Statul român și-a asumat că va plăti sute de milioane de euro, bani publici companiilor americane – Pfizer, Moderna și Johnson, în schimbul serurilor pe care nimeni nu le mai dorește, din diverse motive – ineficiența recunoscută de specialiștii din domeniu și scandalul efectelor adverse.
Suspiciunile s-au întețit în societate după ce Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a recunoscut în această săptămână că la nivelul instituției pe care o conduce, nu sunt cunoscute clauzele din contractul de achiziție al serurilor COVID.
Într-un interviu oferit pentru RomâniaTV.net, avocatul Gheorghe Piperea a comentat pe marginea scandalului fără precedent din țara noastră, cu privire la achiziția de seruri COVID.
Faptul că informațiile despre niște produse achiziționate din bani publici sunt secrete, fie aceste produse au fost cumpărate fără contracte, reprezintă aspecte deosebit de grave, potrivit avocatului. Astfel, suspiciunile populației sunt perfect justificate.
„În primul rând, este o chestiune de ordin penal. Nu ai voie ca minister, în cazul de față Ministerul Sănătății, să fii în situația în care să nu găsești documente de interes public, din moment ce ai făcut achiziții din bani publici. Ori este incompetență crasă, ceea ce e grav, ori este un contract despre care s-a spus că există, dar care, de fapt, nu există, ceea ce este și mai grav.
Să nu uităm că este vorba despre documente de stat, despre o politică de sănătate publică, pentru achiziționarea de niște seruri, medicamente, din banii tuturor cetățenilor, și vaccinați, și nevaccinați”, a declarat Piperea.
Dacă justiția din România ar fi fost cu adevărat independentă, Florin Cîțu, fost premier din partea PNL și Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătății din partea USR, ar fi trebuit să fie deja pe mâna procurorilor, atenționează avocatul Gheorghe Piperea.
„În mod firesc, procurorul trebuie să se sesizeze din oficiu. Ministrul Alexandru Rafila a descoperit neregulile și a anunțat public. Vorbim despre o infracțiune. De asemenea, Curtea de Conturi ar putea să intervină cu verificări, iar Ministerul de Finanțe are de dat explicații.
Un lucru foarte important, Alexandru Rafila vorbește despre aceste lucruri la o distanță de cinci-șase luni de când ar fi trebuit să le facă publice. Ar fi trebuit să fie constituite niște comisii de anchetă în Parlament (…) Dacă nu ai contractele, cum ai luat dozele și le-ai vândut în Danemarca sau le-ai donat în Republica Moldova? Cum ai decis prelungirea termenului de valabilitate cu luni de zile pentru serurile achiziționate?
Este absolut uluitor. E vorba despre o substanță experimentală pentru care niște birocrați susțin că nu e nicio problemă.
Principalii vinovați sunt Florin Cîțu și Ioana Mihăilă (n.r. – cei implicați direct în achiziționarea serurilor) (…) La momentul respectiv (n.r. – în urma unei ședințe de guvern), Ioana Mihăilă a decis din propria apreciere că e nevoie de alte 40 de milioane de doze. Am auzit asta de la domnul Rafila”, a punctat avocatul.
Miroase a fraudă masivă, susține fostul judecător.
„Am fost mințiți ani de zile încontinuu că vaccinurile sunt gratuite. Comisia Europeană a făcut contractele, a colectat bani de la statele din UE, inclusiv de la noi, cei care nu ne-am vaccinat. Nu degeaba acestui scenariu i se spune ‘plandemie'”, a mai transmis Piperea.
Avocatul Gheorghe Piperea îi îndeamnă pe cetățeni, păcăliți de guvernanți în perioada COVID, să facă plângeri penale și denunțuri împotriva lui Florin Cîțu și a Ioanei Mihăilă.
De asemenea, cunoscutul profesor universitar, activist civic, susține că are în plan să sprijine introducerea unui set de legi prin care guvernanții să nu mai poată avea mână liberă la cheltuirea banului public după bunul plac, fără raționament și mai ales, fără a răspunde în fața legii.
„Dacă voi ajunge să fiu implicat în acest proces, în zona de decizie, printre altele, aș introduce o lege prin care ori de câte ori depășește Ministerul de Finanțe un prag de împrumut, să aibă nevoie de votul Parlamentului”, a mai punctat Piperea.
„Împrumuți încă 10 miliarde de euro, dar ce faci cu ei, de ce ai ajuns într-o astfel de situație?! Să luăm exemplul unei companii: în momentul în care vrei să faci un împrumut, întrebi acționarii în prealabil (…)
Nu poți face orice cu banii pe care-i iei de la băncile străine! Și dacă ar fi o formalitate doar (n.r. – votul în Parlament), măcar se stabilește o destinație a creditului. Se prezintă (n.r. – transparent) Parlamentului destinația banilor respectivi”, a concluzionat avocatul.
Pentru perioada decembrie 2020 – decembrie 2023, România a contractat o cantitate totală de 87,1 milioane de doze de ser COVID, la o populație de maximum 9 milioane de locuitori care au acceptat serul. Dintre aceștia, o bună parte au preferat „vaccinarea la chiuvetă”, alții au cedat în urma șantajului Guvernului Cîțu, prin care li s-a interzis accesul în diverse spații publice și private, în lipsa vaccinării.
În mai 2022, Ministerul Sănătății a transmis o informare pentru RomâniaTV.net prin care Alexandru Rafila a asigurat că țara noastră nu are nevoie de atât de multe doze de ser, pentru că nimeni nu mai acceptă vaccinul.
„(…) Precizăm că, în contextul epidemiologic actual, Ministerul Sănătății a făcut demersuri la nivel european pentru redimensionarea cantităților”, a transmis MS.
Informații suspecte despre unele companii producătoare de vaccinuri continuă să circule în spațiul public. Suspiciunile se referă la cazurile de efecte adverse, dar și la lipsa de transparență a giganților din Pharma. Pfizer și BioNTech de exemplu, doresc secretizarea timp de 76 de ani a datelor utilizate în aprobarea serului, de Food and Drug Administration (FDA).
Astfel, mai mulți medici și oameni de știință din SUA au dat în judecată FDA, pentru a accelera desecretizarea tuturor documentelor pentru aprobarea serului Pfizer & BioNTech.
De asemenea, Comisia Europeană refuză să informeze în mod transparent și public, cu privire la negocierile purtate prin mesaje text dintre președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, și Albert Bourla, CEO-ul Pfizer.
Europarlamentarul Cristian Terheș a publicat contractele cenzurate, în social media. Și parlamentarii de la AUR au transmis avertismente cu privire la lipsa de transparență de la nivelul Comisiei Europene. Medicul Tudor Ciuhodaru, europarlamentar PSD, a solicitat Avocatului Poporului să asigure desecretizarea acestor contracte, inclusiv în ceea ce privește costurile.