Păi, numai atâtea? De exemplu, dacă întrebi, ca șef, câte amenzi s-au dat pe cutărică lege, e o presiune pusă pe funcția de execuție”, a declarat liderul de sindicat, potrivit bugetul.ro.
Reamintim că recent, SNPPC a făcut public cazul unei polițiste din cadrul IPJ Bistrița-Năsăud care a pierdut în instanță o amendă dată în pandemie, iar conducerea inspectoratului i-a imputat acesteia suma respectivă
„O reprezentăm pe colegă la Comisia de Jurisdicţie a Imputaţiilor și, după aceea, la instanță, dacă se menține decizia luată la nivelul IPJ Bistrița-Năsăud.
Mai e o cale de atac la nivel de IGP, pe care o vom accesa. După care, vom merge în instanță.
Pe viitor, îi sfătuim pe polițiști să nu se mai repeadă la aplicarea de sancțiuni, până când nu se clarifică situația. Au 10 zile la dispoziție, cel puțin 10 zile, să se instruiască, să aprofundeze noua prevedere legislativă. Dorim, totodată, să nu se mai întâmple această presiune.
Și legiuitorul, până la urmă, că și Guvernul este legiuitor, prin hotărârile de guvern, să respecte lege. Noi, SNPPC-ul, de exemplu, am fost sancționați la greu în perioada 2020-2021, când am participat la proteste și am depășit mereu numărul de participanți admis de lege, 100. Le-am câștigat pe toate pe această prevedere, că nu au respectat termenul de 10 zile”, a mai declarat Vasile Zelca.