Zeci de mii de credincioși s-au adunat duminică la Mănăstirea Nicula din județul Cluj, unul dintre cele mai importante centre de pelerinaj din țară. Oamenii și-au instalat pături sau corturi în curtea lăcașului de cult.
Oamenii au venit din toate colțurile țării pentru a participa la slujba de Sfânta Maria. Pelerinii s-au strâns în număr mare pentru a se ruga la icoana Maicii Domnului, considerată a fi o icoană făcătoare de minuni.
Slujbele urmează să aibă loc în noaptea de duminică spre luni. Călugării de la Mănăstirea Nicula se așteaptă ca până atunci să ajungă aproximativ 35.000 de pelerini, câți au fost și anul trecut. Mulți dintre ei au ajuns acolo încă de joi și și-au instalat corturile în zonă.
Icoana Sfintei Maria de la acest lăcaș de cult a fost picată în anul 1681, iar în 1699 ar fi lăcrimat, au spus experții austrieci care au examinat-o.
Procesiunea va începe duminică, 14 august 2022, de la ora 12.00, de la Biserica Sfântul Nicolae, din parcul central al orașului Gherla și va continua pe jos până la biserica de lemn din incinta Mănăstirii Nicula. Procesiunea va fi condusă de către IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, însoțit de PS Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, și de PS Macarie, Episcop-vicar de Ruse.
De la ora 18.00, pe altarul de vară al Mănăstirii va fi săvârșită slujba Vecerniei Mari și a Litiei, iar de la ora 22.00, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului va fi scoasă din biserică și va fi săvârșită Slujba Utreniei și Prohodul Maicii Domnului.
Toate aceste slujbe de priveghere vor culmina cu procesiunea icoanei, în jurul orei 00.00.
În ziua praznicului, luni, 15 august 2022, de la ora 9.00, tot pe altarul de vară, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, va săvârși Sfânta Liturghie și va rosti pelerinilor un cuvânt de învățătură.
La Mănăstirea Nicula sunt pregătiți 25 de preoți pentru spovedanie și 3 preoți pentru împărtășanie, iar la sjuba de duminică și luni va participa Înaltpreasfinţitul Andrei, Mitropolitul Clujului.
Așa cum se întâmplă în fiecare an, la lăcașul de cult sunt pregătite tot felul de preparate tradționale pentru români, printre care și sarmale.