Bilanţ coronavirus 4 august 2022. Peste 8.600 de noi infectări COVID-19 în 24 de ore

Numărul infectărilor se menţine ridicat. În ultimele 24 de ore au fost raportate peste 8.600 de noi infectări cu virusul care provoacă COVID-19.
Filip Stan
04 aug. 2022, 13:01
Bilanţ coronavirus 4 august 2022. Peste 8.600 de noi infectări COVID-19 în 24 de ore

Bilanţ coronavirus 4 august 2022. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 8.617 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID –19), cu 489 mai puține față de ziua anterioară. 1.624 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 3 august 2022. Rafila anunţă puţin peste 9.000 de cazuri COVID-19 în 24 de ore

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 352 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 4.007 cu 12 mai multe față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 283 persoane, cu 1 mai putine față de ziua anterioară. Din cei 283 pacienți internați la ATI, 241 sunt nevaccinați.

Din totalul pacienților internați, 539 sunt minori, 534 fiind internați în secții, cu 13 mai puțini față de ziua anterioară și 5 la ATI, la fel ca în ziua anterioară.

Citeşte şi: Adrian Marinescu anunţă că următoarele variante ale coronavirusului nu vor mai fi agresive. Cât de uşor se vor transmite

Până astăzi, 66.117 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat. În intervalul 03.08.2022 (10:00) – 04.08.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 27 decese ( 11 bărbați și 16 femei), 1 deces fiind raportat anterior intervalului de referință. Dintre cele 27 decese, 3 au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 de ani, 3 la categoria de vârstă 60-69 de ani, 8 la categoria de vârstă 70-79 de ani și 13 la categoria de vârstă peste 80 de ani. 25 dintre pacienții decedați prezentau comorbidități și 11 erau vaccinați.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 5.085 teste RT-PCR ( 3.277 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 1.808 la cerere) și 22.328 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 13.332.446 teste RT-PCR și 10.828.897 teste rapide antigenice.

 

Bilanţ coronavirus 4 august 2022. Octavian Jurma, despre valul 6 COVID-19: Săptămâna trecută, rata de pozitivare a atins maximul istoric al pandemiei

„In sfarsit pot sa va dau si vesti bune. Am asteptat si datele de astazi ca sa putem confirma debutul unui nou trend.
Din fericire avem deja a doua zi in care cazurile noi se situeaza sub valorile din zilele echivalente din saptamana trecuta. De asemenea aceste valori se situeaza nu doar mult sub prognoza directa de duminica trecuta, cat si sub prognoza directa facuta duminica pe baza scaderii aceleratiei saptamanale.

Este prea devreme sa confirmam daca asistam la debutul unui platou sau al unei faze descendente, abia saptamana viitoare vom sti.

Acum este deja mai probabil sa ne incadram in „scenariul 2020” cu un platou urmat de o noua faza descendenta in septembrie decat in „scenariul 2021″ unde dupa atingerea unui varf a urmat o faza descendenta accelerata.
Aceste curbe ale cazurilor noi sunt ilustrate in rosu (2022), purpuriu (2021) si portocaliu (2020).

Evolutia valului 6 se suprapune surprinzator de bine peste evolutia valului 2 in 2020, in perioada in care toate restrictiile au fost temporarar eliminate de suspendarea legii carantinei.

Din pacate evolutia testelor tempereaza optimismul meu in aceasta etapa a valului 6. In raportul cu numarul de cazuri, testam cel mai putin din intrega pandemie [cu exceptia valului 1 cand nu prea aveam teste]. Daca in valul 5-Omicron in ianuarie, faceam in jur de 50,000 de teste pe zi (RT-PCR + Rapide) la 8,000 de cazuri, acum facem in jur de 25,000 de teste pentru 8,000 de cazuri.

Cu alte cuvinte, rata de pozitivare este dubla in acest val 6 la acelasi numar de cazuri fata de valul 5, iar daca ne raportam doar la testele RT-PCR situatia este si mai dramatica. Ma mult, sunt judete unde nu se testeaza aproape deloc si 5 judete fac 50% din testele din Romania.

Este fara indoiala cel mai subestimat val de pana acum din perspectiva testelor.
In graficul de jos aveti evolutia anuala a ratei de pozitivare in nuante de albastru.

Rata de pozitivare este un indicator foarte important in pandemie si reprezinta raportul intre numarul de teste si numarul de cazuri pozitive. In forma sa procentuala rata de pozotivare ne spune cate cazuri pozitive depistam la fiecare 100 de teste. Recomandarea ECDC este de a mentine rata de pozitivare sub 4% iar la deapasirea pragului de 10% se considera ca am pierdut capacitatea de control a epidemiei prin mijloace epidemiologice.

Cazurile noi sunt si aici redate pentru referinta in rosu (2022), purpuriu punctat (2021) si portocaliu punctat (2020)
Saptamana trecuta rata de pozitivare atins maximul istoric al pandemiei cu o valoare medie de 33.4% la 8,100 de cazuri noi, peste varful atins in valul 5 de 33.1% la 30,000 de cazuri noi.

Nu cred ca rata de pozitivare poate depasi 50% in conditiile in care marea majoritate a testelor sunt teste rapide pentru ca ne apropiem de limita teoretica a acestora.
Daca ne-am baza doar pe teste RT-PCR ca in valul 2 din 2020, nu am putea confirma mai mult de 5,000 de cazuri pe zi la o rata de pozitivare de 100%!

Este neindoielnic ca daca am avea un nivel de testare similar cu cel de la inceputul acestui an, numarul de cazuri ar fi depasit deja 20,000 de cazuri pe zi inca de saptamana trecuta.
Dincolo de dezamagirea ca avem o confirmare statistica a nivelului la care a ajuns interesul autoritatilor sanitare in pandemia de COVID-19, scaderea acestui indicator este de asemenea un motiv de optimism.
Curba ratei de pozitivare urmareste destul de fidel in Romania curba cazurilor noi si se poate observa deja si grafic o usoara scadere a ratei de pozitivare. Nu am nici un motiv sa suspectez manipularea deliberata testelor pentru a produce o curba mai corecta politic cu atat mai mult cu cat tendinta de platou este confirmata si de evolutia internarilor in randul minorilor care de asemenea a scazut in ultimele 2 zile.

Un platou chiar si la acest nivel inalt sau o scadere a numarului de cazuri, ar da ragaz sistemului medical sa se acomodeze la valul de internari care urmeaza inevitabil la 1-2 saptamani dupa valul de infectari si sa se pregateasca pentru o noua faza de crestere a acestui val dupa deschiderea scolilor.
Nu cred ca vom asista la o reluare a cresterii rapid accelerate pana septembrie, asa cum se asteapta si autoritatile. De fapt daca acest val a fost in realitate mai apropiat de valul 5 ca amplitudine, asa cum sugereaza curba ratei de pozitivare, e posibil sa vedem o faza descendenta similara celei din valul 5.

Sa speram asadar ca luna august va fi caracterizata de o temperare a valului pandemic si ca valul de infectari va fi mai bland decat cele precedente. Vom afla asta doar saptamana viitoare cand in mod normal vom atinge si maximul valului de internari la ATI decese.
Daca nu vrei sa te lasi complet in voia sortii, ai o unealta de imblanzire a virusului: se numeste booster. Nu uitati ca virusul este mult mai bland cu cei vaccinati”, a scris Octavian Jurma pe Facebook.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Câți români au votat până acum
Capital.ro
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să conducă pe șosele
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Harry și Meghan Markle au făcut marele anunț privind mariajul lor. Au pus capăt!
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Volodimir Zelenski discută posibilitatea încheierii războiului în Ucraina după alegerea lui Trump ca președinte al SUA
MediaFlux
ADEVĂRUL despre PENSII! Un MILION de ROMÂNI sunt AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy