O mămăliguță cremoasă se obține foarte ușor, este delicioasă și sățioasă. Poate fi consumată caldă alături de friptură, de sarmale sau de pește prăjit sau saramură sau poate fi consumată rece alături de o cană de lapte sau de un pahar de iaurt.
Pentru patru porții de mămăligă, ai nevoie de următoarele ingrediente, potrivit petitchef.ro
Pentru început, pune la fiert apa și sarea. Când dă în clocot, toarnă mălaiul treptat amestecând continuu, astfel încât să nu se formeze cocoloașe. Fierbe mămăliguța la foc mic adăugând untul. Amestecă din când în când.
Adaugă brânza și amestecă până se omogenizează bine, apoi ia cratița de pe foc.
Dacă folosești mălai de țară, ține cont de faptul că acesta trebuie fiert cam cu 10-15 minute mai mult decât mălaiul din comerț.
Scoate mămăliga pe un tocător de lemn, deoarece acesta nu va împiedica aburii din mămăligă să se ridice, cum s-ar întâmpla în cazul unei farfurii de porțelan sau sticlă. În plus, tocătorul de lemn absoarbe excesul de apă din mămăligă.
Citeste si Câtă mămăligă putem mânca, să nu ne îngrăşăm? Mihaela Bilic vorbeşte despre acest aliment
„Mălaiul este un produs caloric, cu o valoare energetică ridicată, care variază între 342 kcal la mălaiul degerminat şi ajunge până la 396 kcal la mălaiul integral. De asemenea, există variaţii şi la ceilalţi nutrienţi, cum ar fi conţinutul de proteine (6,4 grame la 9 grame într-o sută de grame produs), conţinutul de fibre (0,6 grame la 10 grame într-o sută de grame produs), conţinutul de carbohidraţi (66 grame la 80 grame într-o sută de grame produs) şi conţinutul de grăsimi (1 gram la 4 grame într-o sută de grame produs).
Din păcate, mălaiul tradiţional obţinut prin măcinarea integrală a grăunţelor provenite de la porumb nemodificat genetic a dispărut din oferta naţională, singurul mălai care păstrează calitatea de altădată a acestui produs este mălaiul ecologic obţinut din bobul integral de porumb, importat din Italia sau Austria. Totodată, un rol important în menţinerea calităţii acestui produs îl are respectarea condiţiilor de depozitare şi păstrare recomandate de producător, precum depozitarea în spaţii curate, aeriste, cu temperaturi pozitive, dar nu mai mari de 25 de grade Celsius” a explicat dr. Costel Stanciu, președinte Asociația Pro Consumatori.