Fotbal pe marginea prăpastiei. Începe cel mai dificil sezon al Ligii I

Liga I se reia cu etapa a 20-a, însă unele rezultatele din teren ar putea să conteze mai puţin, din cauza crizei financiare. Trei grupări, Rapid, U Cluj şi Gloria Bistriţa, sunt deja în insolvenţă, iar multe alte grupări tremură de tema că nu vor primi licenţa pentru sezonul viitor. Următoarele trei luni vor fi decisive pentru fotbalul românesc.
Daniel Spătaru
22 feb. 2013, 06:42
Fotbal pe marginea prăpastiei. Începe cel mai dificil sezon al Ligii I

Rapacitatea, interesele meschine şi contextul financiar precar au împins Liga I în pragul dezintegrării. Nu neapărat una fizică, ci în primul rând morală, în care majoritatea cluburilor folosesc improvizaţii de compromis care să le prelungească supravieţuirea, în speranţa că peste noapte va apărea vreo minune şi va ploua cu bani. Data de 22 februarie găseşte însă grupările din Liga I la fel de sărace ca acum două luni şi jumătate, când s-a încheiat sezonul de iarnă.

Dintre cele 18 formaţii, una singură îşi mai permite în ziua de astăzi un antrenor străin, CFR Cluj, pe portughezul Paulo Sergio. Mai mult, o serie de grupări au apelat la soluţii de avarie şi au ales antrenori fără nume, care cer bani puţini. Exponenţiale sunt cazurile lui Dinamo şi Rapid, care mizează în acest sezon de primăvară pe vechii secunzi Cornel Ţălnar şi Marian Rada. Braşovul, după experienţele Ionuţ Badea şi Sorin Cârţu continuă în această primăvară cu necunoscutul Adrian Szabo pe banca tehnică, iar un club cu pretenţiile Astrei Giurgiu, al doilea în ierarhia toamnei, mizează şi în acest retur pe un antrenor, Valentin Sinescu, care nu a reuşit să-şi facă un nume, în ciuda rezultatelor echipei.

Marile schimbări la nivel antrenorilor, în inter-sezon, sunt reprezentate de trecerea lui Cristi Pustai de la Gaz Metan Mediaş la Pandurii Târgu Jiu şi a lui Petre Grigoraş de la Pandurii la Oţelul Galaţi. Triunghiul este închis de Gigi Mulţescu antrenor care ocupă acum postul lăsat liber de Pustai, la Gaz Metan. Nici transferurile iernii n-au fost spectaculoase, iar din cauza crizei, plecările au fost mai numeroase decât achiziţiile. Cap de listă este Rapid, care s-a despărţit de 17 jucători, între care Rui Duarte, Bozovici, Codrea sau Marius Constantin. Alte două echipe au cerut insolvenţa, Gloria Bistriţa şi Universitatea Cluj, au renunţat la 13 şi, respectiv, 12 jucători.

Cele mai importante plecări, în plan sportiv şi financiar sunt cele ale lui Alexandru Maxim (Pandurii) la VfB Stuttgart, George Ţucudean (Dinamo) şi Adrian Cristea (Petrolul), ambii la Standard Liege. Cel mai bine la capitolul achiziţii s-a mişcat CS Drobeta Turnu Severin, care a primit o infuzie de la Olympiakos Pireu şi a luat 11 fotbalişti, între care şi tripleta olteană Florin Costea, Dorel Stoica, Dănănae.

Dincolo de lupta sportivă, unul dintre momentele importante ale primăverii, în Liga I, se va consuma la data de 31 martie, când este termenul limită de depunere a dosarelor de licenţiere. Până atunci, echipele trebuie să demonstreze că au un stadion omologat, un lot de jucători şi datoriile achitate, acest ultim aspect fiind cel mai spinos. În funcţie de ce echipe vor primi licenţa se va stabili şi câte formaţii va avea la start sezonul 2013/2014 al Ligii I, şefii din fotbal fiind pregătiţi pentru un sistem cu 16 formaţii. Cele trei formaţii aflate în insolvenţă, Rapid, Gloria Bistriţa şi Universitatea Cluj vor trebui să prezinte un plan de redresare economic, care să ducă la ieşirea din insolvenţă, iar celelalte grupări să îşi achite datoriile, foarte delicată fiind situaţia de la Dinamo, grupare cu datorii de 10 milioane de euro.

Dealtfel, preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, era apocaliptic săptămânile trecute: „Sunt nouă echipe care au probleme mai mari decât Dinamo. Au venit banii de la UEFA pentru centrele de copii şi juniori, câte 100.000 de euro, şi nu avem cu să-i dăm, pentru că nouă echipe au conturile blocate (…)

Nu ştim ce e cu dosarele de licenţiere, cine va trece şi cine nu şi atunci nu putem vorbi de echipe care să rămână la anul şi să fie altele în primele şapte-opt echipe care să nu primească licenţierea. La Comitetul Federal am luat nişte decizii la nivelul ligii a două şi a treia şi de atunci au dispărut 17 echipe în decurs de câteva luni. Ne gândim la ce e mai rău. Acum vom aştepta să vedem ce se întâmpla cu deciziile de licenţiere„, a spus şeful LPF.

Anul acesta, campioana României va juca în turul II preliminar al Champions League, echipa de pe locul 3 intră în turul I preliminar al Ligii Europa, iar câştigătoarea Cupei României şi echipa de pe locul 2 în Liga I vor juca în play-off-ul Ligii Europa.

Programul etapei a 20-a
Vineri, 22 februarie
Gaz Metan Mediaş – Gloria Bistriţa, ora 20.00 – Digi Sport

Sâmbătă, 23 februarie
Concordia Chiajna – CS Turnu Severin, ora 15.00 – Digi Sport
Ceahlăul Piatra Neamţ – Pandurii Târgu Jiu, ora 17.30 – Digi Sport
CSMS Iaşi – Rapid Bucureşti, ora 20.00 – Digi Sport

Duminică, 24 februarie
Oţelul Galaţi – Petrolul Ploieşti, ora 17.30 – Digi Sport
Dinamo Bucureşti – FC Braşov, ora 20.30 – Antena 1/Dolce Sport

Luni, 25 februarie
Astra Giurgiu – Viitorul Constanţa, ora 18.00 – Digi Sport
Universitatea Cluj – Steaua Bucureşti, ora 19.30 – Dolce Sport.
FC Vaslui – CFR Cluj, ora 20.30 – Digi Sport

CLASAMENTUL LIGII I
1. Steaua Bucureşti 47p
2. Astra Giurgiu        37p
3. Vaslui                   35p
4. Pandurii Tg. Jiu     35p
5. CFR Cluj               32p
6. Petrolul Ploieşti    31p
7. Dinamo                30p
8. Braşov                 26p
9. Rapid Bucureşti    26p
10. Chiajna              24p
11. Constanţa          21p
12. Gaz Metan          21p
13. Oţelul Galaţi       20p
14. Ceahlăul            19p
15. CSMS Iaşi          18p
16. U Cluj                 17p
17. Turnu Severin     12p
18. Gloria Bistriţa     12p

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Zodiile care devin bogate până la finalul lunii iulie. Au parte de măriri de salariu și câștiguri neașteptate
Capital.ro
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
A nins ca în luna decembrie în unele stațiuni
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
O mare companie din România concediază. Sunt probleme uriașe
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24 de ore
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Ministrul italian al apărării acuză pe secretarul general al NATO de trădare
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!