Pentru a nu fi puşi în situaţia de a căuta ei singuri spitalul potrivit, medicul potrivit pentru boala de care suferă sau serviciile medicale de care au nevoie, într-o ţară străină, mulţi români apelează la firmele specializate în turismul medical.
„Turismul medical este tot mai interesant pentru românii care vor să beneficieze de servicii medicale de calitate în străinătate. În 2012 s-a înregistrat o creştere de aproximativ 20% pentru cererile de investigaţii şi operaţii în clinici private din Austria şi Ungaria şi 30% pentru serviciile de spa& relaxare”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Răzvan Nacea, managing director la Seytour International Corporation.
Ce servicii caută români în străinătate
Anual zeci de mii de români apelează la vacanţele de turism medical. „Aproximativ 20.000 de români cumpără anual vacanţe medicale. În această ramură intră vacanţele de relaxare, controalele medicale în străinătate, vacanţele de turism balnear, tot ce ţine de domeniul medical”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Traian Bădulescu, consultant în turism.
Firmele de turism medical pun la dispoziţie servicii medicale în toată lumea, dar românii aleg destinaţiile mai aproape de casă. „Destinaţiile turistice medicale preferate de români sunt Ungaria, Austria, Turcia şi Germania. Aceste destinaţii sunt renumite pentru serviciile de calitate şi sunt alese de românii cu probleme în domeniile oftalmologiei, pediatriei, urologiei, cardiologiei, precum şi de cei cu probleme de ortopedie”, a mai spus Răzvan Nacea.
Destinaţii exotice, intervenţii medicale exotice
Firmele specializate în turism medical pun la dispoziţia celor interesaţi şi destinaţii exotice pentru intervenţii chirurgicale la fel de exotice.
„Noi putem asigura pachete de turism medical în destinaţii din întreaga lume, inclusiv în destinaţii exotice. Cei care vor să facă transplant de păr o pot face cu succes în Mauritius. De asemenea, propunem Thailanda ca destinaţie pentru operaţiile estetice„, a amintit Răzvan Nacea.
Costuri în funcţie de servicii
Costurile unei vacanţe medicale diferă de la caz la caz, fiecare cerere este personalizată, întrucât fiecare caz este particular. „Unii pacienţi doresc să beneficieze doar de servicii medicale, alţii doresc servicii complete prin conceptul de turism medical all inclusive, unde se poate beneficia, în afară de servicii medicale în clinici şi spitale private şi de stat, şi de alte servicii. Aceste din urmă servicii sunt translator, transferuri de la aeroport-clinica-hotel, asistenţă permamentă, bilete avion, cazare, servicii spa&relaxare, tururi de oraş, programe de vizită, bilete la concerte, etc”, a precizat Răzvan Nacea.
Spre exemplu, un pachet de verificare medicală completă costă aproximativ 550 de euro într-o clinica privată în Turcia, pe malul mării, iar în Austria costă aproximativ 800-900 de euro.
„O operatie de cataractă în Ungaria, într-un spital de stat unde pacientul este operat de şef secţie, profesor doctor universitar, costa aproximativ 800 de euro. În aceşti bani intră costurile de cazare (rezervă proprie), masă, asistenţă permanentă, translator român, iar la operaţie se foloseşte cristalin american de cea mai bună calitate”, a exemplificat Răzvan Nacea costurile unui vacanţe medicale.
Cât costă o naştere în Austria
Multe femei nu au încredere în serviciile medicale din ţară şi vor să nască în străinătate. „Spre exemplu, o naştere în Austria costă în jur de 2000 de euro cu totul. Cam tot atât se ridică şi costurile unei naşteri la noi în ţară numai că acolo condiţiile sunt mult mai bune”, a spus Traian Bădulescu.
Pe lângă pachetul medical turistic cumpărat, clienţii mai plătesc o taxă de consultanţă de 100 euro, care este cheltuită pentru organizarea şi executarea în străinătate a serviciilor medicale.
Câţi bani înseamnă turismul medical
Anual, românii cheltuie zeci de milioane de euro pe serviciile medicale în străinătate.
„Dacă face o medie de 2000-3000 de euro pe pachet reiese că piaţa turismului medical se ridică la aproximativ 50 de milioane de euro anual”, a mai spus Traian Bădulescu.
Câţi turişti medicali vin în România
„Aproximativ 60.000 de turişti străini vizitează anual România pentru tratamente medicale care au costuri mult mai scăzute decât în Occident. Din cei aproximativ două milioane de turişti care vizitează România anual, circa 2-3% vin pentru servicile medicale”, a amintit Răzvan Nacea.
Cei mai mulţi străini vin în România pentru chirugie estetică şi plastică, turism dentar şi pentru serviciile anumitor clinici oftalmologice. Piaţa este dominata de turiştii francezi, germani şi italieni.
„Trebuie explicat şi înţeles că nu există o statistică exactă în acest sens şi din acest număr mulţi sunt români stabiliţi de mulţi ani în străinătate. Să convingi un cetăţean străin să vină în România pentru servicii de turism medical este destul de dificil, întrucât avem încă multe probleme cu infrastructura şi încrederea/siguranţa pe care o are România ca şi brand”, a mai spus Răzvan Nacea.