Petre Daea a dat şi o veste bună românilor, menţionând că întreaga suprafaţă cultivată cu grâu a fost recoltată, iar recolta acoperă necesarul intern pe acest an al României şi există şi un excedent care va fi exportat, grâul fiind de foarte bună calitate.
„Facandu-se o comparatie cu anii trecuti, a crescut suprafata afectata. Seceta e un fenomen evolutiv, nu ataca intr-o zi si a doua zi calculezi pe camp gradul de afectare. Seceta afecteaza intreaga suprafata ca areal, dar nu intreaga suprafata este afectata. Sigur ca exista aceste fenomene, cunoscute si de ANM, dar afectarea plantelor e diferita de la o zona la alta. In perimetrul irigabil am putut sa compensam si nu avem pierderi, sunt suprafete in vest, Caras, Dolj, Olt etc unde starea de vegetatie este in functie de factori, deci nu sunt pierderi totale.”, a spus Petre Daea.
Daea susţine că măsurile luate de Ministerul Agriculturii în scurta perioadă de când el a preluat portofoliul au fost de natură să ajute cultivatorii şi fermierii români.
„Sigur, toata lumea este libera sa puna ochi pe ce vrea, mai ales ca avem cantitati de grau cu indice calitativ foarte bun. Iata ca seceta a si muscat mai putin din recolta de grau, doar in Vrancea, Galati si Buzau. Dar pot sa spun ca avem cantitatea de grau necesara pentru consum si avem si pentru export. Dar o spun si o repet ca avem cantitatea necesara si pentru export. Dar intai asiguram necesarul Romaniei si punem pe piata excedentul, pentru a realiza si un confort financiar. Noi n-am stat, din prima zi am fost in actiune directa la fermieri si le-am dat sprijinul necesar. Sunt multe cai de actiune si sprijin. In primul rand le-am dat cadrul legislativ sa faca ce vor cu terenul, sa nu piarda productii intregi, ba chiar sa poata si sa asigure furaj pentru animale.”, a completat Petre Daea.