Acţiunea de amploare vizează două dintre cele mai importante grupări infracţionale din Bucureşti şi Ilfov, liderii clanurilor „Cămătarii” şi „Sportivii” fiind Ion Balint, zis „Nuţu Cămătaru” şi Vasile Balint, zis „Sile Cămătaru”, respectiv Florin Nica zis „Nica” şi Cristian Roşca, zis „Roşca”.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei, Raluca Seucan, sunt căutate 67 de persoane învinuite într-un dosar de tentativă de omor, lipsire de libertate şi şantaj, dintre care 30 au fost deja ridicate de poliţişti. Printre aceştia – Sile şi Nuţu Cămătaru.
Descinderile nu au fost lipsite de evenimente neplăcute. În momentul în care poliţia a intrat în locuinţa sa, Sile Cămătaru a sărit de la etajul unu al imobilului şi a fugit de autorităţi. Poliţiştii l-au găsit imediat pe interlop şi l-au ridicat.
CITEŞTE ŞI Percheziţii în penitenciarele Târgşor, Rahova şi Giurgiu. Sunt vizate rude ale liderilor clanurilor
Potrivit DIICOT, activitatea membrilor grupărilor s-a desfăşurat pe două paliere infracţionale. Astfel, în perioada 2008 – 2012, în spaţiul public, între membrii celor două grupări rivale au avut loc conflicte stradale în care s-au folosit inclusiv arme de foc, în scopul asigurării supremaţiei la nivel infracţional în municipiul Bucureşti, situaţii ce au avut drept consecinţă directă punerea în primejdie a vieţii şi integrităţii corporale a membrilor grupării, dar şi a unor terţe persoane.
În al doilea rând, poliţiştii şi procurorii DIICOT au documentat şi activitatea infracţională a suspecţilor, constând în aceea că au săvârşit infracţiuni de violenţă, generatoare de beneficii financiare substanţiale, în principal în material acordării/recuperării unor împrumuturi de bani cu camătă.
Modalitatea violentă în care au acţionat suspecţii, expunerea publică cu ocazia faptelor comise, cât şi folosirea armelor de foc au generat în rândul victimelor şi a opiniei publice un sentiment de teamă şi au fost de natură a tulbura grav ordinea şi liniştea publică.
Membrii clanurilor „Cămătarii” şi „Sportivii” sunt în atenţia anchetatorilor după ce, în 7 noiembrie 2012, în oraşul ilfovean Popeşti-Leordeni, în apropierea unei zone în care unul dintre liderii grupării „Sportivii”, Robert Nica, se ocupa de reabilitarea unor blocuri, a avut loc un conflict violent între mai mulţi membri ai clanului controlat de acesta şi doi dintre oamenii de încredere ai lui Nuţu Cămătaru, foşti boxeri, au precizat sursele citate.
Conflictul ar fi izbucnit iniţial la o sală de forţă din Popeşti-Leordeni şi ar fi continuat pe străzile oraşului. Oamenii lui Nuţu Cămătaru au fost atunci atacaţi cu pistoale cu gaze, modificate în aşa fel încât să tragă cu bile din metal, însă în timpul altercaţiei, membrii grupării „Sportivii” s-ar fi împuşcat din greşeală între ei, au mai spus sursele citate.
În urma conflictului, un bărbat a fost împuşcat în piept şi dus de urgenţă la Spitalul Bagdasar-Arseni din Bucureşti, unde a fost operat de urgenţă, iar alţi doi au fost răniţi uşor. Medicii i-au scos un lob pulmonar, printr-o intervenţie foarte dificilă.
Imediat după producerea incidentului, anchetatorii au declanşat o amplă acţiune, iar pe o stradă din sectorul 4 al Capitalei a fost percheziţionată o maşină de teren în care se aflau Robert Nica şi trei apropiaţi ai acestuia, asupra lor fiind găsite pistolul cu gaze modificat şi un cuţit de 35 de centimetri. Deşi Robert Nica şi cei trei locotenenţi ai acestuia au fost duşi atunci la audieri, incidentul nu a fost urmat de arestări, în condiţiile în care conflictul a fost asociat şi cu alte incidente violente, iar anchetatorii au dorit să constituie un dosar complex în care suspecţii să fie anchetaţi pentru întreaga activitate infracţională, au precizat sursele citate.
Cei doi bărbaţi atacaţi în 7 noiembrie 2012 pe o stadă din Popeşti-Leordeni de membri ai grupării „Sportivii” sunt doi bodyguarzi care lucrează la un restaurantul din sectorul 4 şi sunt cunoscuţi ca făcând parte dintre gărzile personale ale lui Nuţu Cămătaru.
Incidentul dintre grupările „Sportivii” şi „Cămătarii” avea legătură cu un conflict mai vechi izbucnit între „Cămătari” şi clanul „Vancică”. Pentru a se proteja, membrii clanului „Vancică” ar fi apelat la gruparea „Sportivilor”. În acest context, atât în Bucureşti cât şi în judeţul Ilfov au avut loc mai multe conflicte violente, însă de cele mai multe ori acestea nu s-au concretizat şi cu plângeri la poliţie.
Potrivit unor surse apropiate anchetei, tensiunile au început încă de când Ion Balint, zis Nuţu Cămătaru, a ieşit din închisoare, în condiţiile în care aceste grupări preluaseră o parte dintre afacerile pe care Cămătarii le abandonaseră odată cu arestarea lor, în anul 2004.
Membri ai grupării „Cămătarilor” l-ar fi bătut, la Constanţa, pe şeful clanului Vancică, cunoscut sub numele de Lică, pe care l-ar fi întâlnit întâmplător la o gală de K1 organizată pe litoral. Ulterior, mai mulţi membri ai clanului Vancică l-ar fi agresat, în Centrul Istoric, pe ginerele lui Balint.
Potrivit surselor citate, liderii clanului Vancică ar fi făcut atunci o alianţă cu gruparea Sportivilor. În paralel, aceştia ar fi investit inclusiv în achiziţionarea de autoturisme şi arme de foc pe care să le folosească la nevoie. Ulterior, pe fondul acestor tensiuni, în luna august 2012, Fane, unul dintre nepoţii lui Lică Vancică, l-a înjunghiat, într-un hotel de lux, pe Mihăiţă Cămătaru, fiul adoptiv al lui Sile Cămătaru.
La scurt timp după acest incident au avut loc ciocniri răzleţe între clanuri, scandalurile intensificându-se, spun sursele citate, în luna noiembrie 2012, când în cartierul Berceni, fieful grupării Sportivilor, ar fi avut loc trei bătăi generate de raiduri organizate de oamenii „Cămătarilor”. Două dintre aceste scandaluri s-ar fi consumat în zona Văcăreşti, iar al treilea lângă ştrandul Moteşti.
În cauză, se efectuează cercetări faţă de 67 de suspecţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, tentativă de omor calificat şi deosebit de grav, lipsire de libertate, şantaj, nerespectarea regimului armelor si muniţiilor, operaţiuni fără drept cu dispozitive interzise, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice.
Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către DOS, SRI şi DIPI.
La acţiune participă 400 de poliţişti şi este efectuată cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Jandarmeriei Române.
Vor fi audiate 80 de persoane faţă de care vor fi dispune măsurile legale.