Cresc sumele cheltuite de stat cu ajutoarele sociale

Gabriela Firea anunță inițierea unui proiect de act normativ deosebit de important, alături de Marius Constantin Budăi, prin care standardele de cost pentru serviciile sociale vor fi actualizate.
Alina Costache
26 aug. 2022, 17:15
Cresc sumele cheltuite de stat cu ajutoarele sociale

Majorarea sumelor alocate acestor servicii se face pentru acoperi nivelul inflației, creșterile prețurilor pentru utilități și în ceea ce privește hrana, creșterile salariale ale personalului, dar și diversificarea serviciilor oferite beneficiarilor. Numărul persoanelor care vor avea nevoie de astfel de servicii va crește în anii următori, potrivit inițiatorilor, astfel că și impactul financiar va fi tot mai mare, de la an la an.

Proiectul de hotărâre de guvern pus în transparență decizională pe site-ul Ministerului Muncii vizează modificarea HG nr. 426/2020 privind aprobarea standardelor de cost pentru serviciile sociale – standarde care stau la baza fundamentării sumelor necesare finanțării serviciilor sociale destinate protecției copilului și protecției persoanelor adulte din bugetul de stat.

Ajutor de 4000 de lei pentru încălzirea de la iarnă. Condiţia obligatorie care a stârnit furia localnicilor
„De la data aprobării Hotărârii Guvernului nr. 426/2020, au fost aprobate și au intrat în vigoare o serie de acte normative cu impact asupra categoriilor de cheltuieli incluse în standardele de cost destinate protecției și promovării drepturilor copilului”, se arată în nota de fundamentare care însoțește proiectul, iar situația este similară și pentru celelalte servicii sociale pentru care sunt stabilite astfel de standarde de cost. Este vorba despre serviciile destinate: protecției şi promovării drepturilor persoanelor adulte cu dizabilități; persoanelor vârstnice; prevenirii şi combaterii violenței domestice.

Având în vedere datele publicate de Institutul Național de Statistică în luna iulie 2022, nivelul cheltuielilor cu utilitățile, spre exemplu, a crescut cu aproximativ 79% în primul trimestrul al anului 2022, comparativ cu datele luate în calcul la stabilirea actualelor standarde de cost.

128 de lei/lună, în plus, pentru un copil în plasament
Pentru copiii aflați în plasament în servicii de tip rezidențial publice, diferența dintre suma actuală și cea propusă în proiectul de HG este de 128 de lei/copil/lună. Pentru copiii din serviciile sociale de zi, diferența este mult mai mică, de numai 42 de lei. Este vorba despre 10.316 copii plasați în serviciile de tip rezidențial publice și 13.941 de copii beneficiari ai serviciilor de zi.

Vouchere sociale de 250 de lei. Veşti bune pentru 150.000 de români, banii sunt viraţi pe 8 septembrie
„Pentru perioada 2023 – 2026 estimăm o scădere a numărului de beneficiari din serviciile de tip rezidențial publice cu 1% în fiecare an și o creștere a numărului de beneficiari din serviciile sociale de zi cu 1%, astfel că influența asupra bugetului de stat și a bugetului local va fi în ușoară scădere”, precizează inițiatorii actului normativ.

Însă în cazul celorlalte servicii sociale, se estimează creșteri atât ca număr al beneficiarilor, cât și al sumelor cheltuite din bugetul de stat.

Pentru persoanele adulte cu dizabilități se așteaptă „o creștere a numărului acestora în următorii patru ani în ceea ce privește protecția în servicii sociale de tip locuință protejată ca urmare a finalizării acestor tipuri de servicii destinate tinerilor cu dizabilități care părăsesc sistemul de protecție a copilului, dar și ca urmare a reducerii numărului de beneficiari din centrele rezidențiale clasice”.

Și în cazul numărului de vârstnici beneficiari ai serviciilor sociale sunt estimate creșteri pentru anii următori. Dacă pentru pentru 2023 Ministerul Muncii ia în calcul 740 de beneficiari ai serviciilor de asistență și recuperare în centrele de zi, pentru perioada 2025-2026 se estimează că numărul acestora va ajunge la 1.240 anual.

Pensii 2022, se pregătesc decizii importante pentru banii a 8 milioane de români. Verifică aici câţi bani mai ai în cont DOCUMENT
Ultima actualizare a standardelor de cost privind serviciile sociale a avut loc în anul 2020, iar creșterile ulterioare de prețuri nu s-au mai regăsit în ajustări corespunzătoare ale sumelor pe care statul român le acordă pentru îngrijirea persoanelor care au nevoie de aceste servicii.

Circa 7 milioane în plus doar pentru violența domestică
Actualizarea standardelor de cost pentru serviciile sociale vine la pachet și cu creșterea sumelor cheltuite din bugetul statului și al autorităților locale.

Spre exemplu, doar pentru serviciile destinate prevenirii și combaterii violenței domestice și doar pentru anul 2022, impactul financiar generat de actualizarea standardelor de cost va fi de +7.255.000 de lei, iar pentru următorii ani inițiatorii proiectului spun că aceste costuri vor crește și mai mult.

Având în vedere dinamica numărului de beneficiari, precum şi sumele repartizate în ultimii doi ani, pentru anii 2023-2024 „se preconizează creșterea numărului de beneficiari din sistemul de servicii destinate victimelor violenței domestice și agresorilor, pe fondul evaluării implementării prevederilor Convenției de la Istanbul și a actualizării pachetului legislativ în perioada 2022-2023, în special, din perspectiva creșterii numărului de servicii sociale furnizate, dar și a diversificării acestora în scopul asigurării unei distribuții geografice echilibrate și adecvate nevoilor beneficiarilor (atât victime, cât și agresori)”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Pentru agresori, spre exemplu, prevederile legale reglementează obligativitatea urmării unor programe de consiliere psihologică în centrele în regim de zi, destinate furnizării de servicii de consiliere pentru aceștia.

„Astfel, pentru anii 2023-2024 estimăm o creștere medie anuală a bugetului total estimat pentru protecția victimelor violenței domestice de aproximativ 18%, astfel:

– pentru anul 2023, estimăm o creștere a bugetului de 8.169.000 lei;

– pentru anul 2024, estimăm o creștere a bugetului de 9.198.000 lei”, conform documentului amintit mai sus.

Pentru anii 2025 și 2026, se estimează că numărul de beneficiari (victime și agresori) va ajunge circa 1.000, iar suplimentările anuale de buget vor fi de 10,3 milioane în 2025, respectiv 11,6 milioane în 2026.

DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Mașina produsă în România și care trebuia să fie peste Dacia. A fost primul autoturism low cost care s-a vândut în Europa de Vest. S-a făcut la dorința lui Nicolae Ceaușescu și multe au ajuns în Olanda sau Belgia
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni, în folosul Autostrăzii Unirii
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Netflix dă lovitura sfârșitului de an. Asta da surpriză pentru a bonați
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Peisajul surprinzător al râului Qiantang: cum natura creează opere de artă
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni