Anunț important pentru agricultorii din țara noastră: primele sume pentru beneficiarii programului „Tomata” au plecat joi și vineri, 4 şi 5 august. Judeţele Arad, Bacău, Mehedinţi şi Călăraşi sunt primele care au trimis Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) deconturile în vederea onorării plăţilor pentru cei 476 de beneficiari, în valoare de 7,065 milioane lei.
„Ministrul Petre Daea îndeamnă legumicultorii din judeţele Arad, Bacău, Mehedinţi şi Călăraşi să îşi verifice conturile. În datele de 4 şi 5 august, au plecat primele sume spre beneficiarii programului Tomata”, a transmis Ministerul Agriculturii.
În cele patru judeţ, primele care au trimis Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale deconturile în vederea onorării plăţilor, au raportat în total 476 de beneficiari, care vor primi 7,065 milioane lei.
Pe măsură ce se vor primi dosarele aferente celorlate judeţe, MADR va achita cererile de plată si pentru restul cultivatorilor înscrişi în programul guvernamental.
Programul „Tomata”, respectiv cel de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate pentru anul 2022 are alocat un buget de 225 milioane de lei. Programul este împărţit în două cicluri de producţie, iar tomatele pot fi cultivate în ambele cicluri.
Valoarea sprijinului este de 4.000 euro/beneficiar pentru producţiile de tomate valorificate astfel:
Pentru a fi eligibili în programul „Tomata”, fermierii trebuie să aibă producţii minime de 3.000 kg/1.000mp.
Într-un interviu oferit pentru RomâniaTV.net, ministrul Agriculturii a anunțat care sunt prioritățile sale, în noul mandat.
„Proiectul cu privire la sistemul de irigații se află pe circuitul de avizare. Este obligatoriu acest act normativ, Parlamentul României a aprobat un program al sistemului de irigații, de la 1,9 milioane de hectare, la 2,6 milioane de hectare. Actul normativ stabilește concret pașii de realizat, astfel încât în 2027 să ajungem până la această suprafață. Pentru prima dată, actul normativ introduce un program de reabilitare – sistemul de desecare și drenaj. Sunt suprafețe în România care necesită sa fie ținute în echilibru pentru a putea crește plante în zonele respective. Aceste lucrări sunt absolut necesare.
Alt act care există în circuit, un proiect care se află în proces de avizare între ministere este cel de reglementare a activității Casei de Comerț Agroalimentar Unirea, în așa fel încât să putem realiza un lanț comercial în țară, care să răspundă la nevoile fermierilor și la dorințele consumatorilor.
Un alt proiect se referă la acordarea subvenției la motorină, pentru fermieri. Deja se distribuie sumele cuvenite pentru fiecare.
În plus, avem în vedere întărirea colaborării cu Academia de Științe Agricole, MADR și fermierii, astfel încât să stabilim soluțiile cele mai bune de urmat din punct de vedere tehnologic, pe care să le punem la dispoziția fermierilor.
Avem acte normative în faza de elaborare. La timpul potrivit, voi anunța. În fiecare zi elaborăm acte normative. Trebuie rezolvate problemele curente și să ne punem la adăpost, prin executarea lucrărilor de irigații, absolut necesare (…) Fiecare zi, fiecare oră contează!”, a declarat Petre Daea, pentru RomâniaTV.net.