Acest fapt, îi determină pe fermierii să dea producția direct fabricilor, care pe lângă faptul că achiziționează cantități mai mari, oferă și un preț mai bun pe kilogram.
Prunele din acest an sunt dulci, zemoase şi foarte gustoase iar recolta este bogată cum nu s-a mai văzut de mult timp. Cu toate acestea, puţini vor fi cei care se vor putea bucura de gustul prunelor româneşti naturale şi netratate.
Citește și Dulceaţă de prune cu nuci şi stafide. Aşa îţi iese delicioasă
Fermierii spun că le este mai convenabil să vândă fructele direct către fabricile de procesare care plătesc mai mult decât cumpărătorii din pieţe. La început de august, livezile de pruni din Buzău sunt încărcate de fructe sănătoase care au început deja să fie culese.
”Nu le vom scoate pe piaţă, din cauza preţurilor derizorii oferite de samsari, undeva la doi lei pe kilogram dar şi din cauza prunelor din import”, a spus Adrian Burloi, proprietarul unei livezi din satul Cândeşti.
Samsarii oferă cel mult doi lei pe kilogramul de prune, sumă care nu acoperă cheltuielile cu producţia, spun fermierii. Astfel că majoritatea proprietarilor de livezi preferă să livreze fructele direct către fabricile de sucuri şi gemuri.
”Vom mânca un compot natural românesc, atât timp cât tu nu obţii un preţ cât de cât echitabil în care îţi poţi scoate costurile de producţie care sunt destul de mari, ţinând cont de preţurile foarte avansate de anul acesta”, a mai completat Adrian Burloi.
Cei care vor totuşi să guste din dulceața prunelor româneşti naturale au însă, în acest an o alternativă inedită la dispoziţie.
Aceștia pot vizita o fermă aflată la ieşirea din localitatea Cândeşti, spre localitatea Sătuc. Iar în livadă pot să mănănce pe săturate fără să plătească, la final vor lăsa bani doar pentru fructele pe care le vor lua acasă.
Citește și Trucul pe care orice gospodină trebuie să îl știe. Iată cum poți decoji mai ușor prunele pentru gem!