Mircea Geoană, mesaj dur pentru președintele Rusiei: ”Războiul lui Putin împotriva Ucrainei trebuie să înceteze, iar forțele ruse trebuie să se retragă de pe teritoriul acestui stat suveran”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a transmis Rusiei, în numele tuturor aliaților, încetarea răzoiului și retragerea trupelor sale din Ucraina.
Alina Costache
17 aug. 2022, 17:17
Mircea Geoană, mesaj dur pentru președintele Rusiei: ”Războiul lui Putin împotriva Ucrainei trebuie să înceteze, iar forțele ruse trebuie să se retragă de pe teritoriul acestui stat suveran”

Mircea Geoană, numărul 2 în NATO, a transmis miercuri, că inspecţia AEIA la centrala nucleară din Zaporojie reprezintă o obligaţie internaţională, la care Federaţia Rusă este parte şi pe care este obligată să o onoreze.

Citește și Mircea Geoană (NATO): Soarta războiului din Ucraina se decide în următoarele săptămâni

„După deja mai mult de 6 luni de război injust, ilegal și irațional împotriva Ucrainei, a folosi un astfel de obiectiv strategic, cum este cazul centralei nucleare din Zaporojie, în alte scopuri decât cele strict reglementate în cadrul național și internațional reprezintă o atitudine iresponsabilă și provocatoare. Inspecția AEIA reprezintă o obligație internațională, la care Federația Rusă este parte și pe care este obligată să o onoreze. Mesajul meu, al Secretarului General NATO și al celorlalți lideri aliați este foarte clar: războiul președintelui Putin împotriva Ucrainei trebuie să înceteze, iar forțele ruse trebuie să se retragă de pe teritoriul acestui stat suveran. NATO rămâne extrem de vigilentă, iar Flancul Estic al Alianței beneficiază de cel mai înalt nivel de apărare din ultimii ani.”, a scris Mircea Geoană pe pagina sa de Facebook.

Experții spun că în aceste momente, cea mai mare îngrijorare este legată de o posibilă scurgere a radiațiilor care ar putea veni ca urmare bombardamentelor din apropierea centralei nucleare Zaporojie din Ucraina.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a tras un semnal de alarmă cu privire la bombardamentele care au loc la centrala controlată acum de ruși, spunând că situația actuală prezintă un mare risc și ar putea duce la un „dezastru nuclear”. Atât Rusia, cât și Ucraina s-au acuzat reciproc de atacul centralei și de „terorism nuclear”, AIEA cerând „cea mai mare reținere” în acea zonă.

Centrala de la Zaporojie este cea mai mare centrală din Europa și printre cele mai mari 10 din lume; generează jumătate din energia nucleară a Ucrainei. Uzina are o capacitate totală de aproximativ 6.000 de megawați, suficientă pentru aproximativ patru milioane de locuințe.

Aceasta este situată în stepa de sud a Ucrainei de pe râul Nipru, la aproximativ 550 km la sud-est de capitala Ucrainei, Kiev, și la aproximativ 525 km la sud de Cernobîl, locul celui mai grav accident de centrală nucleară din lume, produs în 1986. În prezent, uzina este operată de personalul ucrainean, dar unitățile militare ruse păzesc instalația.

Centrala are șase reactoare răcite cu apă, proiectate în perioada sovietică și care conțin uraniu 235, fiecare având o capacitate netă de 950 de megawați, potrivit AIEA.

Citește și Mircea Geoană a dezvăluit ce şanse are Klaus Iohannis să ocupe o funcție de conducere în NATO

 

Spynews
Fiica lui Vladimir Drăghia și a lui Alice Cavaleru împlinește doi ani. Ce mesaj emoționat i-a transmis mămică micuței: “Suflețel frumos”
Bzi.ro
Imagini fierbinți cu cea mai senzuală conducătoare de federație din România! Irina Deleanu arată senzațional la 49 de ani!
Fanatik.ro
Horoscop rune Mihai Voropchievici pentru săptămâna 9 – 15 septembrie 2024. Trei nativi au noroc cu carul, Gemenii dau lovitura
Capital.ro
Șoc istoric în Ungaria. Se vinde țara. Ce se întâmplă la granițele României
Playtech.ro
Zodiile care câștigă o gălăgie de bani în octombrie 2024. Norocul le surâde
DailyBusiness
Oferta lunii! Mașini scoase la vânzare cu prețuri pornind de la 50 de lei
Adevarul
Ce limbă vorbeau românii în Evul Mediu. Cum își spuneau în vremea lui Ștefan cel Mare și de unde vine numele lor
Spynews
Cum explică Ionel Ganea scandalul cu vecinul său. Fostul fotbalist s-a ales cu ordin de protecție emis împotriva sa
Spynews
Cum îl așteaptă Iustina Loghin pe Cornel acasă! Fosta concurentă de la Insula Iubirii îl surprinde / VIDEO
Evz.ro
Leii, favoriții toamnei pe plan financiar. Noroc la câștiguri neașteptate și pentru alte zodii
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță
Cancan.ro
Kate Middleton, operată de urgenţă. Ce I-au descoperit medicii la nivelul capului
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Se dau rechizite școlare gratuite pentru elevii defavorizați! Data la care începe depuneriea dosarelor
Capital.ro
Cutremur în România. S-a aflat ce a pus Băsescu cât a fost președinte: Și-a pus...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
Mariana spune că are o șopârlă în stomac: Medicii m-au trimis la...
substantial.ro
Tensiuni între Biserica Mitropoliei Moldovei și autoritățile de la Chișinău privind influența Patriarhiei Moscovei
MediaFlux
Tot ce trebuie să știi despre NOUA LEGE A PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...