Fost mecanic agricol şi absolvent de şcoală profesională în 1987, Dumitru-Verginel Gireadă şi-a luat diploma de BAC în anul 2010, la vâsta de 42 de ani, devenind ulterior student al Facultăţii de Administraţie şi Ştiinţe Politice din Iaşi.
Este membru PNL din 2001, iar în 2004 a candidat la funcţia de primar al comunei Mihai Eminescu din Botoşani şi a şi câştigat alegerile. Timp de opt ani a fost edilul acelei aşezări, ulterior predând ştafeta soţiei sale, Aneta Gireadă.
La începutul celui de-al doilea mandat de primar, Gireadă s-a hotărât să îşi termine studiile. La 40 de ani s-a înscris la „Liceul Ştefan cel Mare” din Botoşani, primind şi diplomă de Bacalaureat doi ani mai târziu. În 2010, după finalizarea studiilor liceale, Gireadă s-a înscris şi la Facultatea de Administraţie şi Ştiinţe Politice, din cadrul Universităţii Petre Andrei din Iaşi, în prezent fiind student în anul III.
În aprilie 2012 a fost condamnat definitiv la doi ani cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual şi uz de fals. Acest lucru nu l-a împiedicat să-şi continue ascensiunea politică. În decembrie 2012 Gireadă a candidat pentru funcţia de deputat din partea PNL şi a câştigat, fiind ales cu 64% din voturi.
În prezent, deputatul Gireadă este membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice.
În februarie, deputaţii Dumitru Verginel Gireadă şi Costel Şoptică au intrat în atenţia Institutului pentru Politici Publice, care a cerut conducerii Camerei Deputaţilor să analizeze cazul celor doi parlamentari pe motiv că şi-au angajat reciproc copiii în cadrul cabinetelor. Mecanismul de angajare „încrucişată” pentru a ascunde cazul de nepotism este unul mai sofisticat decât în anii trecuţi, precizează IPP într-un comunicat de presă.
„Deputaţii Circumscripţiei Botoşani – Dumitru-Verginel Gireadă (PNL) şi Costel Şoptică (PNL) au găsit o soluţie de a ocoli legislaţia privind conflictele de interese/Regulamentul Camerei şi şi-au angajat rudele de o manieră „încrucişată, astfel că fiica lui Gireadă „lucrează” pentru cabinetul parlamentar al lui Şoptică iar fiul lui Şoptică „lucrează” pentru cel al lui Gireadă”, se arată în comunicatul IPP.