Val de aer tropical peste România. Meteorologii anunţă că revine canicula

După două zile cu furtuni și vijelii, vremea se încălzește în toată țara. În unele zone temperaturile vor ajunge până la pragul caniculei. Spre finalul săptămânii, temperaturile caniculare revin şi în România.
Filip Stan
02 aug. 2022, 13:49
Val de aer tropical peste România. Meteorologii anunţă că revine canicula

Val de aer tropical peste România. Meteorologii anunţă că revine canicula. De joi, vremea va fi călduroasă în majoritatea zonelor, iar în sud-vest va deveni local caniculară, cu disconfort termic ridicat. Temperaturile maxime se vor încadra între 27 și 35 de grade. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări şi condiţii pentru ploi slabe, izolate la munte şi în regiunile estice. Vântul va sufla slab și moderat. Minimele termice vor fi cuprinse între 12 și 22 de grade, mai coborâte în depresiunile intramontane.

La Bucureşti, joi, vremea se va menţine călduroasă, cu o maximă a temperaturii aerului de 32…33 de grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura minimă va fi de 15…18 grade.

Citeşte şi: Prognoza meteo pentru 1 – 14 august. Canicula se întoarce. Unde vor mai lovi furtunile şi când este mai bine să pleci în concediu

Vineri, vremea se va menține călduroasă în majoritatea zonelor și va fi local caniculară în vest și sud-vest, cu disconfort termic ridicat. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări și izolat vor fi condiţii pentru ploi slabe în regiunile estice. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în est și în sud-est. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 30 și 35 de grade.

Şi la Bucureşti, vineri, vremea va fi în continuare călduroasă. Cerul va fi variabil, probabilitatea de ploaie redusă, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 33…34 de grade, iar cea minimă de 17…19 grade, transmite ANM.

Citeşte şi Prăpăd în localitatea Valu lui Traian după codul roșu. Viitura a lăsat în urmă zeci de curţi inundate. VIDEO

 

ANM: Seceta pedologică de la moderată la extremă se menţine în multe regiuni agricole din ţară

Conţinutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura de porumb neirigat, se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute în Dobrogea, Banat, Crişana şi Maramureş, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, Muntenia şi Oltenia, local în nordul, nord-vestul, centrul şi sudul Transilvaniei.

Potrivit prognozei de specialitate emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 2 – 8 august, în zonele menţionate se înregistrează secetă pedologică moderată, puternică şi extremă.

Pe de altă parte, rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare şi izolat apropiate de optim local în sudul, sud-vestul, centrul şi estul Transilvaniei, nordul şi sudul Olteniei, nordul, nord-vestul şi vestul Munteniei, nordul, nord-vestul, vestul şi izolat sud-vestul Moldovei.

„Pe terenurile agricole unde se menţin deficite de umiditate în sol, la culturile de câmp şi speciile pomi-viticole, procesele vegetative vor fi în continuare stânjenite. De asemenea, se vor semnala ştiuleţi subdimensionaţi la porumb, seminţe seci şi capitule reduse la floarea-soarelui, precum şi un ritm de creştere al fructelor/boabelor mai redus decât în mod normal, acumularea forţată a zahărului în fructe, precum şi subdimensionarea şi căderea prematură a rodului”, arată prognoza ANM.

Cultura de floarea-soarelui îşi va definitiva înflorirea (90-100%), parcurgând maturitatea ceară (20-100%) în majoritatea regiunilor, iar izolat va fi posibil începutul maturităţii depline (10-30%). În funcţie de data semănatului şi condiţiile pedo-climatice, porumbul îşi va definitiva apariţia paniculului (100%), aflându-se la înflorire-mătăsire (30-100%) şi maturitate lapte (10-100%), îndeosebi la hibirizii extra-timpurii şi timpurii. Local, în sudul şi vestul ţării va fi posibilă declanşarea fazei de maturitate ceară (10-20%). La sfecla de zahăr vor predomina alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (40-100%), local fiind posibilă faza de început a acumulării zahărului în rădăcină (10-15%).

Cartoful va parcurge înflorirea şi creşterea tuberculilor în cea mai mare parte a teritoriului agricol. De asemenea, la soiurile de vară se va semnala uscarea prematură a vrejilor şi maturitatea tehnologică.

Speciile pomicole vor înregistra creşterea fructelor şi acumularea zahărului, precum şi maturarea rodului şi recoltarea acestora. În aproape toată ţara, viţa-de-vie se va afla în fazele de creştere şi dezvoltare a boabelor, iar local în podgoriile din jumătatea de sud a ţării, la soiurile timpurii de masă va fi posibilă coacerea în „pârgă”.

Potrivit specialiştilor ANM, în zilele fără precipitaţii, lucrările agricole specifice campaniei de vară se vor desfăşura pe ansamblu normal.

Din punct de vedere termic, vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire treptată, în majoritatea zonelor de cultură.Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 17 şi 27 de grade Celsius în primele zile, limite apropiate de mediile climatologice şi 20 – 29 grade în restul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 4 grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 25 şi 35 grade Celsius, în cea mai mare parte a regiunilor. Temperatura minimă a aerului va oscila între 8 şi 22 de grade Celsius, în toate zonele de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare.

Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale, însoţite de intensificări temporare ale vântului, la nivelul întregii ţări.

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
Ce înseamnă temperatura pe care o setezi pe aerul condiționat, de fapt. Greșeala pe care multe persoane ajung să o facă pe timp de caniculă
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Ordinul intră în vigoare de astăzi, 19 iulie, ora 11
Playtech.ro
Ce este INTERZIS să faci de Sfântul Ilie. E mare păcat, tradiția pe care nu trebuie să o încalce credincioșii
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
”Inima mea e cărbune” Prima reacție a soțului Doinei, după ce a aflat că femeia a fost ucisă de Zoro și Narcisa
Spynews
Zoro și Narcisa au mărturisit și cea de-a doua crimă! Cadavrul găsit recent aparține Doinei. Femeia a fost dată dispărută anul trecut și ucisă de ei
Evz.ro
Dilema mondenă a deceniului. De ce n-o cere Salman Khan pe Iulia Vântur. Dezvăluiri din familie
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Am făcut calculul! Câți bani a primit Ianis Hagi, în total, din darurile de nuntă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben și portocaliu de caniculă în jumătate din țară! Zonele în care se vor resimți temperaturi de până la 38 de grade
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Haos pe Aeroportul Henri Coandă: Sute de Pasageri Lăsați să Aștepte Ore pentru Recuperarea Bagajelor
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'