Putin și Erdogan vor discuta câteva obiective esenţiale pentru politica externă a Turciei, cum ar fi şi problema Siriei.
Erdogan a contribuit la asigurarea acordurilor semnate de Rusia și Ucraina la Istanbul săptămâna trecută pentru a permite reluarea exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră.
Până acum, liderul Turciei s-a poziționat ca fiind singurul șef de stat din lume care sprijină negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia. Primele discuții între cele două părți s-au organizat la Istanbul și tot acolo s-a semnat și acordul care a permis reluarea comerțului cu cereale ucrainene prin Marea Neagră, blocat de la începutul invadării Ucrainei de către Rusia.
Singura sancțiune impusă de Erdogan Rusiei a fost închiderea strâmtorii Bosfor pentru navele rusești.
Putin şi Erdogan s-au mai întâlnit şi luna trecută în Iran. Întrevederea de mâine dintre cei doi lideri ridică însă şi îngrijorări pentru Occident, deoarece Turcia, stat membru NATO și care s-ar putea dovedi esenţial în încercarea de a pune capăt războiului, s-a arătat în general mult prea apropiată de Rusia.
Până la pace este cale lungă. Șeful NATO a ieșit cu un nou anunț belicos. Jens Stoltenberg a transmis ferm că statele membre ale alianței militare au obligația de a susține regimul Zelenski și Ucraina o bună perioadă de timp de-acum încolo.
Dacă Putin a avertizat că este pregătit să folosească bomba nucleară, Jens Stoltenberg a mai lansat un semnal de alarmă pentru administrația de la Moscova.
Secretarul general NATO susține că tensiunile dintre Rusia și SUA, respectiv aliații săi, plus „apendicele” Ucraina (n.r. – stat care nu face parte din NATO și UE), au creat contextul celui mai tensionat moment pentru Europa, de la cel de-Al Doilea Război Mondial până în prezent. Astfel, Jens Stoltenberg a anunțat joi că Rusia nu trebuie lăsată să câștige în Ucraina.
Pentru a împiedica un succes al lui Vladimir Putin în fața lui Volodimir Zelenski, NATO și statele membre ale alianței militare trebuie să sprijine în continuare Ucraina cu arme și orice fel de alte ajutoare pentru o bună perioadă de timp de-acum încolo.
Deși o bună parte a populației europene fierbe și se opune implicării statelor UE în războiul din Ucraina, Jens Stoltenberg insistă: „Este în interesul nostru ca acest tip de politică agresivă să nu aibă succes”, a transmis Jens Stoltenberg. „Ceea ce se întâmplă în Ucraina este teribil, dar ar putea fi mult mai rău, dacă ar fi fost un război între Rusia și NATO (…) Aceasta este cea mai grvă situație în Europa, de la cel de-Al Doilea Război Mondial”, a completat oficialul alianței militare.