Vorbind de şoareci, masculul este sexul mai „vorbăreţ”. Cercetătorii au descoperit faptul că proteina FOXP2 este produsă în cantităţi mai mari de masculi decât de femele. La oameni, procesul este invers, proteina fiind mai des întâlnită la femei decât la bărbaţi, potrivit NY Daily News.
Oamenii de ştiinţă din cadrul Universităţii Maryland au ajuns la această concluzie după ce au efectuat mai multe teste pe şoarecii de laborator. În cadrul experiementelor, doctorii au separat 4 pui de mamele lor şi au numărat de câte ori au chiţăit. Cu toate că ambele sexe au plâns, masculii au scos de două ori mai multe sunete decât femelele. Drept rezultat, atunci când puii au fost puşi în cuşcă, mamele şi-au îndreptat atenţia către animalele de sex masculin. Studii precedente au demonstrat că există o cantitate diferită de FOXP2 între cele două sexe.
Pentru a confirma teoria, cercetătorii au modificat cantitatea de proteină din creierul şoarecilor şi au repetat experimentul. Ulterior, rolurile s-au inversat, femelele devenind mai comunicative. Pasul următor a fost testarea rezultatelor pe oameni. Doctorii au folosit mostre de creier provenite de la zece băieţi şi zece fete, cu vârste cuprinse între trei şi cinci ani, care au murit în accidente, pentru a măsura cantitatea de proteină. După ce au comparat informaţiile descoperite, profesorii au ajuns la concluzia că fetele au o cantitate de FOXP2 cu 30 de procente mai mare decât băieţii.
Cu toate că era cunoscut faptul că femeile vorbesc mai mult decât bărbaţii, cercetătorii nu ştiau motivul. Ei consideră că proteina descoperită în 2001 joacă un rol important în comunicarea umană. Acest studiu a confirmat şi faptul că fetele se dezvoltă mai rapid şi încep să vorbească mai repede decât băieţii. Ele produc primele propoziţii mai devreme, având un vocabular mai complex.
Citeşte şi: STUDIU: Femeile care renunţă la fumat înainte de 40 de ani trăiesc mai mult